لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۷

گزارشی درباره روند محدودیت و سانسور اینترنت توسط جمهوری اسلامی ایران


گزارش یک نهاد فعال در حوزه آزادی اینترنت می گوید دولت ایران بعد از اعتراضات گسترده دیماه گذشته، همچنان به انواع مختلف به آزار کاربران شبکه های اجتماعی و همچنین محدودیت اینترنت ادامه می دهد.

کارگاه فناوری «اصل ۱۹» که از پنج سال پیش کار خود را آغاز کرده و نام خود را از بند نوزدهم منشور جهانی حقوق بشر سازمان ملل به عاریه گرفته، در تازه ترین گزارش خود به نام «محدودیت اینترنت»، وضعیت آزادی بیان در فضای مجازی ایران را پایش و تحلیل کرده است.

مهسا علیمردانی همکار «اصل ۱۹» به صدای آمریکا گفت: گزارش ها و بررسی هایی که ما کرده ایم نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران حتی بعد از اعتراضات دیماه، فشار بر کاربران شبکه های اجتماعی، و محدودیت اینترنت را ادامه داده است.

مهسا علیمردانی همکار کارگاه فناوری «اصل ۱۹»
مهسا علیمردانی همکار کارگاه فناوری «اصل ۱۹»

در گزارش گروه «اصل ۱۹» آمده تهدید و ارعاب و دست‌گیری خبر‌نگاران فضای مجازی ادامه داشته و حکومت ایران همچنین شنود آنلاین و آزار و اذیت کاربران شبکه‌های اجتماعی را ادامه می دهد.

این گزارش که به طور مشخص به اعتراضات دی ماه گذشته پرداخته، موضوعاتی چون برخورد دولت با معترضان از جمله دستگیری، شنود آنلاین، مسدود کردن ترافیک بین الملل و شبکه های تلگرام و اینستاگرام را در بر می گیرد.

خانم علیمردانی در حاشیه جشنواره آزادی اینترنت در والنسیای اسپانیا به صدای آمریکا گفت: کنترل اینترنت بعد از اعتراضات ادامه داشته و ما شواهد زیادی داریم که دولت این رویه را ادامه داده است. او به راه اندازی شبکه تلگرام ملی ایران به نام سروش اشاره کرد و گفت، مشخص نیست که اطلاعات کاربران در این اپلیکیشن چقدر امن باشد.

اعتراضات گسترده در دیماه در بیش از ۸۰ شهر ایران برگزار شد.

در گرماگرم جنبش اعتراضی سراسری ایران در دی ماه، دولت ایران، علاوه بر اینستاگرام، تلگرام را که در میان ایرانیان از محبوبیت گسترده ای برخوردار است به طور موقت فیلتر کرد. این فیلترینگ دو هفته ادامه یافت.

گلوبال وویس با اشاره به گزارش اخیر اصل ۱۹ در گزارشی نوشت: تلگرام عمده ترین وسیله ارتباطی و پیام رسانی در ایران است و در واقع در محور و کانون ارتباطات مردمی و عمومی قرار دارد. از ۸۰ میلیون جمعیت ایران ۵۰ میلیون نفر به اینترنت دسترسی دارند و از این میان ۴۵ میلیون نفرشان از شبکه پیام رسانی تلگرام استفاده می کنند. در این شبکه طیف گسترده ای از پیام های سیاسی، اجتماعی به صورت روزانه مبادله می شود و بخشی از این پیام ها را ایرانیان خارج از کشور می فرستند که نشر و پخش آنها در داخل ایران ممنوع است.

این نقشه پراکندگی یک هفته اول اعتراضات دیماه در ایران در شهرهای مختلف را نشان می‌دهد.
این نقشه پراکندگی یک هفته اول اعتراضات دیماه در ایران در شهرهای مختلف را نشان می‌دهد.

افزون بر ممنوعیت دو هفته ای تلگرام، شواهد نشان می دهد که در پایان ناآرامی ها و اعتراض ها نیز دولت روند عادی سازی را بسیار با کندی پیش می برد و این امر نگرانی ها درباره تلاش حکومت ایران در اعمال کنترل بر تلگرام را افزایش داد.

بیشتر بخوانید:

از دستاوردهای بزرگ دولت حسن روحانی گسترش آزادی اینترنت و سانسور نکردن تلگرام و اینستاگرام به رغم تلاش محافظه کاران قدرتمند در ممنوع سازی این شبکه ها بود. با این حال دولت روحانی نتوانسته است دسترسی به توئیتر را بار دیگر باز کند که از سال ۱۳۸۸ در جریان جنبش سبز مسدود شده است. درباره باز و بسته کردن فضای سایبری ایران چندین نهاد خارج از کنترل دولت از جمله شورای عالی فضای سایبری و شورای عالی امنیت ملی درگیر هستند. محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولت روحانی گفته است بسته شدن تلگرام با تصویبب شورای عالی امنیت ملی انجام شد.

اطلاعات «آزمایشگاه شبکه های اجتماعی دانشگاه تهران» پس از بررسی مساله فیلترینگ دی ماه نشان داد که پس از باز شدن دوباره تلگرام و اینستاگرام شمار و میزان پیام ها به وضعیت پیش از فیلتر شدن بازگشته است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG