دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن استقبال از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و لغو تحریمهای هستهای ایران، از تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا استقبال کرد و اقدام "دولتهای هر دو کشور برای بهبود روابط" را ستود.
بان کی مون که برای شرکت در مراسمی به دوبی سفر کرده است، در ادامه گفت حالا زمان تقویت همکاریها برای حل و فصل دیگر چالشهای موجود از طریق گفتوگو است؛ "مسیری که برای رسیدن به آیندهای بهتر باید ادامه یابد."
ساعاتی پیش از اعلام رسمی "روز اجرا"ی توافق جامع هستهای بین ایران و جامعه جهانی در روز شنبه، ایران از آزادی پنج زندانی آمریکایی خبر داد و واشنگتن نیز اعلام کرد در چارچوب توافق تبادل زندانیان با تهران، هفت زندانی ایرانی را آزاد میکند.
استقبال عراق از اجرای برجام
تحولات روز شنبه واکنش های گستردهای در سطح منطقه و جهان به دنبال داشت. عراق از اجرایی شدن توافق جامع اتمی ۲۳ تیر ماه و لغو بخشی از تحریمها علیه تهران استقبال کرد و تاثیر آن را در خاور میانه مثبت دانست.
سعد الحدیثی سخنگوی دولت عراق روز یکشنبه در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت، بغداد معتقد است توافق جامع اتمی ایران آغاز روند حل و فصل شماری از مسائل خاورمیانه را "به صورت مسالمت آمیز و از طریق گفتوگو، تسریع خواهد کرد."
دولت عمدتا شیعه عراق روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارد؛ تهران با اعزام مسشتاران نظامی به عراق، در مبارزه بغداد با گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی یا داعش، به آن کشور کمک کرده است.
واکنش اروپایی ها
فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا در بیانیهای گفت "سالها پیگیری یک دیپلماسی بردبار و مداوم و انجام کارهای فنی دشوار، اکنون با اجرای توافق به ثمر نشسته است."
لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) استقبال و آن را "گامی مهم در جهت برقراری صلح و امنیت" توصیف کرد.
فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان، اجرای توافق وین را "موفقیتی تاریخی برای دیپلماسی" خواند و گفت این موفقیت دیپلماتیک میتواند منجر به موفقیتی دیگر در مهار سایر بحرانهای منطقه، بویژه جنگ داخلی سوریه، شود.
اسرائیل: ایران را زیر نظر داریم
اما نخست وزیر اسرائیل که از ابتدا با مذاکرات قدرتهای جهانی با ایران مخالف بود و توافق برآمده از آن مذاکرات را "بد" توصیف میکرد، روز یکشنبه اعلام کرد که فعالیتهای هستهای ایران را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت.
بنیامین نتانیاهو که در نشست هفتگی کابینه سخن میگفت، اضافه کرد که "سیاست اسرائیل همانی خواهد بود که پیش از این بود؛ و آن این که نگذارد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند."
ایران می گوید هرگز به دنبال تولید سلاح اتمی نبوده است.
واکنش استرالیا و ژاپن
جولی بیشاپ وزیر خارجه استرالیا روز یکشنبه و در واکنش به تایید انجام تعهدات مقدماتی ایران در برجام و اجرایی شدن توافق، از لغو تحریمهای اقتصادی کشورش علیه ایران در چند روز آینده خبر داد.
بااین حال وی یادآوری کرد که ممنوعیت صادرات تجهیزات نظامی به ایران به مدت پنج سال و تحریمهای مربوط به برنامه موشکی بالیستیک ایران به مدت هشت سال، به قوت خود باقی خواهند ماند.
فومیو کیشیدا وزیر خارجه ژاپن نیز ضمن قدردانی از تلاش دو طرف برای به سرانجام رساندن موفقیت آمیز برجام، آن را فرصتی مهم برای تقویت روابط دوستانه و تاریخی توکیو و تهران دانست.