در حالی که پیشتر قوه قضائیه ایران از تقاضای صدور حکم اعدام برای متهمان «جاسوسی» در «مراکز نظامی» خبر داده بود، اینبار وزارت اطلاعات تعداد متهمان بازداشت شده در «مراکز حساس و حیاتی» را ۱۷ نفر عنوان و اعلام کرد که برخی از این افراد به «اعدام» محکوم شدهاند.
به گزارش ایسنا، مدیرکل ضد جاسوسی وزارت اطلاعات روز دوشنبه ۳۱ تیرماه از شناسایی و دستگیری «۱۷ جاسوس تربیت یافته سازمان اطلاعاتی آمریکا(سیا)» در ۲۸ خرداد امسال خبر داد و گفت که «احکام این جاسوسان صادر شده و برخی به عنوان مفسد فیالارض اعدام میشوند.»
مدیرکل ضدجاسوسی وزارت اطلاعات که نامش در رسانه ها اعلام نشده، گفته است که افراد دستگیر شده که از «متخصصان و کارشناسان» کشور هستند در «مراکز حساس و حیاتی» شامل «حوزههای اقتصادی، هستهای، نظامی و سایبری» و یا در «بخش خصوصی مرتبط با این مراکز به عنوان پیمانکار یا مشاور» مشغول به کار بودهاند.
همچنین این مقام وزارت اطلاعات عنوان کرد که هیچ یک از افراد دستگیر شده «اتباع کشورهای خارجی نبودهاند» و به صورت «سلولی» در ایران فعالیت می کردند و «ارتباطی با دیگری نداشتند و هر کدام با یک افسر اطلاعاتی سیا در ارتباط بودند.»
پیش از این سخنگوی قوه قضائیه ایران از تقاضای صدور حکم اعدام برای متهمانی خبر داده بود که به گفته او، در «مراکز نظامی مشغول جاسوسی» بودهاند.
جمهوری اسلامی پیش از این نیز برای افرادی به اتهام جاسوسی حکم اعدام صادر کرده است. یکی از این افراد احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی-سوئدی، است که حدود دو سال پیش هنگامی که به دعوت دانشگاه تهران به ایران سفر کرد، دستگیر و زندانی شد.
دادگاه انقلاب ایران، آقای جلالی را به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه به موساد در اوج فعالیت برنامه هستهای ایران، به مجازات اعدام محکوم کرد و دیوان عالی نیز درخواست بازبینی در حکم را ظرف کمتر از یک ساعت رد کرد.
حکم اعدام آقای جلالی و پخش اعترافات او انتقاد نهادهای حقوق بشری و کارشناسان سازمان ملل در امور حقوق بشر را در پی داشت.
نهادهای حقوق بشری می گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی کند و بعضا افرادی بی گناه محاکمه و حتی اعدام شده اند. جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را اعدام کرد؛ در حالیکه محکومیت چند ماهه زندان داشتند.