ایران در حالی که سعی دارد تولید نفت خود را به سطح پیش از تحریم ها باز گرداند، برای صدور آن با مشکل روبرو شده است، زیرا بسیاری از نفتکش های این کشور به انبار نفت خام تبدیل شده، برخی قابل استفاده نیستند، و شرکت های کشتیرانی خارجی نیز در حال حاضر تمایلی به حمل نفت صادراتی ایران ندارند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از یک مقام دولتی نوشت، ایران ۵۵ تا ۶۰ نفتکش دارد. اما این مقام حاضر نشد بگوید چه تعدادی از این نفتکش ها برای نگهداری نفت فروخته نشده مورد استفاده قرار گرفته است.
با این حال، منابع صنعت نفت گفته اند ۲۵ تا ۲۷ نفتکش در خطوط دریایی نزدیک پایانه هایی، از جمله در عسلویه و جزیره خارک، پهلو گرفته اند.
به گفته منبع مورد اشاره رویترز، حدود ۲۰ نفتکش به منظور برخورداری از استانداردهای کشتیرانی بین المللی، باید نوسازی شوند.
منابع این خبرگزاری گفته اند که ایران در حالی که سعی دارد هدف رساندن صادرات به سطح پیش از تحریم ها را عملی کند، به کشتی های خارجی برای حمل آن نیاز دارد. اما بسیاری از صاحبان کشتی ها مایل نیستند، محموله های ایران را حمل کنند.
دلیل اصلی این است که برخی تحریم های آمریکا هنوز برجا است و هر تجارتی با دلار، یا سرمایه گذاری در شرکت های آمریکایی، از جمله بانک ها را، ممنوع می کند.
در گزارش رویترز همچنین گفته می شود که از زمان لغو تحریم ها در زمستان گذشته، هشت نفتکش خارجی، در مجموع حدود ۸ میلیون بشکه نفت خام ایران را به مقصدهایی در اروپا حمل کرده اند.
این مقدار برابر حدود ۱۰ روز فروش در سطوح پیش از سال ۲۰۱۲ میلادی است؛ زمانی که مصرف کنندگان اروپایی روزانه بالغ بر ۸۰۰ هزار بشکه نفت از ایران می خریدند.
تاکنون هیچ نفتکش ایرانی محموله ای به اروپا تحویل نداده است.
یک مقام ارشد دولت ایران تایید کرد که کشور در اجاره نفتکش های خارجی با مشکل روبرو است، و به مسائل گوناگون از جمله مالی، بانکی و حتی بیمه اشاره کرد.