لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۰

امیر کویت با رئیس جمهوری ایران دیدار کرد


دیدار حسن روحانی رئیس جمهوری ایران (راست) و شیخ صباح امیر کویت در تهران - ۱۱ خرداد ۱۳۹۳
دیدار حسن روحانی رئیس جمهوری ایران (راست) و شیخ صباح امیر کویت در تهران - ۱۱ خرداد ۱۳۹۳
در نخستین سفر رسمی بلندپایه ترین مقام حکومتی کویت به ایران پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ و به عنوان نشانه ای از تمایل ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس برای بهبود روابط، شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت عصر روز یکشنبه در راس هیأتی بلندپایه وارد تهران شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، امیر کویت در آغاز سفر دو روزه خود به ایران، در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران قرار گرفت و سپس در مجموعه سعدآباد در شمال تهران، مورد استقبال رسمی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران قرار گرفت.

آقای روحانی در دیدار با شیخ صباح با بیان این که ایران آمادگی دارد با همه کشورهای همسایه در راستای تقویت ثبات و امنیت در منطقه، تعامل بیشتری داشته باشد گفت «رفع مشکلات منطقه ای و امنیتی این منطقه، درگرو همکاری ایران و عراق و مشارکت آنها در تصمیم گیری ها است.»

روابط ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در سال های اخیر به دلیل برنامه هسته ای ایران و آن چه که دخالت های ایران در امور داخلی کشورهای منطقه – بویژه عراق و سوریه – عنوان می شود، رو به تیرگی گذاشته است. پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۹۲ و تغییر رویکرد دیپلماتیک ایران در صحنه سیاست خارجی، تمایل دو طرف برای رفع اختلافات نیز وارد مرحله جدیدی شد.

پس از سلطان قابوس پادشاه عمان، شیخ صباح دومین رهبر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است که از ایران دیدار می کند. محمدجواد ظریف نیز در آذر ماه سال گذشته و در ماه های ابتدایی شروع به کار دولت یازدهم، به کشورهای کویت، عمان و قطر سفر کرد.

وبسایت خبری تحلیلی «دیپلماسی ایرانی»، با اشاره به «فضای خوش بینی محتاطانه ای همراه با نوعی تردید» که درپی این سفر بوجود آمده می نویسد، مقام های دو کشور امیدوارند این گام بتواند به کاهش تنش ها در منطقه، بخصوص در رابطه با بحرین، عربستان سعودی و امارات متحده عربی کمک کند.

خبرگزاری بلومبرگ نیز می گوید این سفر یک ماه پس از آن که عربستان سعودی اعلام کرد آماده است به منظور برقراری ثبات در منطقه با ایران گفتگو کند، انجام می شود، و برخی رسانه ها نیز گفتند احتمال دارد امیر کویت حامل پیامی از جانب ریاض برای تهران باشد.

همزمان وزیر خارجه ایران روز یکشنبه با تایید خبر دعوت عربستان سعودی از ایران برای شرکت در اجلاس سازمان همکاری های اسلامی در شهر جده گفت به دلیل تقارن این اجلاس با دور بعدی مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه ۱+۵ به عربستان نمی رود.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای ظریف گفت «در اجلاس الجزیره به عبدالعزیز بن عبدالله قائم مقام وزیر خارجه عربستان و فرزند پادشاه آن کشور گفتم که زمان مذاکرات از قبل تعیین شده و امکان جابجایی آن وجود ندارد.» وی هفته گذشته به منظور شرکت در اجلاس وزیران خارجه جنبش عدم تعهد به الجزیره سفر کرده بود.

سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان سعودی نیز روز ۲۳ اردیبهشت ماه، با بیان این که از همتای ایرانی خود برای سفر به عربستان دعوت کرده است، گفت هر زمانی که آقای ظریف مایل به انجام این سفر باشد، مقامات عربستان آماده استقبال از او هستند.

وزیر خارجه ایران ماه هاست برای سفر به عربستان سعودی ابراز تمایل کرده، اما هنوز تاریخی برای این سفر اعلام نشده است. وی آذر ماه سال گذشته در جریان دیدار از کویت گفته بود «ما به عربستان سعودی به عنوان یک کشور مهم و مؤثر در منطقه می نگریم و برای افزایش همکاری ها با این کشور به نفع منطقه تلاش می کنیم.»

روابط ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس پس از وقوع انقلاب اسلامی ۵۷ و آغاز جنگ ایران و عراق و با حمایت آن کشورها از صدام حسین رو به تیرگی رفت. پس از پایان جنگ روابط ایران و همسایه های عرب حوزه خلیج فارس بهبود تدریجی یافت.

در سال های اخیر و بویژه با آغاز بحران داخلی در سوریه و حمایت ایران از بشار اسد رئیس حکومت دمشق، و نیز توافق موقت هسته ای کشورهای غربی با ایران، بار دیگر روابط ایران و اعضای شورای همکاری خلیج فارس، بویژه با عربستان سعودی بزرگترین عضو آن شورا، دچار تنش شد.
XS
SM
MD
LG