به دنبال برگزاری جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره پایبندی ایران به قطعنامه ۲۲۳۱ شورا، هشت کشور اروپایی در بیانیهای مشترک ضمن حمایت مجدد از توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام)، نسبت به فعالیتهای موشکی ایران ابراز نگرانی کردند.
بریتانیا، فرانسه، آلمان، بلژیک، ایتالیا، هلند، سوئد و لهستان که هشت کشور اروپایی عضو شورای امنیت هستند، در این بیانیه ضمن اشاره به «تعهد و ادامه حمایت از برجام» نوشتند که توافق هستهای «به شکلی موثر برنامه هستهای ایران را محدود و تضمین میکند که این کشور به سلاح هستهای دست نمی یابد». مسالهای که بر اساس این بیانیه «یک امر کلیدی برای امنیت اروپا است.»
این کشورها همچنین از خروج آمریکا از توافق هستهای ۱۳۹۴ با ایران ابراز تاسف کرده و در ادامه بیانیه خود گفتند «تلاشهایی تحت رهبری فرانسه، آلمان و انگلیس» برای حفظ تجارت و کانالهای مالی با ایران ادامه دارد.
در این بیانیه با اشاره به فعالیتهای موشکی ایران، گفته شده است که این کشورها نسبت به «یافتههای دبیرکل سازمان ملل در خصوص فعالیتهای منطقهای ایران» نگران هستند، نگرانیهایی به طور ویژه در بخشهای مربوط به «فعالیتهای مرتبط با موشکهای بالیستیک همچون پرتاب موشک دارای قابلیت هستهای و هرگونه انتقال موشک، فناوری موشکها و اجزای آن» که به گفته این کشورها «میتواند نقض قطعنامه شورای امنیت نیز باشد.»
هشت کشور اروپایی از ایران خواستهاند از فعالیتهای موشکی که منجر به «عمیقتر شدن بیاعتمادی و افزایش تنشهای منطقهای» میشود خودداری کنند.
در جلسه شورای امنیت که روز چهارشنبه ۲۱ آذر برگزار شد، مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده هم حضور داشت. او با اشاره به تحریمهای ایران گفت: «ما پیشتر ۱۲ شرط برای جمهوری اسلامی ایران تعیین کردیم. اگر ایران تغییر اساسی داشته باشد، میتواند انتظار داشته باشد که تحریمهای ایران نیز برداشته شود.»
وزیر خارجه ایالات متحده با اعلام این که واشنگتن به دنبال باز گرداندن محدودیتهای پیشین بر برنامه موشکی بالیستیک ایران است، تاکید کرد که شورای امنیت نباید ممنوعیت تسلیحاتی ایران را در سال ۲۰۲۰ لغو کند. او همچنین خواستار اتخاذ تدابیر ویژه جهت بازرسی بنادر و مسیرهای دریایی به منظور توقف تلاشهای ایران برای دور زدن محدودیتهای تسلیحاتی بین المللی شد.
این نشست در حالی برگزار شد که ده روز پیش وزیر خارجه ایالات متحده خبر داد ایران دست به آزمایش یک موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای زده و این نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
برنامه موشکی ایران از جمله مواردی است که آمریکا و کشورهای اروپایی بارها نسبت به آن هشدار داده و خواستار توقف آن شدهاند. مسئولان غربی معتقدند این آزمایشها نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است. با این حال مقامهای ایران میگویند موشکهای تولیدشده قابلیت حمل کلاهک هستهای ندارند و به همین دلیل، تولید و آزمایش آنها ناقض قطعنامه شورای امنیت نیست.
هفته پیش برایان هوک بخشی از موشک و تجهیزات ارسالی ایران برای گروه های شورشی و تروریستی را نمایش داد و گفت که ادعای ایران درباره دفاعی بودن برنامه موشکی، دروغ است.
این آزمایش موشکی با واکنش منفی فرانسه و بریتانیا هم مواجه و در نهایت سبب شد تا شورای امنیت، پشت درهای بسته، درباره برنامه موشکی ایران تشکیل جلسه دهد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هم پیش از این گفته بود حمایت کشورهای اروپایی از توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ باعث نمیشود که آنها از دیگر مسایل مربوط به ایران چون وضعیت سوریه و موشکهای بالیستیک بیتوجه باشند.
به گفته موگرینی این مسایل از جمله «نگرانیهای جدی» اروپا است که تلاش میکند با «اجرای کامل برجام» باب مذاکره با ایران را در این زمینه باز کند.
یک روزنامه آلمانی نیز هفته قبل گزارش داده بود جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۸ اقدام به آزمایش هفت موشک میانبرد و پنج موشک کوتاهبرد و کروز کرده؛ ۱۲ آزمایشی که به گفته روزنامه «ولتام زونتاگ» دو برابر تعداد آزمایشهای موشکی ایران در سال ۲۰۱۷ است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.