لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۳

ژاپن از برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران و ارسال پهپاد به روسیه ابراز نگرانی کرد


نشست مشترک وزرای امور خارجه ژاپن و ایران. ۷ اوت، ۲۰۲۳
نشست مشترک وزرای امور خارجه ژاپن و ایران. ۷ اوت، ۲۰۲۳

ژاپن روز دوشنبه نسبت به پیشبرد برنامه غنی‌سازی اورانیوم جمهوری اسلامی و ارسال پهپادهای جنگی ایران برای جنگ روسیه علیه اوکراین ابراز نگرانی کرد.

به گفته وزارت امور خارجه ژاپن، یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه این کشور این دو موضوع را در گفتگو با همتای ایرانی خود، حسین امیرعبداللهیان، مطرح کرد. در بیانیه این وزارتخانه آمده است که هایاشی از ایران خواسته است که در این زمینه سازنده عمل کند اما توضیح بیشتری نداد.

آسوشیتدپرس در گزارش خود می‌گوید که پهپادهای ایران یکی از عناصر کلیدی تداوم جنگ روسیه علیه اوکراین بوده‌اند. جمهوری اسلامی اظهارات متناقضی در مورد پهپادها ارائه کرده است. تهران ابتدا انکار کرد و بعداً گفت که پهپادها قبل از حمله روسیه به اوکراین فروخته شده بودند.

اما بنا به این گزارش، بررسی پهپادهای ساخت ایران که در جنگ اوکراین مورد استفاده قرار گرفته‌اند، نشان می‌دهد که حامل مواد منفجره بوده‌اند. کاخ سفید در ماه ژوئن اعلام کرد که ایران با هدف کمک به کرملین در استفاده بی‌وقفه از پهپادها در جنگ اوکراین مواد لازم را برای ساخت کارخانه تولید پهپاد در شرق مسکو در اختیار روسیه قرار می‌دهد.

ژاپن، متحد ایالات متحده و عضوی از کشورهای پیشرفته گروه هفت، به تحریم‌ها علیه مسکو پیوسته است و در عین حال به اوکراین کمک‌های بشردوستانه و تجهیزات دفاعی غیرکشنده می‌دهد

وزیر امور خارجه ژاپن همچنین با ابراز نگرانی جدی از گسترش فعالیت‌های هسته‌ای ایران، بر همکاری کامل و بی‌قید و شرط تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کزد.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است که هایاشی بر حمایت ژاپن از توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی (برجام) که غنی‌سازی ایران را در ازای توقف تحریم‌های اقتصادی علیه ایران مهار کرد، تاکید کرد.

آسوشیتدپرس در گزارش خود می‌گوید که ایران از زمان خروج آمریکا از این توافق در حال پیشبرد برنامه هسته‌ای خود بوده و آشکارا از محدودیت‌های توافق در مورد غنی‌سازی و ذخایر اورانیوم فراتر رفته و یک تأسیسات هسته‌ای جدید زیرزمینی ساخته است که احتمالاً در برابر تسلیحات ایالات متحده نفوذناپذیر باشد.

به گفته این گزارش، کارشناسان می‌گویند اگر ایران بخواهد اکنون می‌تواند بمب اتمی تولید کند. یک ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده که در ماه ژوئیه منتشر شد می‌گوید که ایران در حال حاضر به دنبال تسلیحات هسته‌ای نیست، اما فعالیت‌هایی را افزایش داده است که می‌تواند به توسعه آنها کمک کند.

امیرعبداللهیان در گفتگو با هایاشی گفت که ایران از طریق مذاکره به دنبال راه‌هایی برای فعال‌سازی مجدد توافق هسته‌ای است و از تلاش‌های دیپلماتیک ژاپن قدردانی کرد.

XS
SM
MD
LG