لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۸

برگزاری تظاهرات علیه بدحجابی در تهران


آرشیو - اجرای «طرح امنيت اخلاقی» در تهران توسط نيروی انتظامی
آرشیو - اجرای «طرح امنيت اخلاقی» در تهران توسط نيروی انتظامی
روزنامه نیویورک تایمز در مقاله ای به قلم توماس اردنبرینک، به تظاهرات گروهی از زنان ایرانی در روز چهارشنبه، در اعتراض به آنچه که «بدحجابی در تهران» خواندند و خواستار برخورد مسئولان با «مشکل بدحجابی» شدند، می پردازد.

این روزنامه به نقل از شهلا موسوی، که خانمی از جناح محافظه کار است، می نویسد «فساد اخلاقی کشور را گرفته و درنتیجه، ما مجبور شدیم که دست به اقدام بزنیم.»

استاندار تهران می گوید مجوزی برای چنین تظاهراتی صادر نشده و آن را غیر قانونی خواند.

نیروهای پلیس که در صحنه بودند، شاهد بند آمدن تردد خودروها در میدان فاطمی تهران از سوی تجمع کنندگانی بود که می خواستند نگرانی شان را درباره بدحجابی بانوان ایرانی، با توجه به نزدیک شدن به فصل گرمای تابستان، به گوش مسئولان برسانند.

به نوشته نیویورک تایمز، با این که این تظاهرات از سوی یکی از مدارس مذهبی قم ترتیب داده شده بود، تعداد شرکت کنندگان در آن چشم گیر نبود. با این حال، این نمایشی از طرف جناح پرنفوذ تندرو در ایران، علیه دولت حسن روحانی است که بارها وعده آزادی های فردی بیشتری را داده است.

اندکی بعد، سازمان دهندگان این تظاهرات، از تجمع دیگری در اعتراض به مذاکرات هسته ای ایران و غرب خبر دادند که در آن، به ابراز ناخرسندی و تردید نسبت به این موضوع خواهند پرداخت.

تظاهرات روز چهارشنبه در واقع دنباله پیکار فرهنگی دراز مدت بین تندروها و اصلاح طلبان است که بر یکی از اصول اساسی انقلاب اسلامی، یعنی «حجاب اجباری»، تمرکز داشت.

در طول سال های گذشته و در دوره های مختلف پس از انقلاب ۱۳۵۷، بسیاری از بانوان ایرانی به شیوه های گوناگون، اعتراض خود را نسبت به حجاب اجباری ابراز کرده اند.

همزمان در روز چهارشنبه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، بر نظارت بر بازار پوشاک از سوی دولت و وظیفه نیروی انتظامی در رویارویی با نشانه های بدحجابی تأکید کرد و گفت در عرصه پوشاک، مورد تهاجم غرب قرار گرفته ایم و دولت باید بر واردات لباس های خارجی نظارت کند و لباسی در اختیار جوان مسلمان بگذارد که شایسته اوست.

این مرجع تقلید نزدیک به حکومت در ادامه افزود که فرهنگ سازی باید از مجالس، مدارس، و روزنامه ها آغاز شود و صدا و سیما و دانشگاه ها هم باید به تبلیغ بپردازند تا شاهد تحولی در فرهنگ لباس پوشیدن باشیم.

در تظاهرات چهارشنبه، زنی بنام معصومه که در حال صحبت کردن درباره ایران و اسلام بود و به مردم می گفت که چگونه باید قوانین را رعایت کنند، مردی با سری طاس به او نزدیک شد و گفت، «دست از سر ما بردارید. من شرم دارم که تو ایرانی هستی.» و صحنه را ترک کرد.

معصومه، یکی از زنان خشمگین تظاهرکننده، در حالی که از بدحجابی شکایت داشت، گفت که اوضاع بسیار بد است؛ بدحجابی وجود دارد و از یافت آباد (در جنوب غربی پایتخت) با اتوبوس به میدان فاطمی آمده تا به این وضعیت پایان دهد.

از دید وی، راه حل مشکل بدحجابی در ایران، آزاد گذاشتن دست گشت های ارشاد است تا با آزادی کامل به تهذیب اخلاق در جامعه بپردازند.

نظام جمهوری اسلامی ایران، در رویارویی با جامعه ای که به سرعت در حال تغییر است، در سال ۲۰۰۵، در راستای اجرای «طرح امنیت اخلاقی» اقدام به احیای گشت ارشاد کرد. این گشت از آن زمان تاکنون، کسانی را که بدحجاب تشخیص می دهند، دستگیر و به مراکز نیروی انتظامی منتقل می کنند.

حسن روحانی، در دوره مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که گشت ارشاد را از خیابان ها برچیند. هر چند که پس از پیروز در انتخابات، برخی از فرماندهان نیروی انتظامی را برکنار کرد، اما به نظر می رسد در عمل به وعده هایش چندان موفق نبوده است.

هفته گذشته، روحانی در دیداری از نمایشگاه کتاب گفت «مردم با فرهنگ، به ارشاد نیازی ندارند»، اما اسماعیل احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی، در واکنش به این سخن او گفت «مردم بی فرهنگ به ارشاد نیاز دارند.»

نشانه هایی وجود دارد که نیروی انتظامی و جناح تندرو، تابستان سختی در پیش داشته باشند، زیرا صفحه جدیدی در فیسبوک باز شده که زنانی را نشان می دهد که روسری های خود را برداشته اند. بیش از ۳۱ هزار نفر از روز شنبه تاکنون، این صفحه را لایک کرده اند.
XS
SM
MD
LG