نمایندگان ایران، اتحادیه اروپا و کشورهای باقیمانده در توافق هستهای موسوم به برجام چهارشنبه شب در وین جلسهای برگزار کردند. در این نشست علاوه بر عباس عراقچی و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نمایندگان آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس حضور داشتند.
این دومین نشست کمیسیون مشترک برجام بعد از خروج ایالات متحده از توافق هستهای ایران است.
هرچند یکسال پیش اروپا و آمریکا بر سر خروج از برجام اختلاف نظر داشتند، اما در ماههای اخیر موضع اروپا درباره فعالیت های بیثباتکننده جمهوری اسلامی ایران، به موضع آمریکا نزدیک شده است.
خروج آمریکا از برجام
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد. پرزیدنت ترامپ در دو مقطع در مرداد و آبان امسال دستور بازگشت تحریم های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده می گوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
در ماههای گذشته چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف شد و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
این نشست در حالی برگزار شد که روز سه شنبه ۱۴ اسفند، نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی از گزارش اخیر مدیرکل این نهاد درباره روند نظارت و راستی آزمایی فعالیتهای هستهای ایران استقبال کرد. جکی ولکات بر ادامه حمایت کامل آمریکا از آژانس و مسئولیت خطیر آن در نظارت بر فعالیتهای ایران و اطمینان یافتن از پایبندی تهران به وظایف پادمانی و تعهدات هستهای اش تاکید کرد.