بحران سیل در ایران ادامه دارد و سیلاب در حالی به استان خوزستان رسیده که پس از اعلام دستور تخلیه ۹ شهر در این استان، گزارشها حاکی از آن است که برخی از مردم در معرض سیل حاضر به ترک خانههایشان نیستند.
سیلاب های گسترده در ایران که از اواخر اسفند ۹۷ آغاز شده، پس از گلستان، شیراز، لرستان، خراسان شمالی و کرمانشاه حالا به استان خوزستان رسیده است. استانی که در روزهای گذشته در حالت فوق العاده قرار گرفته و مقامات استان اعلام کرده اند که باید ۹ شهر این استان تخلیه کامل شوند.
در پی احتمال سیل بر اثر حجم خروجی آب کرخه، بار دیگر از مردم سوسنگرد، بستان فهمیه، کوت سیدنعیم، هویزه، رفیع و حمیدیه خواسته شده تا خانه های خود را ترک کنند با این حال استاندار خوزستان گفته است که برخی از مردم برای خالی کردن خانههایشان «مقاومت» می کنند.
تصاویری که از مردم سیلزده خوزستان نیز منتشر شده است، نشانگر نارضایتی و خشم آنها از مسئولان و امدادگرانی است که به گفته آنها با تاخیر به این مناطق رفتهاند.
اما خبرگزاری ایسنا نیز گزارش داده که «خانه بسیاری از اهالی روستاهای حاشیه کرخه، دز و کارون با بالارفتن دبی این رودخانه ها تا بام زیر آب فرو رفته اند و حالا تنها چیزی که برای روستاییان مناطقی همچون بامدژ، شعیبیه شوشتر، حمیدیه، رفیع و باوی مانده جانشان هست که بر روی دست گرفته اند و پیراهن تن شان.»
گزارشها حاکی است که تاکنون حدود ۱۷۰ روستا خالی از سکنه شده و ساکنان آنها در ۳۶ اردوگاه در نقاط مختلف خوزستان اسکان داده شدهاند.
در اهواز اگر چه فرمانداری این شهر اعلام کرده است که هیچ نقطه در معرض خطری وجود ندارد، اما یکی از خطراتی که به شدت شهرستان اهواز به علت بالا آمدن آب رودخانه کارون را تهدید میکند، پس زدگی فاضلاب در این شهرستان است مشکلی که فتح اله حاجتی عضو شورای شهر اهواز به خبرگزاری مهر گفته است «در چند نقطه به مرز بحران رسیده ولی فوراً کنترل شده است.»
فرمانداری اهواز همچنین گزارش داده که به۱۴ روستای در معرض سیلاب در بخش مرکزی در حوضه رودخانههای کارون و کرخه اخطار داده شده است و نیاز به تخلیه این روستاهاست. آب نیز اکنون به حاشیه روستاها رسیده است.
یکی از موضوعاتی که در سیلاب خوزستان مورد توجه قرار گرفته وضعیت تولید نفت در این استان است که جهانگیر پورهنگ مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان هر گونه الخلال در بحث تولید نفت براثر سیلاب را رد کرده است.
برآوردهای اولیه، خسارتهای وارده به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان نیز حدود ۸۵ میلیارد تومان اعلام شده است.
همچنین براساس اعلام رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در سیلاب اخیر تا کنون دو هزار و۵۱۵ راس دام سنگین و سبک از بین رفتهاند.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان نیز بارشهای اخیر را براساس پیشبینی های انجام شده نداسته و گفته است که «زیرساختهای خوزستان برای این آورد آبی فراهم نشده است و این مساله مشکلات جدی برای استان همراه دارد.»
او گفته است آورد آب رودخانههای استان در سالهای قبل از خشکسالی در یک سال آبی به طور متوسط ۲۷ تا ۲۸ میلیارد مترمکعب بوده اما حالا پیشبینی میشود آورد آبی خوزستان تا پایان سال آبی یعنی مهرماه به بیش از ۵۰ میلیارد مترمکعب برسد.
هنوز آمار رسمی از تلفات احتمالی جانی و مالی در سیلاب استان خوزستان گزارش نشده است اما تا کنون برسر سیلهای گسترده در ایران دستکم ۷۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. این درحالی است که پیش بینی شده موج جدیدی از بارشها در راه است.
مقامات ایالات متحده بارها نسبت به سوء مدیریت منابع طبیعی ایران و سدسازیهای غیرضروری و بیبرنامه با هدف پر کردن جیب مقامات فاسد رژیم جمهوری اسلامی هشدار داده و آن را از عوامل اصلی بروز بحرانهای زیست محیطی گوناگون، از جمله سیلهای ویرانگر و خشکسالیهای بیسابقه، برشمردهاند.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در اردیبهشت ماه سال گذشته، ضمن اعلام حمایت از مردم ایران، گفته بود که «بحرانهای مالی و زیست محیطی را در ایران شاهد هستیم. فساد کشور را فرا گرفته است. رژیم از مردم خود میدزدد.»
برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هم با اشاره به اینکه پس از انقلاب در ایران ششصد سد «بدون هیچگونه ارزیابی محیط زیستی» ساخته شده، اعلام کرده بود که رژیم جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته منابع آبی کشور را با سوء مدیریت نابود کرده است.