سازمان عفو بین الملل همزمان با روز جهانی محیط زیست از مقامات ایران خواست به سرکوب فعالین محیط زیست پایان دهند.
سازمان عفو بین الملل روز ۱۵ خرداد همزمان با روز جهانی محیط زیست بار دیگر از مقامات ایران میخواهد که سرکوب فعالین محیط زیست، که اتهامات آنها تنها مربوط به فعالیتهای زیستمحیطیشان، از جمله تحقیق در زمینه حیات وحش در حال انقراض در ایران است را پایان دهند.
به گزارش این سازمان حقوق بشری، هشت فعال محیط زیست به نامهای سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز، بیش از یک سال است که در زندان به سر میبرند و ممکن است به خاطر اتهاماتی چون «جاسوسی برای بیگانه و افساد فی الارض» با محکومیت به حبس طولانی مدت و اعدام روبرو شوند.
به گزارش عفو بین الملل روند دادرسی این افراد آشکارا ناعادلانه بوده و این افراد پیشتر از شکنجه و بدرفتاری در طول دوره بازداشت خود خبر دادهاند.
سازمان عفو بین الملل در این گزارش، هشت فعال محیط زیستی را زندانیان عقیدتی دانست و از مقامات ایران خواست فورا و بدون قید و شرط این فعالان را آزاد کنند.
این فعالان محیط زیستی که بهمن ماه سال ۹۶ بازداشت شدند، در دادگاه اجازه برخورداری از وکلای انتخابی خود را نداشتند و تنها از وکلای مورد تایید قوه قضائیه برخوردار بودهاند. سه نفر از این فعالان در دادگاه به «جاسوسی»، چهار نفر به «فساد فی الارض» و یک نفر به «اقدام علیه امنیت ملی» متهم شدهاند.
تاکنون پنج جلسه دادگاه گروهی و سه جلسه دادگاه انفرادی برای این فعالان به عنوان متهمان این پرونده برگزار شده که «نیلوفر بیانی» یکی از فعالان محیط زیست بازداشتی، در سه جلسه از دادگاه حضور نداشته است. همچنین در سه جلسه دادگاه انفرادی نیز به اتهامات «مراد طاهباز» و «نیلوفر بیانی» رسیدگی شده است.
پیش از این، بهمن سال گذشته سازمان عفو بینالملل در گزارشی سال ۲۰۱۸ را که در آن دستکم ۶۳ پژوهشگر و فعال حوزه محیط زیست بازداشت شدند، «سال شرم» جمهوری اسلامی نامید.
به گزارش سازمان عفو بین الملل، بر اساس اخبار منتشر شده در رسانهها، بیش از ۱۰ نفر از فعالان محیط زیست از جمله در کردستان در سال جاری میلادی بازداشت شدهاند.