فرانسه، آلمان و بریتانیا می گویند که «توسعه موشکهای بالیستیک با توانایی حمل کلاهک هستهای توسط ایران» با قطعنامه سازمان ملل که از تهران میخواهد چنین اقدامی انجام ندهد، متناقض است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این سه کشور اروپایی در نامهای مشترک به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، که روز چهارشنبه ۱۳ آذرماه منتشر شده است، خواستهاند تا در گزارش بعدی خود به شورای امنیت اطلاع دهد که فعالیتهای موشکهای بالستیک ایران با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در سال ۲۰۱۵ «متناقض» است.
در این نامه همچنین به تصاویری از آزمایش «موشک بالستیک شهاب-۳ با برد متوسط » اشاره شده و آمده است که موشک شهاب-٣ مجهز به سامانه کنترل فناوری موشکی است و از لحاظ فنی میتواند برای «حمل و پرتاب کلاهک هستهای» به کار رود.
پیش از این بارها مقامات آمریکایی اعلام کرده بودند که ایران برای بدست آوردن موشک های هسته ای تلاش می کند موضوعی که ایران آن را انکار کرده است.
در نامه این کشورهای اروپایی آمده است که «فرانسه ، آلمان و بریتانیا یک بار دیگر بر این جمع بندی خود تاکید می کنند که توسعه موشکهای بالستیک ایران با قابلیت هستهای و فناوریهای مرتبط با آن، مغایر با فعالیتهای موشکی است که در قطعنامه شورای امنیت به آن اشاره شده است.»
قطعنامه شورای امنیت ایران را ملزم کرده است تا «هیچ گونه فعالیتی در زمینه موشک های بالستیک که به منظور دستیابی به تسلیحات هسته ای طراحی شده اند، انجام ندهد.»
در نامه این سه کشور اروپایی به ۴ مورد اشاره شده که فعالیتهای موشکی ایران با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در سال ۲۰۱۵ مغایرت دارد. به جزء موشک شهاب-۳ می توان به شلیک موشک بورکان-۳ اشاره کرد. بورکان یک «موشک بالستیک میان برد با سوخت مایع که حدود ۱۳۰۰ کیلومتر برد داشته است. این موشک توسط حوثی های مورد حمایت ایران در یمن ۱۱ مرداد ۲۰۱۹ میلادی به کار برده شده و نوع پیشرفتهای از موشک قیام یک ایران است.
همچنین شلیک موشک بالستیکی در دوم مرداد امسال که بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر برد داشته و گزارش رسانه ها نشان می دهد که آزمایش موشکی یک فروند شهاب-۳ میانبرد بوده است.
بنابر این گزارش، در هفتم شهریور امسال رسانه های داخل ایران تلاش برای پرتاب ماهوارهای به نام «سفیر» را منتشر کردند که ناموفق بود. کارشناسان سازمان ملل می گویند که فناوری و مواد مورد استفاده در این موشک به موشکهای بالستیک شباهت بسیار داشت.
در نامه کشورهای فرانسه، بریتانیا و آلمان آمده است که این فعالیت ها جدیدترین نشانه از «پیشرفت های فناوری موشک های بالستیک ایران» است و علاوه بر این نشان می دهد که «ایران با نقض آشکار قطعنامه شورای امنیت ، به گسترش فناوری موشکی بالستیک در منطقه ادامه می دهد.»
شورای امنیت قرار است در ۲۸ آذرماه در رابطه با اجرای قطعنامه ۲۰۱۵ درباره توافق هستهای ایران تشکیل جلسه دهد.
مایك پومپئو ، وزیر خارجه آمریكا در جلسه سال گذشته شورای امنیت درباره موشکهای بالستیک ایران گفته بود که «واشنگتن به دنبال باز گرداندن محدودیتهای پیشین بر برنامه موشکی بالیستیک ایران است و تاکید کرد که شورای امنیت نباید ممنوعیت تسلیحاتی ایران را در سال ۲۰۲۰ لغو کند.»
پمپئو تاکید کرده بود که «جمهوری اسلامی ایران به اعتماد جهانی خیانت کرده و شاهدیم که مخفیانه برنامه موشکی خود را پیش برده است.»
اخیرا نیز آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در جدیدترین گزارش خود با اعلام این مطلب که ایران دارای بزرگترین نیروی موشکی در خاورمیانه است، بر اهمیت درک تهدیدی که از سوی ایران متوجه امنیت ایالات متحده و همپیمانانش است، تاکید کرده بود.
ایالات متحده میگوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.