لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۵ ایران ۰۰:۵۹

تداوم نقض حقوق بشر در ایران؛ از صدور احکام تازه اعدام برای معترضان تا فشار بر دانشگاهیان

تحصن دانشجویان معترض در دانشگاه خواجه نصیر (آرشیو)
تحصن دانشجویان معترض در دانشگاه خواجه نصیر (آرشیو)

منابع حقوق بشری روز سه‌شنبه ۱۴ مهر در گزارش‌هایی از تداوم نقض حقوق بشر ایرانیان توسط جمهوری اسلامی، اعلام کردند قوه قضاییه رژیم ایران دو زندانی سیاسی دیگر را به اعدام محکوم و سرکوب فعالان دانشگاهی را تشدید کرده است.

خبرگزاری هرانا روز سه‌شنبه خبر داد محسن بابائیان، زندانی محبوس در زندان تهران بزرگ و از بازداشت‌شدگان اعتراضات دی‌ ۱۴۰۴، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری بابت اتهام «محاربه» به اعدام محکوم شده است. هنوز جزئیات بیشتر در خصوص پرونده، زمان بازداشت، و روند رسیدگی قضایی به پرونده این معترض منتشر نشده است.

همزمان برخی فعالان حقوق بشری از جمله ابراهیم الله‌بخشی در رسانه اجتماعی ایکس اعلام کردند هادی عباسیان، معترض ۳۸ ساله و از بازداشت‌شدگان اعتراضات سال ۱۴۰۴، از سوی دادگاه انقلاب بجنورد به اعدام محکوم و حکم او ۱۳ مهر در زندان شیروان به وی ابلاغ شده است.

بر اساس گزارش‌ها، هادی عباسیان ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۵ در فرهنگ‌شهر شیروان بازداشت شد و پس از شکنجه و وخامت وضعیت جسمی به بیمارستان انتقال یافت. عباسیان از زمان بازداشت از ملاقات با خانواده و دسترسی به وکیل انتخابی محروم بوده است. او با انتشار ویدیوهایی مردم را به شرکت در اعتراضات دعوت کرده بود. اتهام دقیق منجر به صدور حکم اعدام و مستندات دادگاه علیه او هنوز مشخص نیست.

همزمان رسانه «خبرنامه دانشجو» به نقل از «خبرنامه خواجه‌ نصیر» اعلام کرد از صبح روز سه‌شنبه و هم‌زمان با انتشار فراخوان تحصن اعتراضی دانشجویان، کنترل و حضور نیروهای حکومتی در پردیس سیدخندان دانشگاه خواجه ‌نصیرالدین طوسی به‌ طور محسوسی افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، ماموران حکومتی در ورودی پردیس کارت‌های دانشجویی را کنترل می‌کنند، تعداد زیادی از نیروهای حراست و افراد لباس‌شخصی در لابی دانشکده برق رفت‌وآمد دانشجویان را زیرنظر دارند، و شمار زیادی از نیروهای بسیج هم در پردیس سیدخندان مستقر شده‌اند.

بر اساس این گزارش‌ها، دست‌کم ۲۰ نیروی حراست، حدود ۱۰ فرد لباس‌شخصی و حدود ۴۰ نیروی شبه‌نظامی بسیج، در پردیس سیدخندان مستقر شده‌اند. گفته شده شماری از نیروهای حراست سازمان مرکزی دانشگاه نیز به این پردیس فراخوانده شده‌اند.

شماری از دانشجویان دانشگاه خواجه‌ نصیر هفته پیش در اعتراض به احکام اخراج و تعلیق هم‌کلاسی‌های خود اعتصاب و اعلام کردند به این اعتصاب ادامه خواهند داد.

خبرنامه امیرکبیر نیز خبر داد پرونده شماری از دانشجویان بازداشت‌شده در «گردهمایی دوستانه ۲۲ فروردین» با افزایش عناوین اتهامی و وثیقه‌های میلیاردی همراه شده، و دامنه آن به دانشجویانی گسترش یافته که در آن شب بازداشت نشده بودند.

بر اساس این گزارش، محمدپارسا گلچین که به «عضویت در گروه معاند» و «عضویت در گروه باغی» متهم شده، با افزایش وثیقه به مبلغ ۱۳ میلیارد تومان روبه‌رو شده است.

شامگاه ۲۲ فروردین ۱۸ دانشجو از دانشگاه‌های تهران، بهشتی، شریف و فردوسی مشهد، که از دوران دبیرستان هم‌مدرسه‌ای بودند، هنگام دیداری دوستانه با یکی از معلمان سابق خود در مشهد بازداشت شدند. مأموران مسلح پس از ورود به محل دیدار، دانشجویان را مورد ضرب‌وشتم قرار دادند، تلفن‌های همراه آنان را ضبط کردند، و آنها را به بازداشتگاهی نامعلوم انتقال دادند.

وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش‌های حقوق بشری خود درباره ایران، صدور حکم اعدام برای معترضان با اتهام «محاربه» و دیگر اتهامات امنیتی را مستند کرده و گفته است دادگاه‌های انقلاب در پرونده‌های منتهی به اعدام، متهمان را پیوسته از دسترسی به وکیل محروم کرده و در مواردی به اعترافاتی استناد کرده‌اند که تحت شکنجه یا اجبار گرفته شده است.

این وزارتخانه همچنین سرکوب فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی در دانشگاه‌ها، بازداشت فعالان دانشجویی، و محروم کردن دانشجویان از ادامه تحصیل به دلیل فعالیت‌های سیاسی را از موارد نقض آزادی‌های دانشگاهی در ایران دانسته است.

همچنبن ببینید:
​
XS
SM
MD
LG