در حالی که مقام های جمهوری اسلامی شرکت کنندگان در اعتراضات اخیر ایران را، که پس از گران شدن ناگهانی بنزین آغاز شد، «اشرار» و «اخلالگر» نامیدند و اعتراضات را یک جنگ جهانی علیه جمهوری اسلامی دانستند، گزارش وزارت اطلاعات به مجلس نشان می دهد که معترضان افرادی بودند که مشکل اقتصادی داشتند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه ۴ آذر گفت که در جلسه مقام های امنیتی و اطلاعاتی با اعضای این کمیسیون، نماینده وزارت اطلاعات اعلام کرد که «اغلب دستگیرشدهها بیکار و یا دارای مشاغل کمدرآمد بوده و از سواد کم برخوردار بودند.»
اعتراضات مردمی اخیر از روز ۲۴ آبان و در پی اعلام ناگهانی خبر گران شدن بنزین، زمانی که دولت نیمه های شب اعلام کرد که بنزین با دو نرخ آزاد لیتری سه هزار تومان و نرخ سهمیه بندی لیتری ۱۵۰۰ تومان عرضه خواهد شد، آغاز شد. گران شدن سوخت در ایران به طور معمول موجی از گران شدن کالاها را به دنبال دارد از این رو مردم در اعتراض به چند برابر شدن نرخ بنزین و اعلام ناگهانی و یک شبه آن به خیابان ها رفته و در آغاز شعارهای اقتصادی مانند «بنزین گرانتر شده، فقیر فقیرتر شده» سر دادند.
با این حال، مقام های جمهوری اسلامی معترضان را اشرار نامیدند. رهبر جمهوری اسلامی در نخستین واکنش به این اعتراضات مردم را «اشرار، کینهورزان، و انسانهای ناباب» توصیف کرد. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، نیز دو روز پس از آغاز اعتراضات، آنها را عامل «اخلال و ناامنی» نامید و فرمانده سپاه پاسداران نیز روز دوشنبه در سخنانی در جمع شرکت کنندگان در راهپیمایی حکومتی در تهران، اعتراضات اخیر را «سناریوی جهانی» نامید.
اکنون اما گفته های نماینده وزارت اطلاعات در مورد کم درآمد بودن دستگیرشدگان و شعارهای معترضان در روزهای آغاز اعتراضات نشان می دهد که مردم تحت تاثیر فشارهای اقتصادی و گران شدن ناگهانی بنزین به اعتراضات خیابانی روی آوردند. ویدئوهای ارسالی از ایران نشان میدادند که مردم علیه اختلاس و گرانی شعار داده و خواستار پایان دادن به صرف پول ایرانیان در کشورهای دیگر مانند سوریه و لبنان شدند.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروههای تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.
او زمستان گذشته در توئیتر با اشاره به «چهل سال شکست جمهوری اسلامی» نوشت رژیم حاکم در ایران همواره ایدئولوژی را بر منافع و رفاه مردم ایران ترجیح داده است.»
آقای پمپئو یک سال پیش نیز در توئیتی به فارسی نوشت مردم ایران پس از گذشت تقریبا ۴٠ سال بیشترین صدمه را از «سوء مدیریت و فساد اقتصادی» خورده اند.