«تمسخر بیرحمانه» معلولان در یک برنامه تفریحی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی، با موجی از انتقادات کاربران در شبکههای مجازی و عذرخواهی یکی از داوران این برنامه مواجه شده است.
کمپین معلولان روز سهشنبه اول اسفند بخشی از مسابقه «بگو بخند» در شبکه نسیم را منتشر کرد که در آن یکی از شرکتکنندگان در مسابقه «استعدادیابی» به تقلید حرکات معلولان میپردازد.
این کمپین با انتشار ویدیویی یک دقیقهای از این برنامه در صفحه ایکس، از صدا و سیمای جمهوری اسلامی به شدت انتقاد کرده و تلویزیون را «مروج تمسخر و نگرش تحقیرآمیز به افراد دارای معلولیت» خواند.
کمپین معلولان در ادامه افزود: «این برنامه سخیفی که مشاهده میکند تنها یک دقیقه از حدود ده دقیقه تمسخر بیرحمانه افراد دارای معلولیت برای خنداندن، تفریح و سرگرمی در برنامه بگو بخند شبکه نسیم است.»
کاربران شبکههای اجتماعی در واکنش به این ویدیو، از «ابتذال در نمایش معلولیت» و جولان «مدیران کمخرد و مجریان ابله و دلقک مآب» انتقاد کردند و روزنامه اعتماد هم درد بزرگ صدا و سیما را «بیمخاطبی» دانست.
کاربری به نام سیاوش صفاریانپور که از برنامهسازان تلویزیون است، نوشته: «از دیدن این تکه برنامه متاسفم و نسبت به این سطح ابتذال در نمایش معلولیت اعتراض دارم.»
کاربری خود را پزشک معرفی کرده نوشته است صدا و سیما که قرار بود دانشگاه باشد «جولانگاه مدیران کمخرد و مجریان ابله و دلقکمآب» شده است.
رضا شیری، خواننده پاپ که دارای سه خواهر ناشنوا است، در واکنشی بغضآلود خواستار پاسخگویی دستاندرکاران این برنامه شده و در پیامی ویدیویی میگوید: «آقا من حالم خوب نمیشه!»
در پی انتقادات گسترده، علیرضا خمسه، یکی از چهار داور برنامه «بگو بخند»، در پیامی ویدیویی از افراد دارای معلولیت به دلیل عدم تذکر به این نمایش عذرخواهی کرد.
روزنامه اعتماد هم در واکنش به «تمسخر معلولان در تلویزیون» نوشت: «بیمخاطبی درد بزرگی است که گریبان صدا و سیما را گرفته.»
این روزنامه با اشاره به «تورم و گرانی و نقصان اعتبارات دولتی» برای معلولان و تجمعات پی در پی و بینتیجه آنها نوشته است: «استهزا در رسانه ملی را کجای دلشان بگذارند؟»
در وبسایت تلویزیون نسیم نوشته شده که فصل دوم برنامه «بگو بخند» به تهیه کنندگی احسان حسینی و اجرای عبدالله روا و داوری نعیمه نظام دوست، علیرضا خمسه، شهرام شکیبا، و شهاب عباسی در عرصه موسیقی، تئاتر، استنداپ به روی آنتن میرود.
انتقادات گسترده به این برنامه با صدور اطلاعیهای از سوی روابط عمومی برنامه «بگو بخند» انجامید که کمپین معلولان از آن به عنوان «عذر بدتر از گناه» نام برد.
این اطلاعیه بدون ارائه مدرکی «برخی رسانهها» را به «فضاسازی غیرحرفهای» متهم کرده و افزوده است: «نمایش مربوطه هیچ ارتباطی با معلولین نداشته است و بازیگران در تلاش برای ایفای نقش متکدیانی هستند که خودشان را به تمارض میزنند.» روابط عمومی «بگو بخند» در انتهای اطلاعیه صادره نوشته است « در پایان اگر بر اثر سوءتفاهم شکلگرفته از این برنامه بخشی از جامعه و خصوصا معلولین عزیز کشور متاثر شدهاند، سر تعظیم و عذرخواهی فرود میآوریم.»
بخشی از جامعه معلولان طی سالیان و ماههای اخیر بارها در رابطه با اجرا نشدن قانون «حمایت از معلولان» و یا اجرای ناقص موادی از آن اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف کشور کردهاند.
طبق ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان مصوب سال ۹۶، دولت جمهوری اسلامی مکلف است «کمک هزینه معیشت» افراد دارای «معلولیت بسیار شدید» و یا «شدید فاقد شغل و درآمد» را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور اعمال کند.