یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران از تصویب شدن لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی توسط این مجمع خبر داد.
دولت روحانی برای آنکه از قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) جلوگیری کند، اقدام به ارائه چهار لایحه «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمانیافته»، «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم»، «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم» به مجلس کرد؛ اما تا به حال تنها اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم و اصلاح قانون مبارزه با پولشویی تصویب شده است.
گروه بین المللی ناظر بر پولشویی در سطح جهان، به ایران تا ماه فوریه فرصت داده است تا اصلاحاتی که آن را با هنجارهای بین المللی سازگار می کند، انجام دهد و در غیر اینصورت با عواقب عدم اصلاحات مواجه خواهد شد.
تصویب لایحههای مربوط به مبارزه با پولشویی و حمایت مالی تروریسم، در دو سال گذشته با مخالفت های سیاسی بخشی از اصولگرایان روبرو شد.
مخالفان پیوستن ایران به کنوانسیونهای بین المللی در زمینه مقابله با تروریسم و پولشویی معتقدند که این اقدام مانع از کمک ایران به گروههایی چون حزبالله لبنان و حوثی های یمن می شود، اما موافقان میگویند که کمک به چنین گروههایی با قرار دادن شروطی در لایحه، استثنا شده است.
همچنین زمزمه هایی در مجلس مطرح شد که آیت الله خامنه ای موافقت خود را با تصویب لوایح جدید برای خروج از لیست سیاه FATF اعلام کرده است.
دفتر خامنه ای در پاسخ به نامه علی لاریجانی، رییس مجلس، اعلام کرده بود که مخالفتی با بررسی این لایحهها در مجلس ندارد و آنچه پیش از این گفته «مربوط به اصل کنوانسیونها بود و نه کنوانسیون خاص».
با این حال تصویب لایحههای مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) موجب اختلافات شورای نگهبان و مجلس ایران شد تا جایی که لایحه اصلاح مبارزه با پولشویی در نهایت از سوی مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد. راهکاری که برای تصویب دو لایحه باقی مانده نیز از سوی مجلس دور از انتظار نیست.
چند ماه قبل اعلام شد که حسن روحانی در نامهای محرمانه به دبیر شورای نگهبان، تصویب لوایح چهارگانه را «ضروری» توصیف کرده و خواستار «مساعدت» در تصویب آنها شده بود. محمدجواد ظریف هم تابستان سال جاری گفت تصویب سه لایحه باقیمانده مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) «یکی از مهمتریم بهانههای دشمنان» برای مقابله با ایران در «عملیات بانکی و همکاریها» را خواهد گرفت.
حالا نیز این لایحه در اولین روز مجمع در دوران ریاست صادق لاریجانی و بدون حضور حسن روحانی، رئیس جمهور ایران و با اصلاحیههای به گفته «مجید انصاری» عضو این مجمع «جزئی» در دو سه مورد به تصویب رسیده است.
دولت ایران که از سوی ایالات متحده به حمایت از تروریسم متهم است، برای خروج از فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) نیازمند مصوباتی در این گروه ویژه است.
از سوی دیگر در سوی دیگر، روسیه، چین و اروپا اعلام کردهاند که نپیوستن ایران به این کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم، مانع از ادامه مبادلات پولی و بانکی آنها با ایران خواهد شد.