خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از «چند مقام ارشد» جمهوری اسلامی و گروه حماس نوشت که علی خامنهای هنگام دیدار با اسماعیل هنیه در تهران «پیام روشنی به رهبر حماس داد مبنی بر این که «شما هیچ هشداری در مورد حمله ۱۵ مهر به اسرائیل به ما ندادید و ما از طرف شما وارد جنگ نمیشویم.»
رویترز به نقل از این مقامات آگاه از این دیدار که خواستند نامشان فاش نشود، افزود که رهبر جمهوری اسلامی به اسماعیل هنیه گفت که جمهوری اسلامی به «حمایت سیاسی و اخلاقی» خود از این گروه ادامه خواهد داد، اما به طور مستقیم وارد جنگ اسرائيل با حماس نمیشود.
یک مقام حماس به رویترز گفت که علی خامنهای، هنیه را تحت فشار قرار داد تا صداهایی در این گروه را که آشکارا از ایران و گروه حزبالله لبنان میخواهند به جنگ حماس با اسرائیل بپیوندند، خاموش کند.
همچنین «سه منبع نزدیک» به حزبالله لبنان به رویترز گفتند که این گروه نیز از حمله حماس به اسرائيل که در آن دستکم ۱۲۰۰ تن در اسرائيل کشته شدند، غافلگیر شد و نیروهای آن حتی در روستاهای نزدیک مرز که خط مقدم جنگ با اسرائیل در سال ۲۰۰۶ میلادی بود، در حالت آماده باش نبودند و باید به سرعت به منطقه فراخوانده میشدند.
بر اساس این گزارش، یکی از فرماندهان حزب الله گفته است: «ما با جنگ از خواب بیدار شدیم.»
مهند حاج علی، کارشناس امور حزبالله در اندیشکده کارنگی در بیروت، گفت حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، شرکای محور خود را در مواجهه با دشمنی با قدرت نظامی بسیار برتر، با انتخاب گزینههای سختی روبرو کرده است.
او گفت: «وقتی با چنین حملهای، خرسی را بیدار میکنید، برای متحدان شما بسیار دشوار است که در موقعیت مشابه شما قرار بگیرند.»
حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، که حکومت غزه را در دست دارد، برای بقای خود با اسرائیل در حال جنگ است. اسرائيل قول داده است حماس را از بین ببرد.
این گروه از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، اسرائیل و شماری از کشورها در فهرست گروههای تروریستی قرار دارد.
به نوشته رویترز، محمد ضیف، فرمانده نظامی حماس، روز ۱۵ مهر از متحدان این گروه در آنچه «محور مقاومت» نامیده میشود، خواست تا به جنگ حماس بپیوندند. او در پیامی صوتی گفت: «برادران ما در مقاومت اسلامی در لبنان، ایران، یمن، عراق و سوریه، امروز روزی است که مقاومت شما با مردم خود در فلسطین متحد میشود.»
پس از آن، خالد مشعل، از رهبران حماس، در یک مصاحبه تلویزیونی که روز ۲۴ مهر پخش شد، از حزبالله لبنان برای اقداماتی که تاکنون کرده است، تشکر کرد، اما گفت که «نبرد به چیزهای بیشتری نیاز دارد» که نشانههایی از ناامیدی او را نشان میداد.
رویترز در گزارش اختصاصی خود به نقل از شش تن که آنها را «آگاه به تصمیمگیریها در تهران» نامید، نوشت: جمهوری اسلامی که به طور مستقیم در درگیری مداخله نمیکند، مگر اینکه اسرائیل یا آمریکا به طور مستقیم به آن کشور حمله کنند.
به گفته این «مقامات» که رویترز به نامشان اشاره نکرد، روحانیهای حاکم بر ایران قصد دارند به استفاده از شبکه گروههای شبهنظامی نیابتی خود، از جمله حزبالله لبنان، برای حملات موشکی و پهپادی به اهداف اسرائیلی و آمریکایی در خاورمیانه ادامه دهند.
آنها گفتند که این استراتژی، تلاشی کنترل شده برای نشان دادن همبستگی با حماس در غزه است بدون اینکه ایران وارد رویارویی مستقیم با اسرائیل شود که در آن صورت ممکن است ایالات متحده نیز وارد شود.
دنیس راس، دیپلمات ارشد سابق آمریکایی و متخصص امور خاورمیانه که اکنون در اندیشکده انستیتوی واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک کار میکند، به رویترز گفت: «این روش آنها برای ایجاد بازدارندگی است»؛ روشی برای گفتن این موضوع که «ببین، تا زمانی که به ما حمله نکنی، این مدل باقی میماند. اما اگر به ما حمله کنی، همه چیز تغییر میکند.»
در این حال، جمهوری اسلامی مدعی است که گروههای نیابتیاش، به طور مستقل تصمیم میگیرند.
رویترز همچنین نوشت که وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی به درخواستش برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخی نداد. دو گروه حماس و حزبالله نیز به درخواست برای اظهار نظر پاسخ ندادند.