وزارت خارجه ایالات متحده نسبت به دیدار دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران واکنش نشان داد.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به فرهاد پولادی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، گفت: «ما از دیدار آخر هفته گذشته میان ایران و دبیرکل سازمان بینالمللی انرژی اتمی و همچنین از بیانیه مشترک حاصل از آن استقبال میکنیم.»
همچنین یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پاسخ به پرسش گیتا آرین، دیگر خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، درباره دیدار و بیانیه مشترک دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران گفت: «ما درباره آن چه ایران در آینده خواهد گفت یا پیشنهاد خواهد داد، گمانهزنی نمیکنیم.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به این که «ماهها از انتخابات ریاستجمهوری ایران میگذرد»، تأکید کرد: «ما از ایران میخواهیم که مذاکرات را از سر بگیرد و بهسرعت در مورد بازگشت متقابل به پایبندی به برجام و اجرای آن به توافق برسد.»
این سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، خاطرنشان کرد: «همانطور که وزیر خارجه بلینکن تصریح کرد، ما متعهد هستیم راه حلی دیپلماتیک برای برنامه هستهای ایران را دنبال کنیم، اما دریچه فرصت بهطور نامحدود باز نخواهد ماند.»
رافائل گروسی، دبیر آژانس بینالمللی اتمی، یکشنبه شب، در بازگشت از تهران به وین، دستاورد سفرش را حل مشکل «قطع ارتباط با ایران» توصیف کرده و گفته بود، توافق نهاد تحت امرش با جمهوری اسلامی ایران یک راه حل دائمی نیست، بلکه «چارهای موقتی» است. او هدف از این توافق را دادن فرصتی به راه حل دیپلماتیک برای حل مسائل گسترده دانسته بود.
وزارت خارجه آلمان: توافق اخیر ایران و آژانس نخستین گام مثبت است
در همین حال، آلمان روز دوشنبه از آخرین توافق نظارتی هستهای بین آژانس و ایران استقبال کرد و آن را «نخستین گام مثبت» خواند.
ماریا ادبهر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان، گفت: «ما همچنین انتظار داریم آژانس بینالمللی انرژی اتمی بتواند بهسرعت کار سرویس فنی دوربینهای موجود در تأسیسات آسیبدیده (هستهای) را مطابق توافق انجام دهد، و کارتهای حافظه (دوربینها) را تعویض کند.»
خطیبزاده: اگر «طرفهایی» بخواهند روابط ایران با آژانس را به اغراض سیاسی «آلوده» کنند، پاسخ ما «درخور» خواهد بود
در این حال، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت که تفاهم با آژانس انرژی اتمی در چارچوب فنی است و اگر طرفهایی بخواهند این روابط را «آلوده به اغراض سیاسی» کنند، پاسخ ایران هم «درخور» خواهد بود.
به گزارش ایرنا، سعید خطیبزاده، روز دوشنبه ۲۲ شهریور، در نشست خبری عنوان کرد که بین ایران و آژانس مفاهمه برقرار بوده و همچنان وجود دارد، اعلام کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی «بدون دسترسی به فیلمها و کارتهای حافظه» اقداماتش را انجام خواهد داد و دسترسی آژانس به حافظه دوربینها، «منوط به حصول توافق است».
خطیبزاده تأکید کرد: «مادامی که روابط آژانس غیرسیاسی باشد، ایران روابطش را ادامه خواهد داد.»
او سفر گروسی به ایران را در چارچوب حل مسائل فیمابین دانست و گفت که این سفر به دلیل شروع اجلاس حکام فشردهتر بود و او پس از اجلاس دوباره به ایران سفر خواهد کرد.
ابراز نگرانی رافائل گروسی از پاسخگو نبودن ایران
هر همین حال، آقای گروسی، روز دوشنبه در نشست شورای حکام گفت مواد هستهای در محلهایی در ایران وجود دارد که برای آژانس نامعلوم است. او از این جهت و همچنین به دلیل «پاسخگو نبودن ایران»، «عمیقا» ابراز نگرانی کرد.
او پس از این نشست، در جلسه مطبوعاتی، با بیان این که از سوی جمهوری اسلامی ایران هیچ قولی دریافت نکرده، تأکید کرد: «من نیاز دارم که با دولت جدید به طور روشن صحبت کنم و بگویم چشماندازی که دارم چیست و ببینم آنها چه میگویند. ما هنوز پاسخ روشنی دریافت نکردهایم.»
او همچنین با بیان این که محمد اسلامی، رئیس جدید سازمان انرژی اتمی ایران، هفته آینده به وین خواهد آمد، گفت: «پس از آن، من بهزودی به تهران بازخواهم گشت و دیداری با مقامات بلندپایه دولتی خواهم داشت که هم را بشناسیم و حرفهای یکدیگر را بشنویم.»
ساعاتی پس از انتشار بیانیه مشترک ایران و آژانس، انریکه مورا، قائم مقام دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، در توییتر نوشت: «این گامی مثبت به سوی اطمینان یافتن از تداوم آگاهی از برنامه هستهای ایران است. این به دیپلماسی فضا میدهد. من قدردان این تلاشها هستم.»
آقای مورا هدف اتحادیه اروپا را «اجرای کامل برجام توسط همه» دانست و بر اهمیت بسیار بالای «ازسرگیری مذاکرات وین در اسرع وقت» تاکید کرد.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل نیز، یکشنبه ٢١ شهریور، بار دیگر مخالفت خود را به هرگونه توافق در زمینه برنامه اتمی با جمهوری اسلامی به ویژه توافقی بدون ضربالاجل ابراز داشت.
حساب توییتری رسمی نخستوزیری اسرائیل با انتشار رشته توییتی از سخنان آقای بنت، به نقل از او نوشت: «من قدرتهای جهان را فرا میخوانم: در دام ظاهرسازیهای ایران که منجر به اعطای امتیازات بیشتر میشود، نیافتید. شما نباید از اصرار بر بازرسی سایتها کوتاه بیایید و مهمتر از همهچیز، مهمترین پیام این است که باید محدودیت زمانی وجود داشته باشد.»