لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۴

مناظره انتخاباتی بر سر جیسون رضائیان؛ دفاع مشاور روحانی از جیسون یک ماه بعد از آزادی او


حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران - آرشیو
حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران - آرشیو

بیش از یک ماه پیش، هنگامی که جیسون رضائیان، خبرنگار زندانی واشنگتن‌پست در ایران به همراه چند زندانی دیگر ایرانی- آمریکایی در آستانه اعلام روز اجرای برجام و لغو تحریم‌ها آزاد شد، کمتر کسی گمان می‌کرد بازداشت و آزادی او در ایران بار دیگر موضوع بحث‌ها و مناظره‌های چهره‌های سیاسی قرار بگیرد.

اما چند شب پیش بحث بر سر مصداق‌های نفوذ در مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی، که پیشتر رهبر جمهوری اسلامی ایران درباره آن هشدار داده بود، موضوع حضور جیسون رضائیان و آزادی او را مطرح کرد. این هنگامی بود که دو چهره فرهنگی عالیرتبه ایران، که بی‌پروا یکدیگر را "امنیتی" و "بولتن‌ساز" معرفی کردند، در مناظره‌ای در یکی از شبکه‌های تلویزیون ایران، مصداق‌های نفوذ بیگانگان در دستگاه‌های حکومتی را مثال زدند.

حسین صفار هرندی، وزیر ارشاد در دوره اول ریاست جمهوری احمدی‌نژاد، عضو کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر تحریریه روزنامه کیهان، در این مناظره، جیسون رضائیان را فردی معرفی کرد که ابتدا به عنوان خبرنگار معرفی شد، اما بعد معلوم شد که خبرنگار نیست.

صفار هرندی برای تایید سخنان خود، پرداخت پول‌های بلوکه شده ایران و بهره آن را از سوی آمریکا در ازای آزادی زندانیان آمریکایی، از جمله جیسون، دانست و همین موضوع را دلیلی بر جاسوس و نفوذی بودن او عنوان کرد. به اعتقاد صفار هرندی اگر جیسون رضائیان یک خبرنگار ساده بود و جاسوس نبود، آمریکا حاضر به پرداخت چنین هزینه ای نمی‌شد.

سخنان صفار هرندی در حالی بیان شد که آقای رضائیان در هیچ دادگاهی حاضر به پذیرش اتهام جاسوسی علیه ایران برای ایالات متحده نشد؛ خانواده او و مسئولان روزنامه واشنگتن پست این اتهام را مضحک خوانده و رد کردند و وکیل او نیز هیچگاه این اتهام نپذیرفت. مهمترین موضوع پرونده جیسون رضائیان بازداشت او بدون محاکمه به مدت بیش از یک سال و ادامه بازداشت بدون ابلاغ حکم محکومیت بود، ضمن این که او تا مدتها پس از بازداشت، به وکیل خود نیز دسترسی نداشت.

در حالی که جیسون هیچ امکان دفاعی از خود در رسانه‌ها نداشت، سایت‌ها و روزنامه‌های وابسته به اصولگرایان و حتی برخی از نمایندگان مجلس، پیش از این که دادگاه او برگزار شده باشد، او را محکوم به جاسوسی کردند، موضوعی که صفار هرندی نیز بار دیگر این بار در یک مناظره تلویزیونی با مشاور رئیس جمهوری ایران بیان کرد.

حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی حسن روحانی، در پاسخ به ادعای جاسوس و نفوذی بودن جیسون رضائیان که صفار هرندی مطرح کرد، گفت که این فرد به دادگاه رفت و هیچگاه حکم این شخص اعلام نشد. مشاور رئیس جمهوری ایران تاکید کرد که چون حکمی از سوی دادگاه اعلام نشده، نمی‌تواند به جیسون نسبت جاسوس بودن بدهد.

او توضیح داد که تنها اطلاعاتی که از پرونده جیسون وجود دارد، گزارشی است که نهاد دستگیر کننده او در کمیسیون امنیت ملی مجلس ارائه داده و در یک خبرگزاری منتشر شده است. به گفته او دیگران موارد دوازده گانه اتهامی او را تحلیل کردند و از این موارد می‌توان فقط جمع آوری آشکار اطلاعات را فهمید.

به گفته او اگر معلوم شود که جیسون اطلاعات پنهان جمع‌آوری کرده یا تاثیرگذاری بر تصمیمات داشته و دادگاه را این بپذیرد، آنگاه موضوع جالب می‌شود.

آقای آشنا درباره سیاسی کاری در طرح موضوع نفوذ و دستگیری افراد به عنوان نفوذی هشدار داد و گفت "یک زمانی کاری را کردیم و باید توجیه کنیم و برای آن شواهد دست و پا کنیم، یک موضوع است. یک وقت نکند به اسم نفوذ شروع به کار سیاسی کنیم. یعنی با دولتی یا رئیس جمهوری مشکل داریم و از او خوشمان نمی‌آید، به هر دلیلی دنبال چیزی می‌گردیم برای او پیدا کنیم. آن هم برای کسی دنبال بهانه می گردیم که سالها دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده و به دستگاه‌های امنیتی همیشه این حرف را می‌زند که بروید راستکی جاسوس بگیرید. خودتان را در واقع معطل امور جزئی نکنید."

اگر چه معمولا در ایران در آستانه برگزاری انتخابات برای افزایش شور انتخاباتی در جامعه بحث‌های سیاسی داغی مطرح می‌شود، اما این نخستین بار است که یک مقام دولتی اتهامات جیسون رضائیان را رد کرده و دستگیری او را غیرمستقیم، بهانه‌ای برای ضربه زدن به دولت از سوی جناح رقیب عنوان کرد.

حسام الدین آشنا این اتهامات را رد کرد، هر چند شاید برخی انتظار داشتند چنین واکنشی در برابر حمله ها به جیسون رضائیان وقتی بیان می‌شد که او هنوز در زندان بود و تحت فشار.

XS
SM
MD
LG