ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، روز دوشنبه گفت که ایالات متحده باید تحریمها علیه ایران را لغو کند تا ثابت کند برای آغاز دوباره مذاکرات هستهای متوقف شده در وین، جدی است.
رئیسی در مصاحبهای با تلویزیون دولتی ایران با تاکید بر این که جمهوری اسلامی به دنبال مذاکرات هدفمند با غرب است، لغو تحریمها را نشانه جدیت طرف مقابل دانست و گفت که ایران «هرگز» میز مذاکره را ترک نکرده است.
او در حالی خواستار نشانه جدید طرف مقابل در مذاکرات هستهای شده است که چند روز پیش آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود تهران نشانهای از این که میخواهد دیپلماسی کار کند، بروز نداده است.
مذاکرات ایران با روسیه، چین، و سه قدرت اروپایی برای احیای توافق برجام پس از برگزاری شش دور، از ماه ژوئن متوقف شده است و نشانهای که تهران در این مدت از خود بروز داده گسترش بیشتر فعالیتهای هستهای و پاسخ روشن ندادن به درخواستها برای از سرگیری مذاکرات وین بوده است.
دولت رئیسی که در ماه اوت به قدرت رسید تاکنون تاریخی را برای از سرگیری مذاکرات تعیین نکرده و در برابر درخواستهای جهانی برای از سرگیری سریع مذاکرات در وین مقاومت کرده است.
جمهوری اسلامی به تازگی اعلام کرده است که میخواهد پیش از بازگشت به میز مذاکره در وین، به طور جداگانه با دیگر طرفهای توافق در بروکسل ملاقات کند، امری که اروپاییها گفتهاند ضرورتش برای آنها مشخص نیست و حتی سفیر روسیه نیز پیشتر گفته بود، عاقلانهتر آن است که چنین مذاکراتی با شرکتکنندگان مذاکرات وین انجام شود.
در حالی که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز دوشنبه در واشنگتن با رئیس سازمان بین المللی انرژی اتمی، بازوی نظارتی سازمان ملل متحد، دیدار و گفتوگو کرد، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که به باور دولت بایدن جلسه اولیهای که ایران خواستار برگزاری آن در بروکسل شده است، ضرورتی ندارد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در پاسخ به پرسشی درباره نشست درخواستی ایران در بروکسل، به خبرنگاران گفت آمریکا فکر نمیکند که چنین جلسهای ضرورت داشته باشد. او گفت: «ما به وضوح اعلام کردهایم مقصدی که به دنبال آن هستیم در وین است، و نه یک گام میانی در بروکسل.»
بلینکن و دیگران هشدار دادهاند که پنجره دیپلماسی در حال بسته شدن است.