لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۲

بازی یک بام و دو هوای جمهوری اسلامی درباره شکنجه اسماعیل بخشی؛ شکایت کنید، رسیدگی می‌کنیم


اسماعیل بخشی، کارگر هفت تپه اواخر آبان ماه و در جریان اعتراض‌های کارگران این کارخانه بازداشت شد و پس از ۲۵ روز با وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی تا زمان تشکیل دادگاه از زندان آزاد شد.
اسماعیل بخشی، کارگر هفت تپه اواخر آبان ماه و در جریان اعتراض‌های کارگران این کارخانه بازداشت شد و پس از ۲۵ روز با وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی تا زمان تشکیل دادگاه از زندان آزاد شد.

در حالی‌که پست اینستاگرامی اسماعیل بخشی، کارگر بازداشت شده هفت تپه درباره شکنجه شدنش در زمان بازداشت توسط وزارت اطلاعات واکنش‌های بسیاری را در پی داشته است، قوه قضائیه ایران می‌گوید این کارگر شکایت کند تا دستگاه قضایی وارد عمل شود.

در آخرین واکنش‌ها غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه گفت که اگر اسماعیل بخشی «شکایت» کند، دستگاه قضایی هم وارد خواهد شد. او در عین حال گفته است که «باید دید که موضوع چگونه است.»

ادعای این مقام ارشد قوه قضائیه در حالی است که برخی منابع نزدیک به کارگران به صدای آمریکا گفته اند فشار بر اسماعیل بخشی برای پس گرفتن ادعای شکنجه افزایش یافته است.

این منبع نزدیک به کارگران هفت تپه به صدای آمریکا گفت مقام های امنیتی از دو طریق بر آقای بخشی فشار آورده اند؛ گروهی اعضای خانواده او را تحت فشار گذاشته اند که ادعایش را پس بگیرد. گروه دیگری هم مدعی شده اند اگر بخشی این ادعا را پس نگیرد، بر سرنوشت صدها کارگر هفت تپه تاثیر خواهد گذاشت و مطالبات پرداخت نمی شود.

چند روز پیش اسماعیل بخشی کارگر بازداشت شده هفت تپه پس از آزادی در صفحه اینستاگرام خود از شکنجه شدن در زمان بازداشت و شنود تلفن‌هایش سخن گفت و محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران را به مناظره فراخواند.

این پیام ایسنتاگرامی واکنش‌های بسیاری از سوی مردم،‌چهره‌های شناخته شده و حتی مقامات جمهوری اسلامی را در پی داشت. به طوری که آن‌ها خواهان مشخص شدن صحت و سقم اظهارات این کارگر شدند.

علی مطهری، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ایران شکنجه اسماعیل بخشی را مایه «شرمساری» خواند و گفت که وزارت اطلاعات بايد اطلاع‌رسانی كند كه آيا اين اتهامات صحت دارد يا نه و اگر صحت دارد، چه «مستند قانونی» برای اين كارهای خود دارد.

روز یکشنبه نیز علیرضا رحیمی نماینده تهران در مجلس از موافقت علی لاریجانی، رئیس مجلس برای بررسی موضوع شکنجه این کارگر خبر داد و گفت که رییس‌ کمیسیون امنیت ملی هم موافقت کرده که موضوع شکنجه این فعال کارگری با حضور وزیر اطلاعات بررسی شود.

پیش از این یک عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی خواستار بررسی موضوع شکنجه اسماعیل بخشی شده بود.

جمعی از وکلای دادگستری در ایران نیز در یک نامه سرگشاده از حسن روحانی، رئیس جمهور ایران خواستند که به موضوع شکنجه اسماعیل بخشی ورود پیدا کند. آن‌ها خطاب به آقای روحانی نوشتند «جای پرسش است که حضرتعالی به عنوان رئیس جمهور چرا سکوت کرده‌اید؟»

نامه سرگشاده ۴۳ تشکل‌های دانشجویی در شهرهای مختلف ایران نیز در دیگر واکنش‌های اخیر به شکنجه این کارگر بود. این تشکل‌ها خواستار «روشن شدن موارد مطرح شده» توسط اسماعیل بخشی در یک مناظره شدند.

واکنش ها در فضای مجازی

برخی‌ها نیز از تجربه‌های مشابه و شکنجه خود در زمان بازداشت‌شان در ایران نوشتند. از جمله مهدی موسوی شاعر ایرانی، که در نامه‌ای سرگشاده به اسماعیل بخشی نوشت: «من، به عنوان فردی که در جامعه مطرح بودم و رسانه داشتم و جرمم هم فقط سرودن چند شعر اجتماعی و اجرای چند شعرم توسط خوانندگان خارج از ایران بود، مورد انواع شکنجه‌های جسمی و روحی قرار گرفتم پس وای به حال آن‌ها که رسانه‌ای ندارند یا اتهام‌شان مسائل سیاسی است.»

او در ادامه «زدن پسگردنی، ضربات لگد به کمر، بشین‌پاشوهای تحقیرآمیز، کوبیدن سر به صندلی یا دیوار، گرفتن و فشار دادن عصب داخل شانه و...» را به عنوان شکنجه‌های جسمی آن دوران نام برده و برخی از شکنجه‌های روحی خود را نیز عنوان کرده است.

اما مهناز افشار، بازیگر ایرانی از جمله هنرمندانی بود که به خبر شکنجه شدن اسماعیل بخشی واکنش نشان داد و از این که بحث اصلی بر واقعیت داشتن یا نداشتن شکنجه از سوی برخی‌ است، انتقاد کرد:

اسماعیل بخشی از جمله نمایندگان کارگران شرکت نیشکر هفت تپه است. او اواخر آبان ماه و در جریان اعتراض‌های کارگران این کارخانه بازداشت شد و پس از ۲۵ روز با وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی تا زمان تشکیل دادگاه از زندان آزاد شد.

در دوران بازداشت اسماعیل بخشی، خبر ضرب و شتم و سپس انتقال او به بیمارستان منتشر شده بود، اما این خبر از سوی دادگستری و استانداری خوزستان تکذیب شده بود.

پیش از این نیز در پی تشدید برخوردهای امنیتی و قضایی با کارگران در ایران وزارت خارجه ایالات متحده امریکا این برخوردها را محکوم و اعلام کرده بود که رژیم حاکم بر ایران همواره حقوق مردم را نقض می‌کند.

سازمان ملل متحد نیز اخیرا قطعنامه‌ای را به تصویب رسانده است که به نقض گسترده حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران اعتراض دارد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG