لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۴

بحران سیل در ایران| نگرانی ها در پنج استان ایران


با گذشت نزدیک به دو هفته از آغاز سیل در ایران، تعداد جان‌باختگان این حادثه نزدیک به ۵۰ نفر رسیده است، در برخی شهرها و استان‌های ایران «حالت فوق‌العاده» اعلام شده و تلاش‌ها برای امدادرسانی به حادثه‌زدگان ادامه دارد.

هم‌زمان با اعلام فوق‌العاده در برخی مناطق ایران، کار تخلیه برخی روستاها و بعضی از مناطق شهری که در معرض سیل قراردارند هم آغاز شده است.

به گفته سخنگوی سازمان مدیریت بحران ایران، ۲۳ استان درگیر بارندگی شدید هستند و در این میان شش استان ایلام، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، چهارمحال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد «در شرایط اضطراری» هستند.

بهنام سعیدی اضافه کرد که در حال حاضر «۷۸ جاده میان شهری» و «۲۱۹۹ جاده روستایی» به دلیل سیلاب مسدود شده‌اند.

لرستان

مسدود شدن جاده‌ها باعث شده که امکان کمک‌رسانی به مردم در برخی شهرها وجود نداشته باشد. از جمله در شهر پلدختر، راه‌های ارتباطی در روز گذشته قطع شده بود و بنا بر برخی گزارش‌ها، بعضی از ساکنان این شهر شب را روی پشت‌بام‌ها به صبح رسانده‌اند.

در نهایت امروز سه‌شنبه، سیزدهم فروردین ماه، چهار راه فرعی به این شهر باز شد. به گفته محمدرضا پیروی، دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران، در حال حاضر آماری هم از تلفات احتمالی در این شهر در دست نیست.

در روستاهای اطراف این شهر هم وضعیت مشابهی وجود دارد. به گفته موسی خادمی، استاندار لرستان، با توجه به «نبود راه‌های دسترسی و امکان ارتباط کامل مخابراتی» هیچ اطلاعات دقیقی از روستاهای سیل زده وجود ندارد.

استاندار لرستان اضافه کرده است که «تقریبا تمامی روستاهای نزدیک رودخانه کشکان» نیز «به طور کامل» زیر آب رفته‌اند.

در شهر الیگودرز هم وضعیت مشابهی وجود دارد و به گفته فرماندار الیگودرز، راه ارتباطی ۲۹۰ روستا با این شهر قطع شده است.

در حال حاضر وضعیت در ده شهر این استان «بحرانی» اعلام شده است.

براساس آمار اعلام شده، تاکنون هشت نفر در لرستان جان خود را از دست داده‌اند و دست‌کم ۷۳ مجروح به مراکز درمانی منتقل شده‌‌اند.

خوزستان

استان خوزستان در جنوب ایران از جمله استان‌هایی بود که پیشتر در آن حالت فوق‌العاده اعلام شده بود. استاندار خوزستان با اشاره به «خوب نبودن» وضعیت این استان، گفته است که آب از استان‌های ایلام و لرستان به سمت خوزستان حرکت می‌کند و حجم آب سدهای این استان نیز افزایش یافته است.

به گفته استاندار خوزستان در صورت باز شدن سدها «احتمالا روستاهای زیادی زیرآب خواهند رفت و در همین رابطه باید ۱۰۰ هزار نفر اسکان اضطراری» پیدا کنند.

به دنبال طغیان رود کرخه و آب گرفتگی ۱۳ روستا، دستور تخلیه ۱۱ روستای دیگر هم از سوی مسئولان صادر شده است.

سازمان آب و برق خوزستان نیز پیشتر هشدار داده بود که سه شهر و ۵۱ روستا در حوضه کرخه، ۱۸روستا در حوضه دز و ۱۸ روستا در حوضه کارون در معرض سیلاب هستند و دستگاه های اجرایی باید آمادگی تخلیه آنها را داشته باشند.

هم‌زمان عدنان غزی، فرماندار شوش هم ضمن اعلام حالت‌ فوق‌العاده در این شهرستان، خبر داد کهبیش از ۳۰ روستا در شوش تخلیه شده است.

خبرگزاری تسنیم گزارش کرده است که۷۰ روستا در شهرستان‌های در معرض سیل و همین طور ۲۷ روستای نزدیک به سد دز تخلیه شده‌اند.

تهران

مرکز ایران نیز از جمله مکان‌‌هایی است که در معرض خطر سیل قرار گرفته است. سازمان هواشناسی ایران پیشتر نسبت به وقوع سیلاب در استان تهران هشدار داده بود.

براساس اخبار منتشر شده در حال حاضر سه روستا در جنوب تهران و در بخش کهریزک، به دلیل بارش شدید تخلیه شده‌اند.

رودخانه کن که ادامه سد کرج در جنوب تهران است، بامداد امروز بر اثر باران‌های سیل آسا طغیان کرده و سیلاب در برخی مناطق تا شعاع ۱۰۰ متر از رودخانه نیز نفوذ داشته و به جاده قدیم تهران - قم نیز رسیده است.

همدان

در استان همدان، بارش شدید باران و وقوع سیل، باعث تخریب بیش از دو هزار واحد مسکونی شده است.

سعید شاهرخی، استاندار همدان، گفته است که سیل اخیر باعث شده «دو هزار و ۲۳۷ واحد مسکونی شهری و روستایی به طور کامل تخریب» شوند و «سه هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی» نیز آسیب دیده‌آند.

به گفته استاندار همدان سیل و بارش شدید باعث تلف شدن «۱۸۷ راس دام سبک و سنگین» و وارد شدن خسارت به «۳۳ هزار و ۳۲۰ تن محصولات زراعی و ۸۰۰ تن محصولات باغی» شده است.

قزوین

۱۷ شهر و ۲۰۳ روستای استان قزوین در روزهای اخیر درگیر سیل و بارندگی شدید بوده‌اند.

براساس گزارش‌های منتشر شده، این سیل تاکنون باعث تخریب ۲۵۱ واحد مسکونی و دام‌پروری و همچنین مسدود شدن ۳۰ راه روستایی در این استان شده است.

کمک‌‌های خارجی برای سیل

هم‌زمان با وقوع سیل در ایران بحث امکان ارسال کمک‌های خارجی به ایران هم مطرح شده است. برخی سفرای کشورهای اروپایی در ایران در حساب‌‌های توئیتر خود خبر از آمادگی کشورهای متبوع خود برای ارسال کمک به ایران خبر داده‌اند.

پیشتر توئیتر فارسی وزارت خارجه آمریکا که به درج دیدگاه‌های دولت آمریکا می‌پردازد، در پیامی ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های قربانیان سیل در ایران، نوشت که ایالات متحده مثل همیشه برای کمک به مردم ایران آماده است؛ همانطور که در سایر نقاط جهان در این‌گونه شرایط پیشتاز بوده است.

مارک دوبوویتز، رئیس اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در حساب توئیتر خود نوشت که ایالات متحده باید برای قربانیا سیل اخیر در ایران کمک ارسال کند، گرچه به گفته او این کمک‌ها نباید به دست دولت ایران برسد.

دوبوویتز روز دوشنبه در توئیتر خود نوشت: «ما باید برای کمک به ایرانیان آسیب‌دیده از سیلاب‌ها، کمک بفرستیم. این کار درست است. این کار هوشمندانه است. و این کاری است که می‌تواند با دور زدن رژیم [جمهوری اسلامی] انجام شود.»

میشائیل کلوربرشتولد، سفیر آلمان در تهران هم در صفحه توئیتر خود ضمن ابراز هم‌دردی با قربانیان سیل اخیر و خانواده‌های آنان خبر داد که آلمان آماده ارسال کمک به ایران است.

با این حال اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، که در مناطق سیل‌زده حضور دارد، در مصاحبه‌ای گفت که ایران نیازی به کمک‌های خارجی ندارد.

به گفته او، «کشوری که این همه ثروت دارد دستش را برای کمک دراز نمی‌کند.»

به رغم اظهارات جهانگیری، به نظر می رسد مقام های وزارت خارجه ایران، سیل را بهانه ای برای اظهارنظر علیه تحریم ایران تلقی کرده اند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، به ایرنا گفت نهادهایی چون صلیب سرخ «اعلام کرده‌اند نمی‌توانند کمک‌های خود را به هلال احمر جمهوری اسلامی ارسال کنند.»

مقام‌های آمریکایی بارها گفته‌اند اقلام بشردوستانه مشمول تحریم‌ها علیه ایران نیستند.

روز سه شنبه وزیر خارجه آمریکا رسما اعلام کرد آماده کمک مستقیم به مردم ایران است.

مقامات ایالات متحده بارها نسبت به سوءمدیریت منابع طبیعی ایران و سدسازی‌های غیرضروری و بی‌برنامه با هدف پر کردن جیب مقامات فاسد رژیم جمهوری اسلامی هشدار داده و آن را از عوامل اصلی بروز بحران‌های زیست محیطی گوناگون، از جمله سیل‌های ویرانگر و خشکسالی‌های بی‌سابقه، برشمرده‌اند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در اردیبهشت ماه سال گذشته با اعلام حمایت از مردم ایران گفته بود که «بحران‌های مالی و زیست محیطی را در ایران شاهد هستیم. فساد کشور را فرا گرفته است. رژیم از مردم خود می‌دزدد.»

همچنین، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، هم با اشاره به این‌که پس از انقلاب در ایران ۶۰۰ سد «بدون هیچگونه ارزیابی محیط زیستی» ساخته شده است، اعلام کرده بود که رژیم جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته منابع آبی کشور را با سوءمدیریت نابود کرده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG