همزمان با نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره سرنوشت توافق هسته ای با ایران، وزیر خارجه هلند شروط ایران برای پایبندی به برجام را ناعاقلانه دانست.
حساب کاربری نمایندگی هلند در اتحادیه اروپا دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ویدئویی از سخنان وزیر خارجه هلند منتشر کرد که در آن گفت مهم است جمهوری اسلامی به توافق هستهای پایبند بماند. او همچنین گفت که ایران شرطهای مضاعفی مطرح کرده است که عاقلانه نیست.
این سخنان وزیر خارجه هلند در حالیست که این کشور نقشی در مذاکرات هستهای ندارد و عضو برجام نیست، اما از سوی دیگر، از جمله کشورهایی است که سال گذشته در خاک خود شاهد عملیات ماموران ایرانی برای ترور مخالفان جمهوری اسلامی بود و ناچار شد در پاسخ، اقدامات دیپلماتیک انجام دهد.
پایگاه خبری نشنال میگوید وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام به همراه مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا عصر دوشنبه جلسه اضطراری خواهند داشت تا به «تهدید جمهوری اسلامی ایران» برای خروج از برجام واکنشی مقتضی بدهند.
نشنال بدون اشاره به منبع خبری خود نوشت که «جرمی هانت» وزیر خارجه بریتانیا، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه و «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان عصر دوشنبه در بروکسل به همراه «فدریکا موگرینی» جلسه فوق العاده و اضطراری برگزار خواهد کرد.
جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت با ارسال نامههایی به رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و اتحادیه اروپا اعلام کرد در صورتی که آنها نتوانند ابزارهای جدید برای توافق اتمی سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام بیابند، جمهوری اسلامی پس از شصت روز غنیسازی بالای اورانیوم را از سر میگیرد.
پایگاه نشنال به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا نوشت که این کشور در صورت تعهد ایران، در برجام خواهد ماند. وی افزود بعد از دیدار هفته گذشته وزیر خارجه بریتانیا و مایک پمپئو، آقای هانت قصد دارد با همتایان اروپایی خود نیز درباره پاسخ به اعلامیه تهدید آمیز اخیر ایران رایزنی کند.
در پی تهدید ایران، هفته پیش اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و بریتانیا در بیانیه مشترکی ضربالاجل ۶۰ روزه تعیین شده از سوی ایران درباره توافق هستهای را رد کرد.
در این بیانیه آمده است که این کشور «با نگرانی» اطلاعیه ایران پیرامون پایبندی به تعهداتش در توافق هستهای موسوم به برجام را مطالعه کردهاند.
بعد از این واکنش بود که مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در جریان کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه بریتانیا در لندن و در مورد نامهای که ایران روز چهارشنبه فرستاده گفت: نامهای که فرستاده شده - شاید به عمد - نامهای مبهم است. ما نظارهگر اقدامات آنها خواهیم بود و بر اساس آن تصمیم مقتضی خواهیم گرفت.
نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده میگوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروههایی چون القاعده و داعش قرار میداد.