لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۹

نمازهای میت خامنه‌ای بر پیکر منصوبانش؛ از «نیک خواندن» حلقه وفادار تا «طلب عفو» برای هاشمی رفسنجانی


علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی که طبق یک سنت دیرینه، خود بر پیکر منصوبان و نزدیکانش «نماز میت» می‌خواند، روز چهارشنبه ۲ خرداد هم نماز ابراهیم رئیسی را خواند و به «نیکوکاری» او شهادت داد، برخلاف نماز رفسنجانی که برایش از خدا طلب «عفو» کرده بود.


علی خامنه‌ای از زمان تکیه بر مسند رهبری جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۸ تا به امروز دستکم ده بار برای اقامه «نماز میت» کارگزارانش پشت تابوتهای منقش به پرچم جمهوری اسلامی ایستاده که چهارشنبه دوم خرداد ۱۴۰۳ آخرین مورد آن بود.

نماز در دانشگاه تهران، برای رئیس جمهوری که او را «مغتنم» خواند و برای وزیر امور خارجه‌ای که از تلاشهایش برای «پیشبرد مقاومت» یا همان آشوب‌آفرینی گروههای نیابتی در منطقه قدردانی کرده بود. نماینده خامنه‌ای در استان آذربایجان‌شرقی، استاندار این استان و کادر پروازی هلی‌کوپتر ساقط شده نیز از دیگر جان‌دادگانی بودند که خامنه‌ای در نمازش جمله «اللهم انا لا نعلم منهم الا خیرا» را تکرار کرد و شهادت داد که از آنها به جز نیکی ندیده است.

رهبر جمهوری اسلامی دو ما قبل در ۱۶ فروردین‌ماه هم «نماز میت» را در «حسینیه بیت‌اش» برای هفت تن از فرماندهان سپاه پاسداران خوانده بود. فرماندهانی که به رهبری محمدرضا زاهدی در سوریه و لبنان فعالیت می‌کردند و ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ در پی حمله هوایی منتسب به اسرائیل در ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق کشته شدند.

نماز خامنه‌ای برای قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، در زمستان سال ۱۳۹۸ اما غم‌بارترین نماز برای او و هوادارانش بود.

علی خامنه‌ای در نماز میت بر جنازه سلیمانی که در حمله‌ای هوایی به دست نیروهای آمریکایی کشته شده بود، جمله «اللهم انا لا نعلم منهم الا خیرا» را تکرار کرد و در این تکرارها بغضش ترکید و اشک‌هایش جاری شد. طرفداران حاکمیت این گریه و این نماز را نمادی از قدردانی و تأیید کامل خامنه‌ای نسبت به خدمات و شخصیت سلیمانی می‌دانند.

شاخص‌ترین و سوال‌برانگیزترین نماز رهبر جمهوری اسلامی اما بر پیکر کسی اقامه شد که بسیاری معتقدند او خامنه‌ای را به مقام رهبری رساند: علی‌اکبر هاشمی‌رفسنجانی.

خامنه‌ای که روزگاری رفسنجانی را «یار دیرین» خوانده بود، به علت اختلافهای عیان با او در سالهای آخر عمر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نماز میت بر جنازه رفسنجانی جمله «اللهم انا لا نعلم منهم الا خیرا» را قرائت نکرد و به جای آن یک فراز استغفار با ۹ مرتبه ذکر «عفوک» خواند.

این تغییر در قرائت نماز میت، و ۹ بار طلب بخشش و عفو برای رئیس جمهوری پیشین کشور، واکنش‌های مختلفی را به دنبال داشت و با انتقاد گسترده طیف اصلاح‌طلب حکومت روبرو و به عنوان نمادی از اختلافات سیاسی و شخصی میان این دو رهبر تلقی شد.

نماز میت بر جنازه حسین همدانی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران که در سوریه کشته شد در سال ۱۳۹۴،نماز میت بر جنازه محمدرضا مهدوی کنی رئیس مجلس خبرگان رهبری در سال ۱۳۹۳، نماز میت بر جنازه حسن طهرانی‌مقدم پدر موشکی جمهوری اسلامی و یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، در سال ۱۳۹۰، نماز میت بر جنازه احمد کاظمی فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران، که در یک سانحه هوایی کشته شد در زمستان سال ۱۳۸۴ و نماز میت بر جنازه محمد باقر حکیم رهبر مجلس اعلای اسلامی عراق و یکی از شخصیت‌های برجسته شیعه در سال ۱۳۸۲، همگی به عنوان نمادی از روابط داخلی در سطح بالای رهبری جمهوری اسلامی تلقی می‌شود و نشان می‌دهد که او همواره تلاش کرده است با قرائت جمله «اللهم انا لا نعلم منهم الا خیرا» احترام و تقدیر خود را نسبت به خدمات و فداکاری‌های آنان نشان دهد.

XS
SM
MD
LG