لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۵

فایننشال تایمز به نقل از آخوندها در ایران: ربات‌ها می‌توانند به صدور فتوا کمک کنند


آرشیو
آرشیو

نشریه فایننشال تایمز گزارشی درباره ارتباط حوزه علمیه‌ قم با «هوش مصنوعی» نوشته است و می‌گوید که ایران تحت حکومت روحانیون، در زمینه بهره‌مندی از فناوری هوش مصنوعی از رقبای منطقه‌ای مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی که برنامه های بلندپروازانه‌ای برای استفاده از هوش مصنوعی برای پیشبرد اقتصاد خود دارند، عقب مانده است.

اما بر اساس گزارش فایننشال تایمز، به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی از هوش مصنوعی می‌خواهد برای کمک به آخوندها در صدور فتوا استفاده کند.

جمهوری اسلامی با مسدود کردن اینترنت و کاهش سرعت آن ضربات زیادی را به پژوهشگران و فعالان اقتصادی زده است.

با این حال گزارشگر فایننشال تایمز در گزارش خود مدعی شده است که «موج علاقه جهانی به پتانسیل هوش مصنوعی حتی رهبران مذهبی عمامه دار» جمهوری اسلامی ایران را نیز فراگرفته است و آنها مشتاق هستند تا بررسی کنند که چگونه هوش مصنوعی می‌تواند در صدور فتوا به آنها کمک کند.

این روزنامه با یک آخوند به نام محمد قطبی صحبت کرده است که یک خبرگزاری حکومتی «حوزه» بارها مطالبی در ارتباط با او منتشر کرده است.

در گزارش روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز محمد قطبی اینطور توصیف شده است که او ریاست یک سازمان مرتبط با دولت در قم - خانه خلاق و نوآوری اشراق - را برعهده دارد که به نوشته این روزنامه به رشد مشاغل تکنولوژی محور کمک می‌کند. در این گزارش به مسدود کردن دسترسی ایرانیان به سایت‌های مختلف و یا کاهش سرعت آن اشاره‌ای نشده است.

قطبی گفته است: «ربات‌ها نمی‌توانند جایگزین روحانیون ارشد شوند، اما می‌توانند دستیار مورد اعتمادی باشند که به آنها در صدور فتوا در پنج ساعت به جای ۵۰ روز کمک کند.»

به نوشته فایننشال تایمز، در ایران ۲۰۰ هزار روحانی شیعه وجود دارد که نیمی از آنها در قم هستند.

گزارش فایننشال تایمز علاقه آخوندها به استفاده از هوش مصنوعی برای صدور فتواهای دینی را با جنبش اعتراضی سال گذشته و درخواست‌های شدید برای مدرن‌ کردن کشور مرتبط کرده است. این روزنامه می‌گوید ساختار آخوند-محور حاکم بر ایران، استفاده از فناوری پیشرفته در این زمینه را هم نوعی پاسخگویی به درخواست‌های مردم برای مدرن کردن ایران، و هم «تقویت شخصیت اسلامی کشور،» می‌داند.

به نوشته فایننشال تایمز، قطبی معتقد است که روحانیت نباید با تمایل ایرانیان برای مشارکت در پیشرفت‌های فناوری جهانی مخالفت کند.

در گزارش فایننشال تایمز به نقل از قطبی آمده است که او می‌گوید پیشرفت‌های سریع فناوری و امتناع بسیاری از زنان از پوشیدن حجاب اجباری پس از اعتراضات مربوط به کشته شدن مهسا امینی در گشت ارشاد، «بسیاری، به‌ویژه ایرانیان مذهبی‌تر را ناآرام کرده است و آنها را بر آن داشته تا از طریق آموزه‌های اسلامی به دنبال نجات باشند.»

این آخوند به فایننشال تایمز گفته است هوش مصنوعی لزوماً منجر به همسو شدن ایران با دیدگاه‌های سکولار غرب نمی‌شود و «ما در حال کار بر روی بومی‌سازی استفاده از فناوری هستیم زیرا ارزش‌های فرهنگی ما متفاوت است.»

قطبی مدعی شده است که این تصور نادرست است که جامعه ایران ناگزیر کمتر مذهبی می شود.

از جمله مطالبی که از قول او در سایت حکومتی حوزه منتشر شده است می‌توان به این ادعای او اشاره کرده که گفته است مردم ایران «گفتمان مقاومت را پذیرفته‌اند» و « در همه احوالات بر مبنای تکلیف شرعی» از جمهوری اسلامی «دفاع» کرده‌اند.

این ادعا در شرایطی است که معترضان در حدود ۲۰۰ شهر ایران در جریان اعتراضات سراسری سال گذشته بارها در شعارهای خود مخالفتشان را با حکومت جمهوری اسلامی و رهبران آن از جمله علی خامنه ای اعلام کردند. مخالفتی که مشت آهنین جمهوری اسلامی و احضار، بازداشت، حبس و کشتن و مجروح کردن هزاران معترض را در پی داشت.

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان از جمله افرادی است که از دین‌گریزی در ایران خبر داده و گفته است سران جمهوری اسلامی باید صدای مردم معترض را بشنوند.

XS
SM
MD
LG