پنج منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری رویترز از فعالیت یک شبکه پیچیده قاچاق نفت در عراق از آغاز دوره نخستوزیری محمد شیاع السودانی در آن کشور خبر دادهاند.
به گفته این منابع آگاه، این شبکه قاچاق سالانه دستکم یک میلیارد دلار برای جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتی آن درآمدزایی میکند.
به گفته این پنج منبع و همچنین براساس سه گزارش سازمانهای اطلاعاتی کشورهای غربی، این شبکه قاچاق برای این کار از یکی از سیاستهای دولت عراق سوءاستفاده میکند. بر اساس این سیاست نفت کوره با قیمت یارانهای و بسیار ارزان در اختیار کارخانههای آسفالتسازی قرار میگیرد و در این فرآیند افراد مختلف و دهها شرکت و گروه در ایران و عراق مشارکت دارند.
به گزارش رویترز، در این عملیات حدود ۵۰۰ هزار تن تا ۷۵۰ هزار تن نفت کوره سنگین در ماه، از جمله نفت کوره با گوگرد بالا، معادل ۳.۴ میلیون تا ۵ میلیون بشکه نفت، از کارخانههای آسفالت خارج و عمدتا به کشورهای آسیایی صادر میشود.
تاکنون گزارشی درباره میزان قاچاق نفت کوره از هنگام نخستوزیری سودانی و دخالت چندین نهاد در داخل عراق در این تجارت غیرقانونی گزارش نشده بود.
مقامات ایرانی و عراقی به درخواست رویترز برای اظهارنظر در این رابطه پاسخ ندادند.
جمهوری اسلامی از طریق شبهنظامیان قدرتمند شیعه و احزاب سیاسی مورد حمایت خود در عراق، نفوذ نظامی، سیاسی، و اقتصادی، قابل توجهی در عراق دارد.
مقامات عراقی و آمریکایی میگویند که جمهوری اسلامی همچنین از طریق صادرات، ارز از عراق تامین میکند و با استفاده از سیستم بانکی این کشور تحریمهای ایالات متحده را دور میزند.
به گفته این پنج منبع که نخواستند نامشان منتشر شود، یکی از مسیرهای خروج نفت کوره از عراق، مخلوط کردن آن با نفت کوره ایرانی و صدور آن بهعنوان یک محصول عراقی به کشورهای دیگر است.
این منابع میگویند که جمهوری اسلامی از این طریق تحریمهای سختگیرانه آمریکا بر صادرات انرژی خود را دور میزند و درآمدزایی میکند.
نفت ایران به دلیل تحریمها با قیمت کمتری دربازار فروخته میشود ولی از این طریق ارزش آن افزایش مییابد و درآمد آن در اختیار جمهوری اسلامی قرار میگیرد.
اما مسیر دیگر، صدور نفت کورهای است که توسط دولت عراق با قیمت یارانهای در اختیار کارخانههای آسفالت در این کشور قرار میگیرد، این نفت با سندسازی از طریق شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی فروخته میشود و آنها این مسیر قاچاق در مدیریت میکنند.
سه تن از این منابع به رویترز گفتند که در این دو مسیر قاچاق سالانه بین یک تا سه میلیارد دلار نفت فروخته میشود.
آنها در ادامه افزودند که این تجارت غیرقانونی به طور بالقوه سازمانها و مقامات عراقی را در معرض خطر تحریمهای ایالات متحده به دلیل کمک به جمهوری اسلامی قرار میدهد و برخی از مقامات عراقی نگران هستند که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، آنها را هدف قرار دهد.
این منابع یادآور میشوند که با این حال رهبران عراق به شدت به حمایت گروههای شیعه با نفوذ مورد حمایت جمهوری اسلامی برای ماندن در قدرت تکیه میکنند و این وابستگی مقابله با فعالیتهای غیرقانونی مانند قاچاق نفت کوره برای را آنها دشوار می کند.
منبع: رویترز