یک عضو اتاق بازرگانی ایران، با انتقاد از وضع قوانینی که منجر به فراری دادن سرمایهگذاران خارجی شده، میگوید مناطق آزاد کشور به «خط پایان» نزدیک شدهاند.
وبسایت «اکونگار»، فعال در حوزه پوشش اخبار بخش خصوصی، روز پنجشنبه نهم فروردین به نقل از محمدصادق مبرهن استقرار گمرکات و حذف معافیت مالیاتی در مناطق آزاد را از جمله موانع موجود برای سرمایهگذاران خواند.
این در حالی است که به گفته این فعال اقتصادی، رویکرد مناطق آزاد بر جذب سرمایهگذاری خارجی به کمک سیاستهای تشویقی و خارج از مقررات سرزمین اصلی استوار است.
با این وجود به گفته محمدصادق مبرهن، دولت بدون توجه به تاثیر لغو مشوقها بر حضور سرمایهگذاران قصد دارد مالیاتی ۱۵ هزار میلیارد تومانی از مناطق آزاد دریافت کند.
دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد تاکید کرده که دولت سیزدهم به تشکلهای بخش خصوصی نگاه خوبی ندارد و تعمیم قانون مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد در سال ۱۴۰۰ هم به وسیله احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد کنونی، صورت گرفته است.
شماری از اقتصاددانان، راه نجات ایران را «جذب سرمایه خارجی» دانسته و معتقدند که درآمدهای نفت و گاز برای توسعه کشور کافی نیست.
مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت دولت حسن روحانی، روز ششم فروردین، در گفتگو با وبسایت «خبرآنلاین»، از «زیر صفر بودن سرمایهگذاری» در ایران در طول یک دهه گذشته خبر داد.
او با انتقاد از حضور «سایه سیاست بر اقتصاد»، تصمیمگیری سیاسیون به جای اقتصادیون در ایران را نگرانکننده توصیف کرد.
این اقتصاددان، همچنین بزرگترین مشکل ایران را تحریمها دانسته و حل این مشکل را نیازمند «تصمیمات جسورانه» در سیاست خارجی خواند.
به دنبال ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا و خروج این کشور از توافق هستهای با ایران در سال ۱۳۹۷، واشنگتن تحریمهای سنگینی را علیه تهران به اجرا گذاشت.
روزنامه «دنیای اقتصاد» درگزارشی در روز هشتم اسفند ۱۴۰۲، تحریمها را موجب «افزایش ریسک و نااطمینانی» در اقتصاد ایران و از مهمترین عوامل کاهش تمایل به سرمایهگذاری در بخش تولید دانسته بود.