لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۲

حفر چاه آب در نزدیکی تخت جمشید بدون توجه به آثار مخرب آن


خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، روز دوشنبه در گزارشی از احداث کارگاهی برای حفر چاه آب در فاصله ۲۰۰ متری محوطه تاریخی تخت جمشید به رغم هشدارهای کارشناسی خبر داد.

بنا بر این گزارش، مسئولان برای حل مشکل تامین آب روستای همجوار با حفر چاه آب در "حریم درجه یک تخت جمشید" موافقت کرده‌اند؛ در حالی که پیش از این کارشناسان درباره پیامدهای هرگونه برداشت بی رویه از منابع آبی دشت مرودشت بر روی آثار باستانی مانند تخت جمشید هشدار داده‌اند.

عزت‌الله رییسی اردکانی استاد دانشگاه شیراز به ایرنا توضیح داده که بافت خاک رس در اطراف تحت جمشید به مرور زمان و به دنبال برداشت زیاد منابع آب زیرزمینی شسته می‌شود و به تدریج یک حالت غار مانند در درون خاک ایجاد می شود.

به گفته او از آنجا که این غار از خاک درست شده، با بزرگتر شدن غار، سقف آن تحمل و پایداری نخواهد داشت، و در نتیجه ناگهان ریزش می‌کند و "فروچاله" ایجاد می شود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد که ایجاد فروچاله در سه طرف تخت جمشید که منطقه آبرفتی است محتمل است. بنابراین در محدوده تخت جمشید نباید چاه آب زیرزمینی وجود باشد چرا که وجود هر چاهی، احتمال وقوع فروچاله را بسیار زیادتر می کند.

از سوی دیگر منصور رضایی منفرد سرپرست پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، پیش از این اعلام کرد که در فاصله سال‌های ۸۵ تا ۹۰ سطح آب‌های زیرزمینی اطراف تخت جمشید ۲۸ متر پایین‌تر رفته و این موضوع باعث به وجود آمدن ترک‌هایی روی نقش رستم و زمین‌های نزدیک تخت جمشید و روستاهای اطراف شده است.

به گفته او بیش از ۱۵ هزار و ۸۰۰ چاه در منطقه اطراف تخت جمشید وجود دارد که هفت هزار و ۸۰۰ چاه غیرقانونی است و کنترلی روی آن‌ها وجود ندارد.

یادمان تاریخی تخت جمشید، متعلق به دوره هخامنشیان، یکی از چهار اثر ثبت شده استان فارس در فهرست آثار جهانی و یکی از مشهورترین آثار باستانی ایران است.

XS
SM
MD
LG