امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه از ایران خواست فوری و بدون تاخیر به طور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
کاخ الیزه در بیانیه ای که روز سهشنبه ۱۳ اسفند منتشر کرد، نوشت که رئیس جمهوری فرانسه موکدا از ایران خواست به تعهدات خود کاملا پایبند باشد، آنرا اجرا کند و فورا با آژانس همکاری کند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه، ۱۳ اسفند، اعلام کرد ایران با نقض توافق برجام ذخیره اورانیوم خود را از ماه نوامبر گذشته تقریبا سه برابر کرده است و از پاسخ دادن به سه سایت هستهای گزارش نشده، خودداری می کند.
آژانس می گوید ایران تا تاریخ ۱۸ فوریه ذخیره اورانیوم با غنای پایین خود را به حدود ۱۰۲۰ کیلوگرم رساند. این در حالی است که این رقم در اوایل نوامبر ۲۰۱۹ حدود ۳۷۲ کیلوگرم بود. ذخیره جدید اورانیوم در ایران این کشور را قادر می سازد که یک سلاح هسته ای تولید کند.
در این رابطه، سناتور تام کاتن نیز سه شنبه شب در واکنش به افزایش ذخیره اورانیوم جمهوری اسلامی در توئیتر خود نوشت که ایالات متحده باید فوراً تحریمها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد را بازگرداند.
اشاره سناتور کاتن به بندی از برجام است که در صورت تخلف جمهوری اسلامی از این توافق، به شورای امنیت اجازه میدهد که تحریمها علیه ایران را بازگرداند.
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه گفت که اگر ایران درباره دسترسی به سایتهای هسته ای با آژانس همکاری نکند، در واقع با تحریک برای یک بحران جدید دست به خطر زده است.
مدیر کل آژانس، روز سه شنبه ۱۳ اسفند، با اشاره به پاسخگو نبودن تهران درباره فعالیت های پیشین در سه مرکز و ندادن دسترسی، به خبرگزاری رویترز گفت: «ما درخواست اطلاعات کردیم ولی این اطلاعات را از ایران دریافت نکردیم. ما اصرار کردیم اما امکان دسترسی به ما داده نشد.»
او با بیان اینکه ایران در حال محدود کردن آژانس برای انجام وظایفش است، گفت: «امیدوارم ایران به صدای ما گوش دهد و با جامعه بین المللی پاسخگو باشد، (اگر نه) به سمت بحران حرکت خواهیم کرد.»
کارزار فشار حداکثری
دولت پرزیدنت ترامپ با برشمردن ایرادات برجام، از توافق هسته ای خارج شد و تحریم ها علیه جمهوری اسلامی را بازگرداند. مقامات دولت آمریکا همچنین با اشاره به اقدامات مخرب جمهوری اسلامی در منطقه و حمایت از گروههای تروریستی، اعلام کردند فشار حداکثری بر رژیم جمهوری اسلامی تا هنگامی که مانند یک کشور عادی در منطقه رفتار نکند، ادامه خواهد یافت.
مقام های وزارت خارجه و وزارت خزانه داری آمریکا در آخرین اظهارنظرهای خود درباره تحریم های جمهوری اسلامی، آن را راهی برای پرهیز از جنگ با این رژیم در اوج تنش دو کشور دانستند.
همچنین برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، نیز در حاشیه نشست دو روزه دوحه قطر، در مصاحبه با شبکه خبری سی ان بی سی آمریکا، گفت که تحریمهای اقتصادی علیه ایران، رژیم جمهوری اسلامی را در بر سر یک دو راهی قرار داده است.
دولت آمریکا بارها اعلام کرده است که جمهوری اسلامی درآمد خود را به جای اینکه برای بهبود معیشت مردم ایران صرف کند، در راه حمایت از گروههای تروریستی منطقه و اقدامات مخرب در دیگر کشورها صرف میکند.