لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۹

بغداد: گروه‌های کُرد ایرانی به عمق اقلیم کردستان عراق منتقل شدند


یکی از اردوهای پیشمرگه‌های حزب دمکرات کردستان ایران - عکس از سایت کردستان میدیا وابسته به این گروه. آرشیو
یکی از اردوهای پیشمرگه‌های حزب دمکرات کردستان ایران - عکس از سایت کردستان میدیا وابسته به این گروه. آرشیو

وزیر امور خارجه عراق، فواد حسین، روز سه‌شنبه گفت عراق انتقال گروه‌های کرد ایرانی را از مرزهای اقلیم کردستان عراق با ایران به اردوگاه‌های دور از مرز، آغاز کرده است.

رویترز با انتشار این خبر به نقل از فواد حسین نوشت انتقال این گروه‌ها که در خاک عراق هستند، بخشی از توافق امنیتی بین بغداد و تهران است.

عراق و ایران پیشتر یک قرارداد امنیتی مرزی امضا کردند که مقامات عراقی گفتند هدف اصلی آن مستحکم‌ کردن مرزهای اقلیم کردستان عراق است.

جمهوری اسلامی ادعا می‌کند حضور گروه‌های اپوزیسیون مسلح کرد در آنجا تهدیدی امنیتی برای ایران است.

رویترز در حالی عنوان کرده است که انتقال این گروه‌ها آغاز شده است که به گزارش همین خبرگزاری، فواد حسین روز سه‌شنبه در یک کنفرانس خبری گفت: «بر اساس توافق عراق و ایران، تدابیر لازم برای انتقال این گروه‌ها از مناطق مرزی انجام شد و آنها در کمپ‌هایی در عمق کردستان عراق مستقر شدند.»

رخارجه عراق گفت که او روز چهارشنبه به تهران سفر خواهد کرد تا شخصا این پیام را به این امید اینکه از هر گونه تشدید تنش در مرز جلوگیری شود، ابلاغ کند.

جمهوری اسلامی پیشتر منطقه خودمختار کردستان شمال عراق را به پناه دادن به گروه‌های مسلح مخالف جمهوری اسلامی متهم کرده است و سپاه پاسداران نیز به نوبه خود بارها پایگاه‌های آنها را هدف قرار داده است.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی پیشتر گفته بود که بر اساس یک توافق امضا شده با عراق، بغداد متعهد شده است که گروه‌های مخالف مسلح در اقلیم کردستان عراق را خلع سلاح کند، پایگاه‌های آنها را ببندد، و آنها را تا پیش از ۲۸ شهریور به مکان‌های دیگر ببرد. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است این مهلت تمدید نمی‌شود.

منتقدان و احزاب کرد چه می‌گویند؟

برخی از منتقدان این توافق می‌گویند نزدیکی جمهوری اسلامی و نخست وزیر عراق موجب چنین توافقی شده است. محمد شیاع السودانی، نخست وزیر فعلی عراق یکسال پیش با حمایت یک ائتلاف از احزاب نزدیک به جمهوری اسلامی سر کار آمد.

حمله حکومت جمهوری اسلامی به مواضع احزاب کرد ایرانی در عراق سابقه دارد. در شهریور ۱۳۹۷ هم نیروهای هوافضای سپاه به مقر فرماندهی حزب دموکرات کردستان در کوی‌سنجق کردستان عراق حمله کردند که به گفته حزب دموکرات کردستان ۱۶ نفر از اعضای رهبری، کادرها و پیشمرگان این حزب در این حملات کشته و حدود ۴۰ نفر نیز زخمی شدند. همان زمان سپاه مدعی شد این حمله واکنش به حمله مسلحانه این گروه به پاسگاه مرزی قرارگاه حمزه در منطقه مریوان بود.

دو هفته بعد از آغاز اعتراضات شهریور ۱۴۰۱ هم سپاه پاسداران به بهانه ارتباط اعتراضات ایران با احزاب کرد ایرانی در عراق،به مواضع این احزاب در خاک عراق از طریق توپخانه و موشک حمله کرد.

سوران خاطری خبرنگار صدای آمریکا از اربیل عراق می‌گوید، احزاب کرد اتهامات جمهوری اسلامی را رد می‌کنند.

پیشتر، آرش صالح، نماینده حزب دموکرات کردستان ایران به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «حزب دموکرات کردستان ایران هیچگاه از خاک عراق برای هیچ نوع فعالیت نظامی علیه جمهوری اسلامی استفاده نکرده است.»

او با اشاره به این که احزاب کُرد در خاک عراق «بیشتر یک حضور سیاسی و غیرنظامی» دارند، گفت دولت عراق مسئول حفاظت از جان این فعالان سیاسی پناهنده در خاک عراق و خانواده‌های آنها است.

در همین ارتباط، صلاح بایزیدی، نماینده حزب کومله کردستان ایران در آمریکا، نیز پیشتر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «بە نظر ما این اظهارات و فشارهای جمهوری اسلامی بە حکومت منطقەای کردستان و دولت عراق برای محدود کردن فعالیت‌های کاملا سیاسی احزاب کرد ایرانی موضوع تازەای نیست و هر از چند گاهی از سال ۲٠٠۳ بە بعد وجود داشتە است.» به گفته او، «سال‌ها است حملات موشکی و ترور فعالان مدنی و سیاسی کُرد ایرانی ادامە دارد و حالا یک سال بعد از انقلاب زن زندگی آزادی جمهوری اسلامی از خیزش عمومی دوبارە در ایران وحشت دارد» و با توجه به اهمیت کردستان به عنوان «زادگاه و نقطه شروع این انقلاب» سعی دارد با فشار بر احزاب کُرد، «خیزش عمومی ایرانیان را وابستە بە خارج و نیروهای بیرون از این انقلاب داخلی نشان بدهد.»

دیوید رومانو، استاد سیاست خاورمیانه در دانشگاه ایالتی میزوری، به بخش فارسی صدای آمریکا گفته است با توجه به توقف صادرات مستقل نفت کردستان عراق به ترکیه و در نتیجه وابستگی «کامل» حکومت اقلیم کردستان به بغداد، دولت عراق «اهرم فشار زیادی» بر این حکومت دارد و حتی خودمختاری آن را تهدید می‌کند.

XS
SM
MD
LG