لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۱

طرح «نکاشت» اطراف دریاچه ارومیه به «تغییر کاشت» تبدیل شده است


نمایی از دریاچه ارومیه در پاییز امسال پس از بارندگی
نمایی از دریاچه ارومیه در پاییز امسال پس از بارندگی

یک مقام دولت ایران گفت که طرح «نکاشت» که برای احیای دریاچه ارومیه در نظر گرفته شده بود به طرح تغییر نوع کاشت در کشاورزی اطرام این دریاچه، تغییر پیدا کرده است.

عبدالغفار شجاع، مشاور معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری ایران گفت: «برای احیای دریاچه ارومیه دولت تصمیم گرفت تا طی چهار سال با تغییر نوع کشت محصولات کشاورزی از آبی به دیم و همچنین بهره‌گیری از شیوه‌های نوین آبیاری بخشی از آب مصرفی در کشاورزی را برای احیا این دریاچه به آن بازگرداند».

دریاچه ارومیه، بزرگترین دریاچه ایران است که حجم آب آن طی سالهای اخیر به شدت کاهش یافته و تقریبا خشک شده است. دولت امسال طرحی را برای احیای این دریاچه به اجرا گذاشت که گفته شده بود در بخشی از آن، کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه منع شده است.

کارشناسان یکی از دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه را بستن آب رودخانه‌های منتهی به دریاچه به وسیله سدها و اختصاص این آب به کشاورزی اطراف دریاچه دانستند. حفر هزاران حلقه چاه غیرمجاز در اطراف دریاچه نیز یکی دیگر از دلایل خشک شدن آب دریاچه عنوان شده است.

به گفته عبدلغفار شجاع، وسعت زمین‌های زیر کشت اطراف دریاچه ارومیه که به کشاورزی آبی اختصاص دارد طی ۳۰ سال گذشته حدودا 3 برابر شده‌ است. از آنجا که شیوه آبیاری در کشاورزی این منطقه، سنتی و همراه با هدررفتن حجم زیادی از آب بوده است، مشاور معاون رئیس جمهوری تغییر نوع کشت از آبی به دیم را موجب کاهش هدررفتن آب می‌داند.

آقای شجاع گفت: «در سال اول مقرر شده تا حدود ۸۰ هزار هکتار از اراضی کشت آبی به دیم تبدیل شده و یا به سیستم‌های نوین آبیاری تجهیز شود و برای این منظور قرار شده تا در بخشی از این اراضی به جای کشت چغندر، گندم که مصرف آبی کمتری دارد کشت شود.»

مشاور معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری ایران گفت که به کشاورزانی که به خاطر تغیین نوع کشت ضرر کنند، مبلغ مابه‌تفاوت درآمدشان پرداخت می‌شود. او تاکید دارد که قرار نیست از کشت در اطراف دریاچه جلوگیری شود بلکه الگوی کشت تغییر می‌کند.

XS
SM
MD
LG