لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۶

قدرت‌های جهانی در بازطراحی رآکتور اراک مشارکت می‌کنند


قرار است شش قدرت بزرگ برای بازطراحی تاسیسات آب سنگین اراک، به ایران کمک کنند.

بر اساس سند منتشر شده در روز شنبه ۳۰ آبان توسط خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران، ایرنا که هفته گذشته به امضای نمایندگان کشورها رسید، هدف از بازطراحی تاسیسات اراک این است که این تاسیسات نتواند پلوتونیومی با درجه خلوص مورد نیاز برای تولید بمب اتم تولید کند.

این سند توسط وزیران خارجه ایران و آمریکا، روسیه، آلمان، فرانسه، چین به همراه فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به امضا رسید و از همان زمان برای تمام کشورهای امضا کننده لازم الاجرا شد.

تغییرات در تاسیسات آب سنگین اراک، یکی از مشکل‌ترین موضوع‌های گفتگوهای اتمی ایران با جامعه بین‌الملل بود.

این مذاکرات فشرده سرانجام به توافق اتمی منجر شد و "برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) در بیست و سوم تیرماه سال جاری به امضاء رسید. برداشتن "قلب" یا مرکز تاسیسات آب سنگین اراک یکی از مهمترین مواد آن بود.

قدرت‌های جهانی در بازطراحی رآکتور اراک مشارکت می‌کنند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

جان کری، وزیر خارجه آمریکا در این باره گفت: "بدون این توافق، راکتور آب سنگین ایران در اراک، به زودی می‌توانست سالانه پلوتونیوم کافی با درجه خلوص مورد نیاز برای تولید یک یا دو سلاح اتمی تولید کند. با این توافق، قلب این راکتور برداشته شده و با سیمان پر خواهد شد."

بر اساس سند منتشر شده، ایران کارفرمای طرح تغییر کاربری تاسیسات اراک است و چین در "بازطراحی و ساخت و بروز کردن" آن مشارکت می‌کند.

فرانسه و آلمان و بریتانیا نیز در ارائه طرح‌های جدید برای تاسیسات اراک شرکت خواهند کرد، و در حالی که "ارائه خدمات مشورتی" به روسیه محول شده، آمریکا "طرح‌های پیشنهادی را بررسی کرده و خدمات فنی در اختیار" می‌گذارد.

چندی پیش، آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران دستور داد که باز طراحی تاسیسات آب سنگین اراک تنها پس از حل مسایل مربوط به "ابعاد نظامی احتمالی" فعالیت‌های اتمی ایران آغاز شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کار نمونه‌برداری از سایت نظامی پارچین در جنوب شرقی تهران را که از کلیدی‌ترین موارد اختلاف طرفین بود، پایان داده و قرار است گزارش نهایی در این خصوص را دهم آذرماه ارائه دهد.

XS
SM
MD
LG