اینترنت در ایران پس از چند ساعت رفع نسبی اختلال، دوباره مختل و قطع شده است، با وجود هشدارهای نهادهای جمهوری اسلامی از جمله سپاه پاسداران، اعتراضات عمومی، برداشتن روسری از سر و حجابسوزی اختیاری ادامه دارد، و ایالات متحده نیز تحریمهای تازهای را بر پلیس امنیت اخلاقی و چند مقام امنیتی جمهوری اسلامی وضع کرده است.
بنا بر گزارشها، اعتراضات پنجشنبه ۳۱ شهریور دستکم در شهرهای ملایر، فولادشهر، تهران، مراغه، همدان، سنندج، سقز، سردشت، اشنویه، کرمانشاه، زنجان، و فردیس، جریان داشته است.
واکنش رئیسی به پرسشی در مورد جان باختن مهسا امینی
ابراهیم رئیسی که در نیویورک به سر میبرد، در پاسخ به پرسش خبرنگار آمریکایی درباره جان باختن مهسا امینی گفت: «سال گذشته در آمریکا چند نفر کشته شدند؟ آیا این موضوع پیگیری شده؟ بیش از ۸۰ زن طی ۲ هفته کشته شدند آیا کسی این مسایل را پیگیری کرده است؟ ما در مورد هر شهروندی ایرانی اجازه نمی دهیم حق کسی ضایع شود. چه مجامع بیرونی اظهار نظر کنند چه نکنند ما وظایف خود را انجام می دهیم.»
حسین رونقی :ماموران موفق به دستگیری من نشدند، برای ایران جان میدهم
حسین رونقی فعال سیاسی و روزنامهنگار ضمن رد اخبار دستگیری خود، با انتشار ویدیویی گفت: «ماموران تلاش کردند با حمله مذبوحانه به خودروی من ، من را متوقف و دستگیر کنند اما موفق به این اقدام نشدند.» او در توضیح نحوه تلاش برای دستگیری خود افزود: « در زمان انجام مصاحبه تلویزیونی ماموران به مقابل درب محل سکونت من آمدند اما من از درب پارکینگ با خودرو فرار کردم.»
حسین رونقی همچنین گفت:« ماموران با لباس شخصی و پنجه بوکس به ماشینم حمله کردند و سعی داشتند با یک دستگاه آمبولانس راه من را سد و مرا دستگیر کنند که موفق به اجرای نقشه خود نشدند.»
آقای رونقی با تاکید بر ادامه حضور در ایران تصریحکرد: «روز شنبه با حضور وکیلم در دادسرای اوین حاضر شده و از لحظه نخست دستگیری اعتصاب خشک خواهمکرد.»
این فعال سیاسی تاکید کرد تا پایان جان برای این مردم و آزادی مقاومت خواهمکرد.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، از تهران خواسته که یلدا معیری، عکاسخبرنگاری را که هنگام پوشش اعتراضات، از بازداشت خود خبر داده بود، آزاد کند.
یلدا معیری که درگیریها و بلایای طبیعی در کشورهایی از جمله افغانستان، عراق و پاکستان را پوشش میداد، روز دوشنبه هنگام مستندسازی از ناآرامیها در پایتخت ایران، بازداشت شد.
معیری در شبکههای اجتماعی نوشت: اگر اتفاقی برای من بیفتد، رژیم مسئول است. از نزدیک به یک هفته پیش، بهدلیل مرگ مهسا امینی، زنی ۲۲ ساله که بهاتهام بیحجابی در بازداشت پلیس بود، اعتراضاتی گسترده در سراسر ایران در حال برگزاری است.
عادل فردوسیپور هم با انتشار ویدیویی به رخدادهای اخیر واکنش نشان داد.
در خبری دیگر سلیم حقیقی پدر میلان حقیقی ، نوجوانی که کمتر از ۲۰ ساعت قبل در اعتراضات شهرستان اشنویه در استان کردستان با شلیک مستقیم گلوله کشتهشد در نخستین گفتوگوی خود با یک رسانه خارج از کشور گفت: پسر من که تنها فرزندم بود برای اعتراض به قتل مهسا امینی به خیابان رفتهبود اما ماموران امنیتی با شلیک مستقیم جان او را گرفتند.
او افزود: پسر من فقط به دنبال آزادی و زیستن در آرامش بود اما جانش را گرفتند و او را در حسرت آزادی به خون کشیدند.
سلیم حقیقی در گفتگو با منوچهر پردل، همکار صدای آمریکا با تاکید بر لزوم ادامه مسیر همه گکشتهشدگان راه آزادی تا رهایی از شر دشمن تصریحکرد: « همه شهدای ما با افتخار رفتند و حالا ما باید راه آنها را ادامه دهیم تا مردمی که به پا خاستهاند به نتیجه برسند.»
گزارش ها و تصاویر از ایران حاکی از ادامه درگیریها و اعتراضها در شهرهای مختلف است. تصویر زیر مربوط به شامگاه پنجشنبه شهرستان بوکان است.
شماری از معترضان در بلوار اندرزگو در شمال تهران شامگاه پنجشنبه در خیابان تظاهرات میکنند و گروهی از ماشینها نیز با بوق زدن آنها را حمایت میکنند.
نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده با انتشار توئیتی نوشت:« صدای دلیرانه مردم ایران در سراسر جهان شنیده میشود. کنگره ایالات متحده در سوگ مرگ هولناک مهسا امینی با شما همراه است. تهران باید به رفتار خشونت آمیز و سیستماتیک علیه زنان و دختران ایران پایان دهد.»
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران نوشت، غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه دستور داده با معترضانی که آنها را «عناصر اصلی اغتشاشات و آشوبگران حرفهای» خوانده، «بدون هیچگونه اغماض و کوتاهی برخورد بازدارنده صورت گیرد.»
ویدئوهای شهروندی، مردم معترض همدان را نشان میدهد که شعار میدهند: «آخوند باید گم بشه!»
شهروندان، از یک راهپیمایی سازماندهی شده توسط جمهوری اسلامی در ورامین گزارش تصویری گرفتهاند. راوی، در این ویدئو با اشاره به رفتار قهرآمیز نیروهای حکومتی با مردم معترض میگوید: «نگاه کن! چرا اینها را نمیزنند؟»
بنا بر گزارشی که به بخش فارسی صدای آمریکا رسیده، در فردیس نیروهای حکومتی چهارشنبه شب به طور مستقیم به شهروندان معترض شلیک کردهاند و زخمی شدن دستکم یک نفر تأیید شده است.
تصاویر منتشر شده از اعتراضات شامگاه پنجشنبه ۳۱ شهریور در آریاشهر (فلکه صادقیه) در تهران، انبوه جمعیت را نشان میدهد که شعار میدهند: «تجاوز، جنایت، مرگ بر این ولایت»
تصاویری که با وجود اختلال شدید اینترنت منتشر شده، نشان میدهد مردم در خیابانها حضور دارند. بر اساس یکی از این ویدئوها، معترضان در تهران علیه علی خامنهای شعار میدهند: «ننگ ما، رهبر الدنگ ما»
یک ویدئوی ارسالی به صدای آمریکا که به دلیل اختلال اینترنت با تأخیر به دست ما رسیده، مقاومت معترضان مقابل تیراندازی نیروهای حکومتی در شهر بوکان را در اعتراضات چهارشنبه شب نشان میدهد.
یک ویدئوی دیگر نیز مقاومت مردم معترض و حضور گسترده یگانهای ویژه جمهوری اسلامی را در ساعت ۱۰ شب چهارشنبه در فلکه صادقیه تهران ثبت کرده است.
در رضوانشهر، استان گیلان، معترضان برای از کار انداختن دوربین شهری، که جمهوری اسلامی از آن برای شناسایی و بازداشت معترضان بهره میگیرد، تلاش میکنند.
یک ویدئوی دیگر از رضوانشهر به صدای آمریکا ارسال شده که نشان میدهد یکی از معترضان بر اثر شلیک مأموران حکومتی مجروح میشود.
- قطع مجدد اینترنت و تداوم اعتراضات
در پی انتشار شبهههایی درباره محدودیتهای اپلیکیشنهای زیرمجموعه شرکت «متا» در ایران، واتساپ با انتشار توییتی اعلام کرد: «هدف وجودی ما برقراری ارتباط امن میان جهانیان است. ما از حقوق مردم برای دسترسی به پیامرسانی خصوصی دفاع میکنیم. ما شمارههای ایرانی را مسدود نمیکنیم. ما در تلاش هستیم تا دوستان ایرانی خود را در ارتباط نگه داریم و هر کاری را در حد توان فنی خود انجام خواهیم داد تا خدمات خود را فعال نگه داریم.»
اندی استون یکی از مدیران این شرکت مالک واتساپ، فیسبوک و اینستاگرام اعلام کرد که «اختلالی در دسترسی مردم ایران به واتساپ ایجاد نکردهایم و امیدواریم حق فعالیت آنلاین ایرانیان بهزودی احیا شود.»
اندی استون همچنین در پاسخ به حسین رونقی و اکانت «مملکته» گفت که مانع انتشار هشتگهای مهسا امینی نشده است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده، اوفک، روز پنجشنبه ۳۱ شهریور پلیس امنیت اخلاقی ایران را به اتهام «آزار و خشونت زنان ایران، و نقض حقوق شرکتکنندگان در اعتراضات مسالمتآمیز» تحریم کرد.
در بیانیه وزارت خزانهداری، از پلیس امنیت اخلاقی ایران به عنوان «مسئول مرگ اخیر مهسا امینی ۲۲ ساله که به اتهام داشتن حجاب نامناسب دستگیر و بازداشت شده بود» یاد شده است.
اوفک همچنین هفت تن از سران سازمانهای امنیتی ایران – از جمله پلیس امنیت اخلاقی، وزارت اطلاعات، نیروی زمینی ارتش، نیروی مقاومت بسیج، و نیروی انتظامی – را تحریم کرد. بنا بر بیانیه اوفک «این مقامات ناظر بر سازمانهایی هستند که به طور معمول از خشونت برای سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز و اعضای جامعه مدنی ایران، مخالفان سیاسی، فعالان حقوق زنان، و اعضای جامعه بهائی ایران استفاده میکنند.»
نتبلاکز، ناظر بینالمللی اینترنت در تازهترین گزارش از وضعیت ایران، قطعی دوباره اینترنت را تأیید کرد و نوشت، این دومین قطع اینترنت «در مقیاس ملی» از سوی اپراتور تلفن همراه در بحبوحه اعتراضات به مرگ تحت بازداشت مهسا امینی است.
سازمان عفو بینالملل در رابطه با اخلال در دسترسی مردم به اینترنت و شبکههای تلفن همراه «بهشدت» ابراز نگرانی کرد.
این سازمان از رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواست در این مورد «اقدام فوری» انجام دهند و با تحت فشار گذاشتن مقامات ایران، «از کشتن و زخمی کردن معترضان بیشتر» در زمان قطع یا ضعیف شدن شدید ارتباط اینترنتی جلوگیری کنند.
عفو بینالملل همچنین کشته شدن شش مرد، یک زن و یک کودک در جریان اعتراضات روزهای ۲۸ و ۲۹ شهریور در استانهای کردستان، کرمانشاه، و آذربایجان شرقی را ثبت کرده است که «دستکم چهار تن از آنان بر اثر جراحات ناشی از شلیک گلولههای فلزی توسط نیروهای امنیتی از فاصله نزدیک جان خود را از دست دادهاند.»
در بیانیه این نهاد بینالمللی حقوق بشری، اشاره شده که «دستکم دو نفر بینایی یک یا هر دو چشم خود را از دست دادهاند» و «صدها نفر از جمله کودکان، به دلیل شلیک غیرقانونی و استفاده غیرقانونی از مهمات دیگر» توسط نیروهای حکومتی صدمه دیدهاند.
با وجود سرکوب نیروهای حکومتی، اعتراضات همچنان در شهرهای ایران ادامه دارد. یک گزارش شهروندی که به صدای آمریکا فرستاده شده نشان میدهد در سنندج، معترضان با استفاده از سنگ تلاش میکنند نیروهای جمهوری اسلامی را عقب برانند.
- شایعهسازی و خط و نشان جمهوری اسلامی برای معترضان
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و سپاه پاسداران در بیانیههای جداگانه اعتراضات سراسری در ایران را «حرکات هنجارشکنانه عدهای معدود از عوامل مزدور و فریبخورده» و «توطئه سازمانیافته دشمن علیه ارکان امنیتآفرین کشور» خواندند و مدعی شدند که به «چادر» و «قرآن و پیامبر» توهین کردهاند.
این در حالی است که روز چهارشنبه هشدارهایی در رسانههای اجتماعی مبنی بر «توطئه نیروهای سرکوبگر» مبنی بر این که آنها «میخواهند با اهانت به قرآن کریم و کشیدن چادر از سر» زنان، «مردم را در مقابل هم قرار دهند» داده شده بود.
با اختلال و قطعی اینترنت ایران شماری از گزارشهای ویدیویی شهروندی اعتراضات شامگاه چهارشنبه و بامداد پنجشنبه با تأخیر منتشر شده است و برخی گزارشها شرایط تعدادی از شهرها را «وضعیت جنگی» توصیف کردهاند.
امکان دسترسی به وبسایتهای ایسنا و فارس در خارج از ایران محدود شده است و علت آن هنوز روشن نیست.
برخی ویدیوهای اعتراضات چهارشنبه شب و بامداد پنجشنبه که به دلیل محدودسازی و اختلال در اینترنت، با تأخیر منتشر شده، نشان میدهد حجابسوزی همچنان ادامه دارد و زنان بیشتری به این کارزار در کف خیابانهای ایران پیوستهاند.
اعتراضات مردمی در روز پنجشنبه ۳۱ شهریور در برخی مناطق ایران از سر گرفته شده است. در تهران گزارشها از حضور زنان در خیابان و برکندن حجاب از سر در مقابل نمادهای حکومتی حکایت دارند.
به گفته سازمان حقوق بشر ایران، در جریان اعتراضات هفته جاری در ایران دست کم ۳۱ تن کشته شدهاند.
اگرچه تعداد جان باختگان و آسیبدیدگان اعتراضات، به طور دقیق روشن نیست، اما ویدئوها و گزارشهای منتشر شده از شدت رفتار قهرآمیز نیروهای حکومتی و بازداشت «گسترده» معترضان و فعالان مدنی حکایت دارد.
بنا بر گزارشها، جانشین فرمانده انتظامی استان گیلان گفته روز چهارشنبه «۱۲۸ نفر» در گیلان بازداشت شدهاند. به گزارش پایگاه خبری مشرق، «گفته میشود چند تبعه کشورهای اروپایی در بین دستگیرشدگان» هستند.
تصاویری از یک دوربین مداربسته، نشان میدهد مأموران حکومتی معترضانی را در حالی که لباسهایشان روی سرشان کشیده شده است، بازداشت میکنند.
ایرنا نیز گزارش داد که دادستان عمومی و انقلاب قزوین بدون اشاره به جزئیات و اعلام شمار بازداشتشدگان، گفته است تعدادی «اغتشاشگر» بازداشت و «روانه زندان» شدهاند.
در این گزارش تصویری از اعتراضات پاکدشت در جنوب تهران، یک جوان در حالی که بیهوش بر روی زمین افتاده دیده میشود که مردم برای نجات او از هم کمک میخواهند.
ویدیوی ارسال شده به بخش فارسی صدای آمریکا در روز پنجشنبه ۳۱ شهریور، جو شدید امنیتی در جزیره کیش در استان هرمزگان را نشان میدهد که پنجشنبه شب اعتراضات گستردهای در آن جریان داشت. در این ویدیو وانتهایی پر از نیروهای یگان ویژه نشان داده میشود که پشت سر هم قطار شدهاند و ماشینی با آرم نیروی انتظامی آنها را اسکورت میکند.
ویدیویی از اعتراضات چهارشنبه شب در رشت به دست صدای آمریکا رسیده که نشان میدهد شهروندان معترض با شعار «رشتی با تعصب، بلند شو بلند شو» از دیگر همشهریهای خود میخواهند به اعتراضات بپیوندند.
یک منبع آگاه نیز روز پنجشنبه به بخش فارسی صدای آمریکا گفت نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق که از بیمارستان کسری گزارش نوشته و با خانواده و مهسا امینی مصاحبه کرده بود، چهارشنبه شب در خانهاش بازداشت شده و به مکان نامعلومی برده شده است. به گفته این منبع، نهاد بازداشتکننده روشن نیست.
همچنین با شماری از خبرنگاران فعال در شبکههای مجازی از «اطلاعات سپاه» و همچنین شمارههایی ناشناس تماس گرفته شده و آنها را به بازداشت تهدید کردهاند.
پیش از این نیز مهناز محمدی، فیلمساز، و یلدا معیری، عکاس خبری، در روزهای گذشته بازداشت شدهاند و از آنها اطلاعی در دست نیست.
سازمان حقوق بشری «ههنگاو» میگوید تاکنون ۱۵ شهروند در شهرهای ارومیه، اشنویه، دیواندره، سقز، کرمانشاه، اسلامآباد غرب، ایلام، و دهگلان در جریان اعتراضات جاری در ایران جان باختهاند.
یک ویدیو که گزارش شده تصاویری از اعتراضات تبریز است، ماشینها و تجهیزات سرکوب شهری را در حال حرکت در خیابان نشان میدهد که مردم معترض با پرتاب سنگ به سویشان، آنها را «بیشرف» خطاب میکنند.
در کرمانشاه عده قابل توجهی از مردم در مراسم خاکسپاری مینو مجیدی، یکی از جانباختگان اعتراضات، شرکت کردهاند و شعار «ژن، ژیان، آزادی» (زن، زندگی، آزادی) میدهند.
بنا بر ویدیوهای منتشر شده، اعتراضات تا کنون در شهرهای مختلف ۲۸ استان جریان داشته است. تصاویر نشان میدهند که نیروهای یگان ویژه، انتظامی، امنیتی، و لباس شخصی جمهوری اسلامی به طور گسترده مردم حاضر در خیابانها را سرکوب میکنند و در برخی مناطق به طور مستقیم به معترضان شلیک کردهاند.
گزارشهای تصویری منتشر شده از شهرهایی از جمله شهریار، گرمسار، اهواز، همدان، اشنویه، قم، کرمانشاه، مرودشت، نوشهر، شیروان، یزد، رشت، تهران، آبادان، بابل، شاهیندشت، بوکان، سقز، سنندج، مشهد، نیشابور، تنکابن، ایلام، قرچک و بومهن، حاکی از دفاع شهروندان معترض در مقابل نیروهای حکومتی است.
معترضان به برخی مراکز دولتی از جمله فرمانداری قرچک و نوشهر، و شهرداری تنکابن هجوم بردهاند.
همزمان حملههای سایبری به وبسایتهای حکومتی در ایران همچنان ادامه دارد و گروه هکری بینالمللی انانیموس، اعلام کرده که بیش از ۳۰۰ دوربین را در ایران هک کرده است.
همچنین، وبسایت علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در پی حملات هکرها از کار افتاده است.
پیش از این نیز وبسایتهای دولت و صدا و سیما توسط گروه انانیموس هک شده بود.
در ادامه برگزاری گردهماییهای اعتراضی در خارج از کشور، دانشجویان ایرانی دانشگاه آلبرتا در کانادا نیز در تجمعی برای اعلام همبستگی با اعتراضات مردم ایران، شعار دادند: «با این که دوریم از وطن، پشت شماییم هموطن» و «مرگ بر استبداد، اجبار و گشت ارشاد.»
- حمایت چهرههای سرشناس از اعتراضات مردمی
علی کریمی، فوتبالیست سرشناس ایرانی، خواهان دخالت ارتش برای حمایت از معترضان شده است و در تازهترین استوری اینستاگرامی خود خطاب به ارتش نوشته است: «یه وطن منتظر شماست، نگذارید خون بیگناه ریخته شود.»
پیش از این، زبیر نیکنفس، بازیکن تیم فوتبال استقلال با انتشار ویدئویی از تراشیدن موی سر خود با اعتراض به مرگ تحت بازداشت مهسا امینی، از حق آزادی زنان برای پوشش حمایت کرد.
همچنین علی دایی، جواد نکونام، یحیی گلمحمدی، عارف غلامی، مجید نامجو مطلق، احمدرضا عابدزاده، مهدی مهدویکیا، محمد نژاد مهدی، حمید سوریان، حسن یزدانی، محمد طلایی، رسول خادم، علیرضا نجاتی، کامران قاسمپور، محمدرضا گرایی، مهدی بیجاری، سجاد استکی، یوسف کرمی، کیمیا علیزاده، شهر بیات، میترا حجازی پور، مریم طوسی، فرزانه فصیحی، امیرحسین اسفندیار، مجتبی میرزاجانپور، سیدمحمد موسوی، فرهاد ظریف، شاهین ایزدیار، مجتبی عابدینی از جمله چهرههایی هستند که در حمایت از اعتراضات مردمی و یا در نکوهش خشونت علیه مردم مطالبی منتشر کردهاند.
هژار، خواننده گروه بلککتس، به صدای آمریکا میگوید، این بار مسئله سر موضوعات اقتصادی و سیاسی نیست، «مسئله این است که جمهوری اسلامی میتواند بچههای شما را هر روز یکیشان را بگیرد در خیابان و بکشد. این خیلی مسئله بزرگی است.»
او با پیوستن به کارزار «گیسوبران» و تراشیدن موهایش میگوید: «مویی که خواهر مرا به کشتن بدهد نمیخواهم و میزنمش.»
سیاوش شمس، دیگر خواننده سرشناس ایرانی نیز به صدای آمریکا میگوید، نسل امروز قویتر از نسل قبل است و حق ملت ایران را خواهد گرفت.
مونا برزویی، ترانهسرا و شاعر در ایران، در همبستگی با اعتراضات مردم و اعتراض به جان باختن مهسا امینی تحت بازداشت، غزلی را که به تازگی سروده، منتشر کرد. او در این غزل که در مقابل دوربین میخواند، میگوید: این پرچم آغشته به شب: گیسویش از سایه خرچنگ تو پس میگیریم ای ملغمه دروغ، ای ترسیده! ما این وطن از چنگ تو پس میگیریم!
- واکنشهای جهانی به اعتراضات ایران
رعنا منصور، خواننده شناخته شده ایرانی ساکن آمریکا، با حضور در اعتراض ایرانیان لسآنجلس در همبستگی با مردم معترض ایران به بخش فارسی صدای آمریکا گفت این که آنها برای دستیابی به آزادی کشته میشوند، با هیچ لغتی قابل توصیف نیست.
داریوش اقبالی، خواننده شهیر، از لسآنجلس به نیویورک آمد تا به هر دو اجتماع اعتراضی ایرانیان بپیوندد. او به صدای آمریکا میگوید که الان وقت فردگرایی نیست؛ تنها راه چاره ملت ایران اتحاد و همبستگی است. بعد از گذر از این پل، نوبت انتخاب میرسد.
شاهین نجفی، خواننده معترض، یکی دیگر از حاضران در اعتراضات پرجمعیت لسآنجلس است. او به صدای آمریکا میگوید: این بار همه اقشار و گروههای مردم ایران روی مطالبهای به نام آزادی متحد شده و خواستههایشان را با خشم عمومی برای رسیدن به آزادی پیگیری میکنند.
دو تن از همراهان ابراهیم رئیسی در مواجهه با ایرانیان معترض در نیویورک، در حالی که لبخند میزدند، از آنان فیلم میگرفتند. سام رجبی، قهرمان جوجیتسو جهان در مقابل به آنها میگوید، «حکومت تروریستی شما» مردم را میکشد و همه ایرانیان شما را «شرمسار» خواهند کرد.
کریستین امانپور، روزنامهنگار شناخته شده، روز پنجشنبه در رشته توییتی با اشاره به برنامه از قبل تعیین شده مصاحبه با ابراهیم رئیسی نوشت، که قصد داشت از ابراهیم رئیسی درباره مرگ تحت بازداشت مهسا امینی، اعتراضات جاری در ایران، و اقدام زنان ایرانی در سوزاندن روسریهایشان بپرسد. اما پس از آن که خانم امانپور به درخواستهای مکرر دستیار ابراهیم رئیسی مبنی بر لزوم روسری داشتن او در زمان مصاحبه «به احترام ماههای محرم و صفر» و «با توجه به وضع جاری در ایران» پاسخ منفی داد، رئیسی نیامد و مصاحبه انجام نشد.
همزمان با گسترش اعتراضها در ایران، حمایت از آنها در خارج از کشور نیز ادامه دارد. از جمله تظاهرات پرشمار ایرانیان مقیم مونترآل در کانادا مورد توجه قرار گرفته است.
در نیویورک نیز گروه پرشماری از ایرانیان علاوه بر اعتراض به حضور ابراهیم رئیسی در اجلاس سازمان ملل متحد، با اعتراضات مردمی در ایران اعلام همبستگی کردهاند.
شاهزاده رضا پهلوی چهارشنبه شب در پیامی با حمایت از تظاهرات مردمی در شهرهای مختلف ایران گفت: «شما با هم نیرومندید و با هم از هر نیروی سرکوبی قویتر هستید و همین روند اگر ادامه یابد مسلما پیروز خواهید شد. خیابان در دست شما است؛ نگهش دارید!»
نور پهلوی، دختر شاهزاده رضا پهلوی، در ویدئویی که از حضور خود و خواهرش ایمان در این اعتراض، روز چهارشنبه در اینستاگرام منتشر کرده، در پیامی خطاب به مردم ایران گفته است: «هممیهنانم، امروز رفتم جلو سازمان ملل که بگویم کنارتان هستم. دیدن هممیهنانم که برای رساندن صدای ملت ایران دور هم جمع شده بودند، خیلی برایم دلگرمکننده بود. به شجاعت شما افتخار میکنم. پیروزی از آن ماست!»
لیلی بازرگان، تهیهکننده و کارآفرین به صدای آمریکا میگوید، شعارها و جسارت و اتحاد نسل دهه هشتاد در این اعتراضات متفاوت است و با اشاره به حمایت جهانی از ایلان ماسک تا هکرهای انانیموس، ابراز امیدواری کرد که مردم ایران به آنچه میخواهند، که به گفته او «آزادی و سرنگونی جمهوری اسلامی است»، برسد.
دور جدید اعتراضات سراسری در استانهای تهران، کردستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، البرز، فارس، استان مرکزی، کرمانشاه، کرمان، یزد، سمنان، هرمزگان، قزوین، ایلام، زنجان، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، همدان، قم، سیستان و بلوچستان، لرستان، اردبیل، و خوزستان به اعتراضات پیوستهاند.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تأیید کند.