لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۰

نیم‌نگاهی به فهرست زندانیان دو یا چندتابعیتی وغیرایرانی گرفتار در ایران


از راست به چپ (بالا): ناهید تقوی - مسعود مصاحب - کامران قادری (پایین) فریبا عادلخواه - احمدرضا جلالی - بنجامین بریر
از راست به چپ (بالا): ناهید تقوی - مسعود مصاحب - کامران قادری (پایین) فریبا عادلخواه - احمدرضا جلالی - بنجامین بریر

درحالیکه گزارش‌های دریافتی از ایران حاکی از این است که گذرنامه نازنین زاغری رتکلیف به او پس داده‌ شده است و وکیل او، حجت کرمانی تلویحا نسبت به آزادی او احتمال امیدواری کرده است اما فهرست انتظار افراد خارجی و دوتابعیتی زندانی درایران، کمابیش مفصل است...

نازنین زاغری رتکلیف شهروند ایرانی-بریتانیایی که سال‌هاست در ایران زندانی است، یکی از چند زندانی دوتابعیتی است که همچون دیگر زندانیان دوتابعیتی امیدوار است با پیشرفت مذاکرات، اقبالش برای آزادی بیشتر شود. این درحالی است که مقامات در هردوسوی میز بارها، ارتباط این دو پرونده با یکدیگر را رد کرده‌اند.

  • شهروندان ایرانی، آمریکایی

فهرست افراد زندانی دو یا چند تابعیتی شامل فهرستی از افراد دارای پیشینه‌های متعددی است که در این میان سیامک نمازی از طولانی‌ترین مدت حبس برخوردار است. او در تیر ۱۳۹۴ به ایران رفت و بازداشت شد. حتی در زمانی که توافق‌ هسته‌ای ایران موسوم به برجام در جریان بود و دیگر زندانی‌های ایرانی‌آمریکایی از جمله جیسون رضائیان و امیر حکمتی آزاد شدند، سیامک نمازی در زندان باقی ماند. سیامک نمازی به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ۱۰ سال حبس محکوم شده‌است.

باقر نمازی، پدر سیامک نمازی پس از دستگیری پسرش و برای کمک به آزادی او در بهمن ۱۳۹۴ به ایران آمد اما او هم در اسفند ماه همان سال بازداشت شده و به همان اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا»به ۱۰ سال زندان محکوم شد. باقر نمازی اوائل سال ۱۳۹۷ و به دلیل مشکلات جسمی و بیماری به خارج از زندان منتقل شده ولی تحت مراقبت است و امکان سفر ندارد.

عماد شرقی دیگر بازرگان و سرمایه‌گذار ایرانی آمریکایی است که در سال ۱۳۹۷ دستگیر شده و با اتهام‌هایی چون «جاسوسی و برهم زدن امنیت ملی» روانه زندان اوین شد. پس از هشت ماه از همه اتهامات تبرئه شده و آزاد شد. عماد شرقی بار دیگر دستگیر شد و با حکم ۱۰ سال زندان روبرو شد.

  • شهروندان ایرانی، بریتانیایی

نازنین زاغری رتکلیف در فروردین ۱۳۹۵ و در حالی که در پایان مسافرت در حال ترک ایران بود، دستگیر شد. او به اتهام «جاسوسی» به پنج سال زندان محکوم شد و هربار با نزدیک شدن به پایان محکومیت او،‌پرونده‌ای دیگر برای او باز شده و حکمی افزون بر قبلی صادر شد.

انوشه آشوری که برای عیادت از مادر خود به ایران رفته بود، دستگیر شده و در ۱۳۹۸ به اتهام «جاسوسی» به ۱۰ سال زندان محکوم شد. ​

مهران رئوف، فعال کارگری در سال ۱۳۹۹ دستگیر شده و به زندان اوین منتقل شد. گزارش شده که او در زمان دستگیری مدت‌ طولانی در بازداشت انفرادی بوده است. مهران رئوف شهروند بریتانیا است ولی در سال‌های گذشته بیشتر وقت خود را در ایران گذراند. او به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ۱۰ سال زندان محکوم شده است.

  • شهروند ایرانی، آلمانی

ناهید تقوی در سال ۱۳۹۹ دستگیر شد و به اتهام «فعالیت تبلیغی غلیه نظام» به ۱۰ سال زندان محکوم شد. خانم تقوی مهندس معمار و ساکن کلن آلمان است. دختر خانم تقوی گفته مادرش حبس انفرادی و بازجویی‌هایی طولانی را متحمل می‌شود. ناهید تقوی در زندان اوین است.

  • شهروندان ایرانی، اتریشی

مسعود مصاحب که بازرگان و رئیس انجمنی با نام «انجمن دوستی ایران و اتریش» است در سال ۱۳۹۷ در ایران بازداشت شد. او در زندان اوین به سر می‌برد.

کامران قادری در سال ۱۳۹۴ در جریان سفر به ایران دستگیر شد. او که متخصص برق و الکترونیک است، به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به ۱۰ سال زندان محکوم شد و در زندان اوین به سر می‌برد.

  • شهروند ایرانی، فرانسوی

فریبا عادلخواه در سال ۱۳۹۸ در ایران دستگیر شده و به اتهام «جاسوسی»‌ به زندان افتاد. خانم عادلخواه پژوهشگر روابط و مطالعات بین‌المللی با تمرکز بر ایران و افغانستان است.

  • شهروند ایرانی، سوئدی

احمدرضا جلالی پزشک و پژوهشگری است که به دعوت دانشگاه تهران و شیراز به ایران سفر کرد و در ۱۳۹۵ دستگیر شد. او ابتدا با اتهام‌هایی چون «جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم» روبرو شد. بعد از آن اعلام شد «محاربه و همکاری با دولت اسرائیل» هم به اتهام‌های او اضافه شده و حکم اعدام برای او صادر شد. احمد رضا جلالی در حالی در زندان به سر می‌برد که حکم اعدامی که برای او صادر شده،‌ هنوز لغو نشده است.

  • شهروند چند تابعیتی

مراد طاهباز یکی از زندانیان چند تابعیتی است. او شهروند ایران، بریتانیا و آمریکا است و یکی از هفت فعال محیط‌ زیست بازداشت شده است که در بهمن ۱۳۹۶ دستگیر و به زندان اوین منتقل شد. مراد طاهباز در زمان ریاست معصومه ابتکار بر سازمان محیط زیست، به عنوان یکی از اعضای پروژه حفاظت از یوز معرفی شده بود.

  • دیگر زندانیان خارجی

یکی از زندانیان خارجی در ایران، بنجامین بریر، شهروند فرانسوی است. او گردشگری است که مسافرت کرده و تجربیات خود را در شبکه‌های اجتماعی همرسان می‌کند. او در سال ۱۳۹۹ دستگیر شده و به اتهام‌های مرتبط با برهم زدن امنیت ملی به زندان مشهد منتقل شد. بنجامین بریر به اتهام «جاسوسی» به هشت سال و هشت ماه زندان محکوم شد.

XS
SM
MD
LG