لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۰

آرمیتا در بیمارستان | واکنش‌ها به «ماشین شرور سانسور» جمهوری اسلامی؛ آلمان: زن جوان برای زندگی‌اش می‌جنگد


تصویری که وبسایت هه‌نگاو از آرمیتا گراوند منتشر کرده است
تصویری که وبسایت هه‌نگاو از آرمیتا گراوند منتشر کرده است

وزیر امور خارجه آلمان، آنالنا بائربوک، به گزارش ها در مورد وضعیت آرمیتا گراوند واکنش نشان داد.

بائربوک در بخشی از بیانیه ای که در شبکه اجتماعی ایکس یا همان توئیتر سابق منتشر کرد، نوشت «یک زن جوان در ایران دوباره برای زندگی خود می جنگد. فقط به این دلیل که موهایش را در مترو نشان داد. این غیر قابل تحمل است.»

همچنین به نظر می رسد او به اقدام خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، در مصاحبه تصویری با پدر و مادر آرمیتا گراوند که فعالان آن را اجباری و در راستای تلاش حکومت برای بیان روایت خود از ماجرای پیش آمده توصیف کرده اند، واکنش نشان داد و گفت جای آنها جلوی دوربین نیست، آنها حق دارند که در کنار بالین دخترشان باشند.

مادر و پدر آرمیتا گراوند روز سه‌شنبه ۱۱ مهر در مقابل دوربین خبرگزاری جمهوری اسلامی در اظهاراتی کوتاه درباره بیهوش شدن فرزندشان سخن گفتند.

مادر آرمیتا گراوند در این ویدئو گفت «فکر کنم گفتند فشارش افتاده بود یا خلاصه چیزی ... خورده زمین و سرش به لبه مترو خورده» و پدرش نیز تأکید کرد که دوستان آرمیتا در کنار او بوده‌اند و گفت «ما دوربین‌ها را چک کردیم، نمی‌دانم حالا دخترها یکی جلویش و یکی عقبش ایستاده بودند.»

سال گذشته نیز مهسا امینی، پس از برخورد ماموران موسوم به «گشت ارشاد» نیروی انتظامی بر سر حجاب، در وضعیت مشابهی قرار گرفت. کشته شدن مهسا باعث اعتراضات گسترده خیابانی در ایران و خارج از ایران شد و محکومیت های بین المللی جمهوری اسلامی را در پی داشت. مقامات جمهوری اسلامی برای خبرنگارانی که اخبار مربوط به مهسا امینی را پوشش داده بودند پرونده های قضائی تشکیل دادند.

در مورد آرمیتا گراوند نیز، مقامات جمهوری اسلامی برای خبرنگاران محدودیت ایجاد کرده اند.

روز دوشنبه خبرنگار روزنامه شرق که برای تهیه گزارش درباره آرمیتا گراوند به بیمارستان رفته بود، بازداشت و گزارش شده است به قید وثیقه بعد از ساعاتی آزاد شد.

شریف منصور، مسئول هماهنگی امور خاورمیانه و شمال آفریقای «کمیته حمایت از خبرنگاران» در بیانیه ای گفت این سازمان «با نگرانی از وضعیت ایران و اخبار آن مبنی بر ضرب و شتم یک دختر نوجوان را تنها به دلیل نداشتن حجاب مورد تائید حکومت، دنبال می‌کند. این خبر یادآور حوادث سال گذشته و سرنوشت شوم مهسا امینی و مرگ او به دست ماموران حکومت است. ما از مقامات جمهوری اسلامی می خواهیم تا با بازداشت و آزار و اذیت خبرنگارانی که به پوشش این حادثه مهم می پردازند، ماشین شرور سانسور خود را دوباره راه اندازی نکنند.»

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، نیز در مورد وضعیت آرمیتا گراوند گفت «زن جوان دیگری به دلیل عدم رعایت حجاب به کما رفت. روزنامه نگار دیگری را به خاطر گزارش در این باره تهدید کردند. یکی دیگر از اعضای خانواده در زندان به دلیل صحبت کردن در این باره بازداشت شد.»

او که به سرکوب های اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی در ایران، واکنش بسیاری نشان داده است در بیانیه خود از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پرسید: جمهوری اسلامی چند بار دیگر باید دست به اقدامات مشابه بزند تا در سیاست اتحادیه اروپا در خصوص جمهوری اسلامی ایران «بازنگری» شود؟

پیشتر مریم شکرانی، خبرنگار روزنامه شرق ، روز سه شنبه در پستی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد گفت مریم لطفی، روزنامه‌نگاری که به دلیل تلاش برای تهیه گزارش از وضعیت آرمیتا گراوند بازداشت شده بود، «به قید کفالت» آزاد شد.

آرمیتا گراوند، متولد بهمن‌ماه ۸۵ ، شانزده‌ساله، دانش‌آموز پایه یازدهم هنرستان دولتی «عروه‌الوثقی» در منطقه ۱۱ تهران است که نهم مهرماه هنگام بازگشت از مدرسه در حادثه‌ای در ایستگاه متروی «شهدای تهران» بی‌هوش و در بیمارستان فجر، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش، بستری شد.

تاکنون جزئیات زیادی از چگونگی بروز این حادثه برای آرمیتا گراوند از سوی رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی، جز چند فیلم کوتاه و تقطیع شده از برخی دوربین‌های مترو، منتشر نشده است.

برخی گزارش ها می گویند پیش از انتقال آرمیتا به بیمارستان، ماموران حکومتی در متروی تهران او را بر سر حجاب هل دادند و سر او به میله ای برخورد کرد.

همزمان، یک نهاد حقوق بشری خواهان تحقیقات مستقل بین‌المللی در پرونده آرمیتا گراوند شد و با اشاره به «قتل حکومتی» مهسا امینی اعلام کرد در غیر این صورت، «لاپوشانی یک جنایت دیگر و گریز مرتکبان آن از مسئولیت بار دیگر تکرار خواهد شد.»

سازمان حقوق بشر ایران، چهارشنبه ۱۲ مهر در بیانیه‌ای اعلام کرد خواستار تحقیق مستقل بین‌المللی در خصوص اتفاقاتی است که در پی «برخورد خشن مأموران آمر حجاب اجباری» در مترو تهران به «آسیب‌دیدگی آرمیتا گراوند منجر شده» است.

این سازمان همچنین افزود: «از آن جا که جمهوری اسلامی سابقه‌ای طولانی در تکذیب وقایع و پنهان‌کاری جنایت مأمورانش دارد» آغاز این تحقیقات «برای بررسی جزئیات این رویداد ضروری است.»

آبرام پیلی، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران یکم مهرماه گفته بود: «قانون تنبیهی حجاب اجباری در ایران، گامی به عقب برای حقوق زنان، حقوق بشر و آزادی مذهبی است. این قانون نشان دهنده عزم حکومت ایران برای سرکوب آزادی و حقوق زنان است.»

لایحه «عفاف و حجاب» که جرم‌انگاری‌های گسترده‌ای علیه زنان و مخالفان حجاب اجباری تدارک دیده، در حال حاضر و پس از تصویب توسط مجلس شورای اسلامی در انتظار اعلام نظر شورای نگهبان است.

محدودیت ها برای خبرنگاران برای تهیه گزارش از وضعیت آرمیتا گراوند رویداد حالی است که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران که به نیویورک آمده بود، به رسانه های بین المللی گفته بود حکومت او از اطلاع رسانی نمی ترسد.

XS
SM
MD
LG