لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۳

یک روز بعد از رد مذاکره توسط خامنه‌ای؛ ایران تولید اورانیوم غنی‌ شده بالاتر از میزان معین در برجام را آغاز کرد


عکس آرشیوی از رآکتور آب سنگین اراک
عکس آرشیوی از رآکتور آب سنگین اراک

سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که این کشور تولید بدون محدودیت آب سنگین را آغاز کرده است. همچنین سقف تعیین شده در توافق هسته‌ای موسوم برجام برای تولید اورانیوم غنی‌سازی شده هم متوقف شده است.

این اقدام تنها یک روز بعد از سخنان علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، صورت می گیرد. او ضمن رد مذاکره با آمریکا گفته بود که ایران روی به غنی سازی بیش از ۲۰ درصد می آورد.

ایسنا به نقل از سازمان انرژی اتمی نوشت که دلیل این کار، دستوری است که پیشتر از سوی شورای عالی امنیت ملی ایران صادر شده بود.

شورای عالی امنیت ملی ایران در سالگرد خروج ایالات متحده از برجام، در بیانیه‌ای اعلام کرده بود جمهوری اسلامی برخی تعهدات خود در چهارچوب برجام را لغو می‌کند.

این تعهدات مربوط به «رعایت محدودیت‌های مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی شده و ذخایر آب سنگین» است.

جمهوری اسلامی پیش از توافق برجام اورانیوم را تا ۳.۵ درصد و در مقطعی تا بالاتر ۲۰ درصد غنی‌سازی می‌کرد؛ اما بعد پذیرفت که میزان آن را به شدت کاهش دهد.

ایران در این نامه به کشورهای باقی‌مانده در توافق هسته‌ای مهلتی ۶۰ روزه داده بود تا «تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی» را عملی کنند و تهدید کرده بود در صورتی که این اتفاق رخ ندهد جمهوری اقدام به متوقف کردن «رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک» خواهد کرد.

در ده روز اخیر ایالات متحده در واکنش به تهدیدات جمهوری اسلامی ناو آبراهام لینکن، ناوگروه ضربتی، و یگان بمب‌افکن به منطقه خلیج‌فارس اعزام کرد.

مایک پمپئو روز سه شنبه گفت که ایالات متحده با هرگونه اقدام ایران برای آسیب به منافع آمریکا و متحدان آن برخورد می کند.

پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به پرسشی در این مورد که آیا خطر رویارویی نظامی با ایران وجود دارد، گفت:‌ «می‌شود گفت این احتمال همیشه هست. من نمی‌خواهم بگویم نه، ولی امیدواریم چنین چیزی روی ندهد.»‌

رئیس جمهوری آمریکا در مورد واکنش‌ها به ارسال یگان بمب‌افکن و ناو هواپیمابر یو‌اس‌اس آبراهام لینکلن گفته بود: «آن‌ها (ایرانی‌ها) ما را تهدید می‌کردند و ما باید امنیت مناسبی برای این کشور و دیگر نقاط داشته باشیم. ما قدرتمندترین کشتی‌های جهان را داریم که به طور کامل مسلح و آماده هستند.»

پرزیدنت ترامپ گفته بود:‌ «چیزی که من می‌خواهم در مورد ایران ببینم، این است که ببینم با من تماس می‌گیرند.»

نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر

ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

ایالات متحده می‌گوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بی‌ثباتی در خاورمیانه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه،‌ آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروه‌هایی چون القاعده و داعش قرار می‌داد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG