لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۸

احتمال کند شدن روند غنی سازی اورانیوم در ایران


خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات ها گزارش می دهد به نظر می رسد ایران روند انباشت حساس ترین ذخایر اتمی کشور را - که می تواند به سوخت رآکتور بدل شود - کند کرده است. برخی از ناظران معتقدند شاید ایران با این اقدام قصد داشته باشد تا پیش از مذاکرات با قدرت های جهانی اندکی صبر کند.

کشورهای غربی میزان ذخایر گاز اورانیوم غنی شده در سطوح متوسط در ایران را با دقت و توجه دنبال می کنند. اسرائیل نیز تهدید کرده است در صورتی که ایران اورانیوم را در سطحی غنی کند که از نظر فنی به مرحله ساخت بمب نزدیک شود، به تاسیسات اتمی ایران حمله خواهد کرد.

بنا به گزارش رویترز، ایران از سال ۲۰۱۰ و از زمانی که اورانیوم را در سطوح ۲۰درصدی غنی کرد، بیش از ۲۴۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تولید کرده است که برای تولید یک بمب (اتمی) کافی خواهد بود.

یکی از دیپلمات ها به رویترز گفته است میزان ذخایر اورانیوم غنی شده (ایران) از رشد بسیار اندک و یا حتی ثابت ماندن در سطح ذخایر سه ماه پیش حکایت می کند و «در حالی که همه انتظار دارند که میزان اورانیوم غنی شده ایران بیشتر از این باشد».

دیپلمات ها به اعتبار اطلاعات «آژانس بین المللی انرژی اتمی» سازمان ملل متحد گفته اند ایران طی ماه های اخیر حتی به روند غنی سازی اورانیوم سرعت بخشیده است. اگر این امر در گزارش آتی آژانس که قرار است ۲۷ یا ۲۸ اوت منتشر شود، مورد تایید قرار گیرد، میزان ذخایر اورانیوم غنی شده با سطوح ۲۰ درصدی ایران به سطحی کمتر از میزان تولید افزایش پیدا خواهد کرد. ایران ماهی حدود ۱۵ کیلوگرم اورانیوم تولید می کند.

مقامات تهران همواره ادعا کرده اند بخشی از ذخایر اورانیوم را برای استفده در تحقیقات پزشکی مورد استفاده قرار می دهند، اما اسرائیل با ترسیم «خط قرمز» برای میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران، تهدید کرده است در صورتی که تهران بیشتر از این سطوح اورانیوم غنی کند، به تاسیسات اتمی ایران حمله پیشگیرانه خواهد کرد.

براساس آخرین گزارش «آژانس بین المللی انرژی اتمی»، ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی ایران در ماه مه، ۱۸۲ کیلوگرم بوده و در مقایسه با ماه فوریه ۹ درصد افزایش یافته اما هنوز از «خط قرمزی» که اسرائیل ترسیم کرده، بسیار پایین تر است.

با وجودی که احتمال دارد کند شدن روند غنی سازی اورانیوم ایران تصمیم اسرائیل برای حمله به تاسیسات اتمی ایران را به تعویق بیاندازد، اما دیپلمات های غربی می گویند ایران باید برای رفع نگرانی ها و بدگمانی ها در مورد برنامه اتمی کشور اقدامات بیشتری انجام دهد. آن ها خاطرنشان کرده اند که پودر اکسید اورانیوم را می توان با سرعت نسبتاً بالایی بار دیگر به گاز (اورانیوم) تبدیل کرد.

ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه از ایران خواسته اند تا روند غنی سازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصدی را به طور کامل به حال تعلیق دربیاورد و فعالیت های تاسیسات زیرزمینی فوردو را متوقف کند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید و مذاکره کننده ارشد پیشین برنامه اتمی ایران قول داده است تا مناسبات کشور با جهان را بهتر کند و برای کاهش فشار تحریم های بین المللی رایزنی کند. اما او با این وجود بر حق ایران بر تداوم برنامه اتمی اصرار ورزیده است.

اخبار مربوط به سرعت روند غنی سازی اورانیوم در ایران در شرایطی منتشر شده اند که رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اخیراً اعلام کرده بود تهران برای غنی سازی اورانیوم ۱۸ هزار سانتریفوژ در اختیار دارد. برخی از رسانه ها گزارش دادند پیش از این تصور می شد ایران یک سوم میزان اعلام شده سانتریفوژ دارد.

فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران گفته است ۱۰ هزار سانتریفوژ که در حال حاضر فعال هستند، مدل های قدیمی دارند و ۷ هزار سانتریفوژ دیگر از همان مدل آماده نصب هستند و ایران ۱ هزار سانتریفوژ دیگر نیز دارد که از مدل های جدید و پیشرفته هستند.

رسانه های خبری همچنین گزارش داده اند که کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا توافق کرده است تا به زودی با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جدید ایران دیدار و گفتگو کند. برخی گزارش های غیررسمی از نقش راهبردی آقای ظریف در مذاکرات اتمی آتی جمهوری اسلامی با قدرت های جهانی خبر داده اند.

براساس بیانیه مطبوعاتی دفتر رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خانم اشتون روز شنبه ۱۷ اوت در تماس تلفنی تبریک خود به جواد ظریف، وزیر امور خارجه جدید ایران گفته است ۶ قدرت جهانی «آماده اند تا پس از تعیین تیم مذاکره کننده جدید ایران در اسرع وقت با آن ها همکاری کنند».

بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد از حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دعوت کرده است تا در مراسم افتتاحیه اجلاس ماه آتی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک شرکت کنند.

براساس گزارش رسانه های ایران، آقای ظریف و خانم اشتون قرار است در حاشیه دیدارهای سازمان ملل متحد در نیویورک گفتگو کنند. هنوز تاریخ دقیق این دیدار تعیین نشده است.
XS
SM
MD
LG