برخی از تحليلگران اقتصادی معتقدند توافق احتمالی ايران با گروه ۵+۱، نه تنها ايران را از بند تحريمهای موجود رها میسازد، بلکه رشد و شکوفايی اقتصادی در کشورهای همجوار و کاهشی جهانی در بهای نفت را به دنبال خواهد آورد.
گری هوف بائر تحليلگر اقتصادی از مؤسسۀ روابط بينالملل پترسون، پيشبينی کرده است که با لغو تحريمهای ايران، بهای هر بشکه نفت در جهان از ۵۰ دلار فعلی به ۳۵ دلار خواهد رسيد، چون ايران میتواند ظرف چند ماه میزان توليد نفت خود را حدود نيم ميليون بشکه در روز افزایش دهد و ورود بيشتر نفت خام به بازار میتواند سیر صعودی قیمت نفت را معکوس کند.
در همین حال جک لو وزير خزانه داری آمريکا باور ندارد که لغو تحريمها بتواند بلافاصله اقتصاد ايران را بهبود بخشد. وی معتقد است تحريمها، جراحات عميقی بر اقتصاد ايران به جا گذاشته است. او نظریه بهبود فوری اقتصاد ايران پس از تحريمها را، يک افسانه خوانده است.
در همین رابطه، حسن منصورتحلیلگر اقتصادی به بخش فارسی صدای آمریکا گفت افت قیمت نفت، همیشه بر مبنای کششپذیری بازار سنجیده میشود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد «اگر دو تا سه درصد تولید نفت جهانی، یعنی اندازهای که ایران توان افزودن بر تولید خود را دارد، بیشتر شود، بهای نفت حدود ۷ یا ۸ دلار کاهش مییابد. اما هنگام برداشته شدن تحریمها معلوم نیست قیمت نفت روی چه مبلغی باشد یا چه عوامل تاثیرگذار دیگری وجود داشته باشد.»
به اعتقاد این اقتصاددان مقیم بریتانیا، ایران پس از لغو تحریمها به شدت نیازمند به سرمایهگذاری است. ایران بازاری فعال و نیروی انسانی مستعد و آماده کار دارد که مناسب جذب سرمایهگذاری است، این دو عامل مهم به تنهایی نمیتواند در جذب سرمایهگذاری و بهبود اقتصاد موثر باشد.
به گفته حسن منصور، اگر موانع سرمایهگذاری در ایران رفع نشود و به طور مشخص اقداماتی مانند بهبود مقررات و لغو انحصارهای سرکوب کننده از سوی دولت صورت نگیرد، سرمایه گذاری در ایران انجام نخواهد شد و بدون سرمایهگذاری هم کاهش بیکاری و رشد اقتصادی رخ نخواهد داد.
وی همچنین امکان بهبود وضعیت اقتصادی ایران پس از لغو تحریمها را به عملکرد دولت وابسته دانست وگفت که هنوز دولت برنامهای سنجیده ارائه نکرده است و معلوم نیست تصمیم دارد با سرمایه بلوکه شده ایران پس از ورود به کشور چه بکند.
ایران تلاش میکند تا با دستیابی به توافق با قدرتهای جهانی بر سر برنامه هستهای خود، تحریمهای بینالمللی علیه این کشور را لغو کند. مقامهای دولت ایران بارها لغو تحریمها را برای جذب سرمایهگذاری خارجی و خروج کشور از رکود، ضروری دانستهاند.