لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۴

روایت روزنامه‌های تهران درباره توقیف دو نفتکش یونانی در خلیج فارس از «چشم در برابر چشم» تا «بچرخ تا بچرخیم»


جمعه ششم خرداد ۱۴۰۱ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد دو نفتکش متعلق به یونان با نام‌های Prudent Warrior و Delta Poseidon را به‌دلیل «تخلفات انجام گرفته» در آب‌های خلیج فارس توقیف کرده است.


پیش از انتشار این خبر حساب توییتری «نورنیوز» رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، از اقدامات تنبیهی تهران علیه آتن هشدار داده بود.


توقیف این دو نفتکش یونانی درحالی در آب‌های خلیج فارس صورت گرفت که هفته گذشته یونان اعلام کرد محموله نفت ایران را که فروردین ماه سال جاری از یک کشتی با پرچم روسیه در آب‌های یونان توقیف کرده است، به درخواست وزارت دادگستری ایالات متحده، به آمریکا ارسال می‌کند.
روزنامه‌های تهران یک روز بعد از توقیف دو نفتکش متعلق به یونان، یکشنبه هشتم خرداد ۱۴۰۱ در صفحه اول خود به این موضوع پرداخته‌اند.


سازندگی: چشم در برابر چشم


سازندگی روزنامه حزب کارگزاران سازندگی ایران نیز در صفحه اول خود با تیتر «چشم در برابر چشم» نوشت: «این پرسش اساسی وجود دارد که چرا یونان باید به خود اجازه دهد که یک نفت‌کش ایرانی را توقیف کند و این سئوال باقی می‌ماند که ایران چرا نباید پاسخ آنان را بدهد. بی‌شک چشم در برابر چشم، یک استراتژی قدیمی و مهم است، آنگاه که پای حیثیت و منافع ملی کشور به میان می‌آید باید مسامحه را کنار گذاشت و با دیگران آنچنان که سخن می‌گویند سخن گفت.»


کیهان: در تنگه هرمز ورق برگشت


روزنامه کیهان در گزارشی نوشت: «سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران روز جمعه (۶ خردادماه) در پاسخ به دزدی دریایی یونان و با استناد به اصل پذیرفته‌شده «حق مقابله‌به ‌مثل» دو کشتی نفتکش این کشور را در آب‌های خلیج‌فارس توقیف کرد تا نشان دهد جمهوری اسلامی ایران از حقوق مسلم و قانونی خود چشم‌پوشی نخواهد کرد. سپاه پاسداران با ضرب شستی که به آمریکایی‌ها نشان داد، ورق را برگرداند تا به یونان و برخی کشورها که تحت امر آمریکا، دارایی‌های ایران را توقیف و بلوکه کرده‌اند این هشدار را بدهد که در صورت ادامه شیطنت‌ها و سیاست‌های خصمانه علیه حقوق قانونی ملت ایران، احتمال توقیف کشتی‌های آن‌ها توسط سپاه وجود خواهد داشت.»
پیش از این حسین شریعتمداری مدیر مسئول و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان از سپاه خواست، معادل طلب ۷ میلیارد دلاری ایران از کره جنوبی، محموله‌های نفتی و تجاری آن کشور را توقیف و مصادره کند. شریعتمداری نوشت: «انتظار آن است که تا زمانی که این کشور بدهی ۷ میلیارد دلاری خود به ایران را پرداخت نکرده، به شناورهای ‌آن اجازه عبور از تنگه را ندهیم.»


همشهری: قاعده بازی در آب‌های خلیج‌فارس


روزنامه همشهری نیز در شماره امروز خود درباره توقیف دو کشتی یونانی نوشت: «این جمهوری‌اسلامی ایران است که قاعده بازی در خلیج‌فارس و تنگه هرمز را تعیین می‌کند.» در بخشی از گزارش همشهری آمده: پاسخ به دزدی دریایی مشترک از سوی اروپا و آمریکا نشان داد که در این منطقه یک قاعده ثابت وجود دارد؛ تجارت نفت از طریق خلیج‌فارس و تنگه هرمز تنها زمانی برقرار می‌ماند که ایران هم بتواند نفت خود را به‌فروش برساند. از سوی دیگر واکنش به زیرپا گذاشتن همه قوانین و عرف‌های بین‌المللی در آبراهه خلیج‌فارس توسط آمریکایی‌ها نشان داد هم‌نوایی با تحریم‌های ظالمانه آمریکا، تبعاتی را برای کشورهای همراهی‌کننده به‌دنبال خواهد داشت؛ قاعده‌ای که پیش‌از این کره‌جنوبی نیز مشمول آن شده بود؛ برخی کارشناسان معتقدند «دولت‌هایی که در حمایت از «تحریم‌های ثانویه» آمریکایی‌ها با واشنگتن همکاری کنند، برای عبور کشتی‌های خود از تنگه هرمز باید همیشه نگران باشند.»


شرق: مسئله فراتر از شکست برجام است


سید وحید کریمی عضو گروه اروپا-آمریکای دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در گفت‌و‌گو با روزنامه شرق می‌گوید: «مسئله فراتر از شکست برجام است. در ضمن تداوم بن‌بست مذاکرات وین نتیجه فرسایشی‌شدن جنگ اوکراین است، همان‌گونه که فشار واشنگتن به آتن برای توقیف نفت‌کش روسی با محموله نفتی ایرانی، اعمال تحریم‌های جدید علیه سپاه و همچنین اعلام موضع رسمی دولت بایدن مبنی بر عدم خروج سپاه از لیست گروه‌های تروریستی هم متأثر از تداوم بن‌بست وین بوده است، طبیعی است در این شرایط که طرفین دست به وزن‌کشی زده‌اند.»


روزنامه جوان: دزدی مدرن دریایی را هم تحمل نمی‌کنیم


روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران پنج هدف جمهوری اسلامی از توقیف نفتکش‌های یونان در خلیج‌فارس را چنین شرح داد: « توقیف دو کشتی یونانی در خلیج‌فارس در پاسخ به دزدی دریایی مشترک اروپایی‌ها و امریکا چند پیام راهبردی برای منطقه دارد:
۱- در خلیج‌فارس یک قاعده ساده وجود دارد: اگر جمهوری اسلامی ایران نتواند نفت بفروشد، دیگران نیز نمی‌توانند!
۲- سرقت نفتکش ایرانی در اروپا، نشانه‌ای از قانون جنگل آمریکایی‌ها بود. در این بازی، حالا دزدان دریایی چشم آبی با همه تبصره‌های «قانون سپاه» در خلیج‌فارس به خوبی آشنایی پیدا کرده‌اند.
۳- سرعت واکنش جمهوری اسلامی ایران و اشراف دقیق سپاه روی تنگه هرمز از یک سو و شناسایی سریع و عملیات همزمان برای انتقال نفتکش‌ها از سوی دیگر هشداری مهم برای سایر کشور‌های همکار با دزدان دریایی دارد؛ هر دولتی که برای کاخ سفید خوش‌رقصی کند، باید هزینه اقدامات ضدایرانی را نیز بپردازد. پیش از این کره‌جنوبی مشمول این قاعده مهم شده است. دولت‌هایی که در حمایت از «تحریم‌های ثانویه» امریکایی‌ها با واشنگتن همکاری کنند، برای عبور کشتی‌های خود از تنگه هرمز باید همیشه نگرانی‌های خاص داشته باشند.
۴- بچرخ تا بچرخیم! گروه دزدان دریایی بایدن نشان داد بازگشت به شعار دیپلماسی تنها طبلی توخالی در ستاد جنگ روانی است، در عمل رئیس‌جمهور آمریکا همچنان تابع روحیات ترامپی است، بایدن اگرچه آلزایمر گرفته و بر امور شخصی خود نیز اشراف ندارد، اما مشاوران او به خوبی به یاد دارند که در دوره اوباما چگونه افسران ارشد آمریکایی در جزیره فارسی خود را خیس کردند و به زانو درآمدند.
۵- باز و بسته شدن تنگه هرمز معطوف به اراده جمهوری اسلامی ایران است، آنچه از خلیج‌فارس به خارج صادر می‌شود، به بازیگردانی تهران بستگی دارد و نه ناوگان پنجم دریایی متجاوزان در بحرین! کشور‌های مختلف در شرایطی حق دارند از تنگه هرمز عبور کنند که حرکت آن‌ها ضرر و ناامنی برای ایران نداشته باشد.»


وطن امروز: با ایران یکی‌ به دو نکنید!


روزنامه وطن امروز هم در گزارشی نوشت: «اما به‌‌رغم تلاش‌های آمریکا، ایران نیز نشان داده است با توجه به اقتداری که در آب‌های خلیج‌فارس بویژه تنگه هرمز دارد، می‌تواند شمشیر تحریم‌های ایالات‌متحده در ارتباط با فروش نفت را کند کند.»


سازمان بنادر و دریانوردی: خدمه دو کشتی یونانی مطابق قوانین بین‌المللی نگهداری می‌شوند

سازمان بنادر و دریانوردی نیز علت توقیف دو نفتکش یونانی در آب‌های خلیج فارس را برخی تخلفات دریایی عنوان ‌کرد. این سازمان در بیانیه‌ای اعلام کرد «خدمه هر دو کشتی یونانی در صحت و سلامت کامل به سر می‌برند» و «مطابق قوانین بین‌المللی از آن‌ها محافظت، نگهداری می‌شود.»


سه‌‌شنبه هفته گذشته وزارت امور خارجه ایران با احضار کاردار سفارت یونان در تهران ضمن ابراز مراتب اعتراض شدید ایران به این امر، «تصرف در محموله کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران» را «مصداق راهزنی بین‌المللی» خواند و «دولت یونان و تصرف‌کنندگان غیرقانونی» را در قبال آن مسئول دانست.


کشتی «لانا» که فروردین ماه سال جاری در جزیره کاریستوس یونان متوقف شد، حامل ٧٠٠ هزار بشکه نفت بود که تحویل یک نفتکش آمریکایی شد.


گفتنی است آمریکا روز چهارشنبه چهارم خرداد تحریم‌هایی را علیه شرکت‌ها و اشخاص فعال در یک شبکه بین‌المللی قاچاق نفت و پول‌شویی به رهبری مقامات نیروی قدس سپاه پاسداران اعمال کرد. این شبکه از جمله در ایران، روسیه، ترکیه، امارات، لبنان، چین، و هنگ‌کنگ فعالیت کرده است.
بنا بر اعلام وزارت خزانه‌داری آمریکا، این شبکه فروش صدها میلیون دلار نفت ایران را برای دو گروه حزب‌الله لبنان و نیروی قدس سپاه، تسهیل کرده است.

XS
SM
MD
LG