۷۷ تن از اعضای خانوادههای دادخواه در بیانیهای خواستار «آزادی فوری و بیقیدوشرط» دادخواهان بازداشتی، «به جریان انداختن پروندههای» جانباختگان و «پیگیری عاجل» مجامع بینالمللی درباره برخوردهای جمهوری اسلامی با دادخواهان شدند.
امضاکنندگان بیانیه، دادخواهی را «یک حق» دانسته و نوشتهاند: «بعنوان جمعی از خانوادههای دادخواهان ضمن اینکه بر این حق انسانی، سیاسی و حقوقی خود پای میفشاریم، هرگونه اعمال فشار، تهدید، ارعاب، شکنجه و زندانیکردن را برنمیتابیم و خواهان آزادی فوری و بیقیدوشرط دستگیرشدگان، رفع هرگونه فشار و تهدید و همچنین پیگیری و به جریان انداختن پروندههای عزیزان جانباختهمان هستیم.»
آنها با تاکید بر «مصونیت سیاسی و حقوقی» دادخواهان افزودند: «در ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی، دادخواهان نه تنها تحت پوشش قانون واقع نمیشوند؛ بلکه مورد تهدید، پیگرد، شکنجه و حتی زندانیشدن قرار میگیرند.»
در این حال، سازمان حقوق بشری «ههنگاو» روز چهارشنبه ۱۴ شهریور خبر داد که رامیار ابوبکری، برادر ۱۶ ساله و دادخواه زانیار ابوبکری، همراه با سیاوش سلطانی، فرزند کبری شیخهسقا از جانباختگان اعتراضات به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، به دست ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در شهر مهاباد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
به گفته منابع ههنگاو، نیروهای امنیتی هنگام بازداشت این دو، اعضای خانوادههای آنها را از جمله پدر و مادر زانیار ابوبکری را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند.
این سازمان اشاره کرد که تاکنون اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت رامیار ابوبکری و سیاوش سلطانی، اتهامات وارد شده و سرنوشت و محل نگهداری آنان در دسترس نیست و پیگیریهای خانوادههای آنها بی نتیجه مانده است.
خانوادههای دادخواه در بیانیه خود همچنین «جنبش دادخواهی» را «یکی از قویترین و برحقترین جنبشهای سیاسی و اجتماعی در سطح ایران» خوانده و از زندانیشدن شماری از اعضای خانوادههای دادخواه از جمله ماشالله کرمی، کمال لطفی و سولماز حسنزاده انتقاد کردهاند.
آنها افزودهاند: «از افکار عمومی، مجامع بینالملل و حقوق بشری نیز خواستار پیگیری عاجل این برخوردهای جمهوری اسلامی با خانواده دادخواهان و برقراری حق و عدالت هستیم.»
ماشالله کرمی، پدر دادخواه محمدمهدی کرمی، معترض اعدام شده، از ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ در بازداشت به سر میبرد و با اتهاماتی همچون «تحصیل مال نامشروع و پولشویی»، «اجتماع و تبانی» و «تبلیغ علیه نظام» مواجه است.
همچنین کمال لطفی، پدر دادخواه رضا لطفی، معترض جانباخته در شهر دهگلان استان کردستان، از ۲۱ فروردینماه سال جاری بازداشت و به «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «توهین» به رهبر جمهوری اسلامی و «توهین» به بنیانگذار جمهوری اسلامی متهم شده است.
سولماز حسنزاده، خواهر دادخواه محمد حسنزاده، معترض جانباخته در بوکان، نیز پس از ۱۴ روز بازداشت، روز ۲۳ مرداد با قرار وثیقه ۵۰۰ ميليون تومانی بهطور موقت از زندان ارومیه آزاد شد. او پیشتر هم بازداشت شده بود.
تاکنون بسیاری از اعضای خانوادههای دادخواه هدف آزارهای مقامات و نهادهای اطلاعاتی و قضایی جمهوری اسلامی قرار گرفته و علاوه بر احضار و بازداشت، در مواردی از محل کار و تحصیل خود اخراج شدهاند.
«آزار و اذیت» خانوادههای جانباختگان اعتراضات سراسری از سوی نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همواره از سوی مقامهای ایالات متحده و نهادهای حقوق بشری مورد انتقاد قرار گرفته است.