لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۶

پایان شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری ایران؛ روحانی بر رئیسی پیروز شد


حسن روحانی در یکی از تجمع‌های انتخاباتی
حسن روحانی در یکی از تجمع‌های انتخاباتی

با اعلام رسمی وزیر کشور، حسن روحانی با کسب۲۳ میلیون ۵۴۹ هزار و ۶۱۶ رای از مجموع ۴۱ میلیون و ۲۲۰ هزار و ۱۳۱ رای در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران پیروز است.

ابراهیم رئیسی، رقیب اصلی آقای روحانی در این انتخابات تاکنون ۱۵ میلیون و ۷۸۶ هزار و ۴۴۹رای کسب کرده است. مصطفی میرسلیم با ۴۷۸ هزار و ۲۱۵رای و مصطفی هاشمی طبا با ۲۱۵هزار و ۴۵۰ رای در جایگاه‌های بعدی قرار گرفتند.

بنا به اعلام وزیر کشور ایران این نتایج از شمارش ۹۷ درصد صندوق های رای بدست آمده است.

رای گیری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در داخل ایران از ساعت هشت صبح روز جمعه ۲۹ اردیبهشت آغاز شد. در این دوره از انتخابات ابتدا ۶ کاندیدا توانستند از سد شورای نگهبان عبور کرده و نامزد انتخابات شوند اما با انصراف دو تن از آنها رقابت اصلی بین سید ابراهیم رئیسی و حسن روحانی درگرفت. مصطفی هاشمی طبا و مصطفی میرسلیم در اکثر نظرسنجی‌ها شانسی برای پیروزی ندارند.

چهارشنبه شب در آخرین ساعات تبلیغات حامیان این دو نامزد با حضور در خیابان های شهرهای بزرگ از آخرین فرصت ها برای تبلیغات استفاده کردند.

حسن روحانی در مشهد حضور داشت که بطور سنتی پایگاه چهره های محافظه کار است. او در کارزار تبلیغاتی خود انتقادات تندی از رئیسی و حامیان او مطرح کرد.

روحانی در مشهد با اشاره موضع برخی محافظه کاران ایران درباره انتخاب دونالد ترامپ در آمریکا گفت: وقتی این آقای جدید در آمریکا روی کار امد، در اتاق فکر گفتند یک لبه ی گازانبر جور شد؛ لبه ی دیگر اردیبهشت ماه است. شما اشتباه کردید. شما می خواهید کشور را اداره کنید؟ اول بگویید مشهد را چطور اداره کردید؟ همه مشهد که دست شما بود، هنوز هم دست شماست.

اشاره آقای روحانی به ابراهیم رئیسی رقیب خود و تولیت آستان قدس رضوی است. پدر همسر رئیسی احمد اعلم الهدی روحانی محافظه کار و نماینده خامنه ای در خراسان است که در سالهای اخیر اجازه برگزاری کنسرت موسیقی در مشهد را نمی داد.

روحانی در مشهد گفت: شما با مردم و جوانها مشکل داشتید، چرا با فردوسی مشکل دارید؟ به مردم مشهد گفتید اگر هنر می خواهید،اگر دنبال مراسم هنری هستید،از مشهد بیرون بروید... حالا می خواهید ایران را بگیرید و به مردم بگویید از ایران بروند بیرون؟

اما ابراهیم رئیسی هم که روز چهارشنبه دیدار او با یک خواننده جنجالی موجب تعجب خیلی ها شده بود، در تهران و در جمع هوادارانش سخنرانی کرد.

چهارشنبه شب آقای رئیسی بیانیه ای صادر کرد و در آن مدعی شد «نصایح و تذکرات» اش توسط دولت مورد توجه آنان قرار نگرفت. وی در بخشی از این بیانیه خطاب به دولت روحانی نوشت، امیدوارم این رویه نادرست را در برگزاری انتخابات و پذیرش نتایج آن ادامه ندهند و به مرّ قانون عمل کنند. اخلال در امر انتخابات قطعاً محکوم است و بنده افرادی را که با رقیب هراسی و ترجیح منافع شخصی و جناحی بر منافع ملی، احیاناً قصد ایجاد التهاب و ناامنی دراین فضای پرنشاط را دارند، نصیحت می‌کنم که در برابر اراده و انتخاب مردم خاضع و تسلیم باشند؛ چرا که هر حرکتی در مقابل امواج خروشان ملت مؤمن و رشید ایران قطعاً محکوم به زوال و نابودی است.

نگاه تحلیلگران غربی به انتخابات ایران

تحلیلگران می گویند حسن روحانی باید تا بعد از اعلام نتایج انتخابات صبر کند تا ببیند آیا دستاورد بیسابقه اش در غالب توافق هسته ای ایران و غرب که لغو تحریم های بین المللی علیه ایران در ازای تعلیق و محدودیت فعالیت های هسته ای کشور را به همراه داشت، می تواند جایگاهش را در مقام ریاست جمهوری ایران ابقا کند یا نه.

بسیاری از شهروندان ایرانی از اینکه توافق هسته ای و رفع تحریم ها هنوز نتوانسته اوضاع اقتصادی ایران را بهبود ببخشد ناخشنودند. این در حالی است که بنا به آمار صندوق بین المللی پول میزان بیکاری در ایران همچنان بالاست و نزدیک به یک سوم قشر جوان ایران بیکارند.

ایران در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و با دستیابی به توافق هسته ای با قدرت های جهان توانست تا حدی از انزوای بین المللی خارج شود اما بعضی تحلیلگران نظیر دنیس راس، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه آمریکا می گویند رئیس جمهوری در ایران اختیار چندانی در تعیین سیاست خارجی کشور ندارد.

دنیس راس، مقام پیشین کاخ سفید و دیپلمات وزارت خارجه آمریکا درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران گفت: رئیس جمهوری در ایران، فردی است که به صورت بنیادی نمی تواند به سیاست خارجی ایران شکل بدهد و یا آنرا مدیریت کند. بویژه در منطقه. به روحانی اجازه داده شده بود، که به مساله تحریمها بپردازد. یعنی به او اجازه داده شده بود، سیاست خارجی را تنظیم کند که بتواند با گروه پنج به علاوه یک مذاکره کند و آنرا مدیریت کند. او هیچ نقشی در رفتار ایران در منطقه ندارد. نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، عهده دار این مسوولیت تحت اشراف رهبری است. رئیس جمهوری نقشی در سیاست خارجی نداشته و صرفا تاثیر در سیاستهای داخلی داشته و ما شاهد رقابت بر روی این سیاستها هستیم.

جان بولتون معاون پیشین وزارت خارجه در امور امنیت بین المللی و کنترل تسلیحات در گفت و گوی اختصاصی با صدای آمریکا روند انتخابات در ایران را زیر سوال می برد: در ایران نامزدهای انتخاباتی از خود اختیاری ندارند، و گزینش آنها با دقت خاصی به وسیله آیت الله ها انجام می شود ، تا فقط افرادی به عنوان نامزد معرفی شوند که قبلاًبه وسیله شورای نگهبان تأیید صلاحیت شده و به تأیید رهبر نیز رسیده باشند. دولت، صحنه انتخابات را به نحوی آماده می کند که انتخابات به ظاهر در نظر مردم ایران و غرب دموکراتیک جلوه کند؛ اما صرف نظر ازنتیجه انتخابات قدرت تصمیم گیری در دست رهبراست ؛ و بنظر من مردم ایران فکر می کنند که روحانی از پیش انتخاب شده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG