دادگاه عمومی و حقوقی تهران، آمریکا را به اتهام آنچه «مشارکت در تأسیس و گسترش ساواک» و «حمایت» از حکومت پهلوی نامید، به پرداخت بیش از یک میلیارد دلار محکوم کرد.
سازمان اطلاعات و امنیت کشور، ساواک، در دوران حکومت پهلوی در سال ۱۳۳۵ پایهریزی و در سال ۱۳۵۷ منحل شد. از جمله ماموریتهای ساواک، کسب اطلاعات برای حفظ امنیت ملی، کشف جاسوسی، مقابله با ناقضان قوانین ضد سلطنت و ضد مبارزه مسلحانه، مرتکبان جرائم نظامی و عاملان سوءقصد به جان شاه و ولیعهد عنوان شده بود.
گزارشهای بسیاری در مورد شکنجه زندانیان سیاسی در دوراه فعالیت ساواک منتشر شده اما برخی از حامیان حکومت پهلوی این گزارشها را رد میکنند.
خبرگزاری میزان، متعلق به قوه قضائیه جمهوری اسلامی، روز شنبه اول اردیبهشت، مدعی شد که این پرونده با شکایت «۱۵ تن از زندانیان سیاسی قبل از انقلاب» سال ۱۳۵۷ در شعبه ۵۵ دادگاه عمومی و حقوقی تهران تشکیل شده بود.
این خبرگزاری حکومتی بدون اشاره به نام شاکیان عنوان کرد که این زندانیان سابق «اثبات» کردهاند که بدون حمایتهای دولت آمریکا از حکومت پهلوی، آنها دچار «آسیبهای جدی جسمی، روانی و اجتماعی» نمیشدند.
این در شرایطی است که جمهوری اسلامی تاکنون بارها در مجامع حقوقی بینالمللی از جمله دادگاههای آمریکا به دلایلی مانند «نقض حقوق بشر» به پرداخت جریمههای سنگین محکوم شده است.
در یکی از تازهترین موارد، دادگاه فدرال آمریکا با متهم شناختن حکومت ایران در شکنجه عباس امیرانتظام، سخنگوی دولت موقت، جمهوری اسلامی را به پرداخت غرامتی ۱۹ و نیم میلیون دلاری محکوم کرد.
همچنین در پی شکایت جیسون رضائیان، خبرنگار روزنامه واشنگتن پست که ۱۸ ماه در زندانهای جمهوری اسلامی محبوس شده بود، دادگاه فدرال آمریکا، در سال ۱۳۹۸ حکومت ایران را به پرداخت جریمه ۱۸۰ میلیون دلاری به این زندانی سیاسی محکوم کرد.