لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۹:۰۸

نامه تکان‌دهنده نیلوفر بیانی درباره «شکنجه و تهدیدهای جنسی» در زندان؛ واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی


نیلوفر بیانی فعال محیط زیست بازداشت شده در ایران که به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.
نیلوفر بیانی فعال محیط زیست بازداشت شده در ایران که به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.

پس از انتشار احکام سنگین حبس برای فعالان محیط زیست زندانی در ایران، نامه‌ای از نیلوفر بیانی، یکی از فعالان محیط زیست زندانی، به چند مقام جمهوری اسلامی منتشر شده که او در این نامه‌ها از «شدیدترین شکنجه‌های روحی و روانی، تهدید به شکنجه فیزیکی و تهدیدهای جنسی» گفته است.

نیلوفر بیانی در این نامه، که متن آن روز سه شنبه ۲۹ بهمن ماه توسط بی‌بی‌سی فارسی منتشر شد، به مواردی مانند دست‌کم ۱۲۰۰ ساعت بازجویی، وادار شدن به تقلید صدای حیوانات وحشی، تهدید شدن به تزریق آمپول فلج‌کننده و آمپول هوا، و تهدید شدن به داشتن سرنوشتی مانند کاووس سید امامی - و در نتیجه اعتراف تلویحی به قتل آن فعال محیط زیست - اشاره کرده است. خانم بیانی همچنین در تاریخ ۲۲ بهمن ۹۷ در نامه ای به رهبر جمهوری اسلامی رفتار بازجویان سپاه پاسداران را «غیراخلاقی و غیراسلامی» خواند.

پیش از این نیز خبرهایی از منابع حقوق بشری در جریان دادگاه نیلوفر بیانی در بهمن ماه سال گذشته منتشر شده بود مبنی بر این که او « پس از خروج از دومین جلسه دادگاه اعلام کرد که با کتک و تهدید ناچار به اعتراف شده است.»

اما انتشار این نامه‌ها از سوی این فعال محیط زیست زندانی در ایران واکنش های بسیاری را در شبکه های اجتماعی به همراه داشته است.

مهدی محمودیان فعال سیاسی که بارها زندانی شده است، در این باره نوشت: «نمی‌دانم چه شد که ناگهان تا این ضعیف شدیم. واقعا کِی و چرا اینقدر ناتوان شدیم؟ مارا ببخش خانم بیانی.»

برخی از کاربران این بازجویی‌ها را با بازجویی از همسر سعید امامی مقایسه کرده‌اند از جمله رضا حقیقت نژاد، روزنامه نگار، نیز روند بازجویی از نیلوفر بیانی را به «رذالت و وحشی‌گری که بازجویان اطلاعات در جریان بازجویی از زن سعید امامی در سال ۷۸» و بازجویان سپاه در سال ۹۸ تشبیه کرده است.


خبرنگاری به نام مریم مقدم نیز به واکنش اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، به این نامه اشاره کرده که گفته است این نامه را ندیده و در جریان موضوع آن نیست. این کاربر در ادامه به کنایه نوشت که از زمان گران‌ شدن بنزین و ساقط شدن هواپیما با شلیک موشک هم خبر نداشتند.

اما پیش از این دیده بان حقوق بشر در ۱۷ بهمن ماه به نقل از یک منبع معتبر گزارش داده بود که «در جریان محاکمه یکی از متهمان جلسه را قطع کرد و مدعی شد آنها شکنجه و وادار به اعتراف شده‌اند.»

در این‌باره مایکل پیج، معاون مدیر بخش خاورمیانه‌ دیدبان حقوق بشر، نیز خواسته بود تا «عالی‌رتبه‌ترین مقامات باید بلافاصله این ادعای شکنجه را مورد تحقیق قرار دهند، بلافاصله خواهان آزادی این فعالان شوند، و به نقص‌های آشکار حقوق آنها خاتمه دهند.»

همچنین عفو بین الملل در خرداد امسال روند دادرسی فعالان محیط زیست در ایران «ناعادلانه» توصیف و اعلام کرد که «این افراد پیشتر از شکنجه و بدرفتاری در طول دوره بازداشت خود خبر داده‌اند.»

روز سه شنبه سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی احکام فعالان محیط زیست که بیش از دو سال پیش به اتهام جاسوسی توسط سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شده بودند را اعلام کرد که بر اساس آن این فعالان در مجموع به ۵۸ سال زندان محکوم شدند.

این احکام در حالی صادر شده است که وزارت اطلاعات و سازمان محیط زیست اعلام کرده بودند این فعالان جرم امنیتی مرتکب نشدند و گزارش‌هایی از گرفتن اعتراف اجباری از آنها توسط بازجویان اطلاعات سپاه وجود داشت.

در پی صدور احکام نهایی فعالان محیط زیست و تایید محکومیت این فعالان به زندان های طولانی مدت، وزارت خارجه آمریکا واکنش نشان داد.

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پیشتر و در هنگام اعلام احکام اولیه این فعالان، در پیامی توئیتری احکام زندان که توسط دادگاه انقلاب برای هومن جوکار، طاهر قدیریان، مراد طاهباز، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، امیرحسین خالقی، سام رجبی، و عبدالرضا کوهپایه صادر شد را محکوم کرده بود.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG