وکیل خانواده مهران سماک، معترض جانباخته در بندر انزلی، اعلام کرد که دادگاه نظامی یک قزوین، متهم این پرونده را بار دیگر به اتهام «قتل عمد» به قصاص محکوم کرده است.
مجید احمدی روز چهارشنبه هشتم فروردین، در گفتگو با «شبکه شرق»، متعلق به روزنامه شرق، تاکید کرد که این سومین بار است که برای متهم به قتل مهران سماک، مجازات قصاص صادر میشود.
سال گذشته در پی صدور حکم قصاص از سوی دادگاه نظامی یک گیلان برای متهم این پرونده، خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، از نقض این حکم در شعبه ۲۶ دیوان عالی کشور و ارجاع پرونده برای رسیدگی مجدد به شعبه همعرض خبر داده بود.
جعفر جوانمردی، فرمانده انتظامی پیشین بندر انزلی، به عنوان متهم این پرونده معرفی شده است. او به اتهام شلیک گلولههای ساچمهای منجر به قتل مهران سماک، از سمت خود برکنار و بازداشت شد.
حمید سماک، پدر این معترض جانباخته، بارها در صفحه اینستاگرام خود با انتشار تصاویر پیکر خونین فرزندش تاکید کرده است: «من از خون پسرم، مهران، نمیگذرم.»
او در پستی اینستاگرامی در تابستان ۱۴۰۲، نوشته بود که صورت پسرش «از فاصله سه متری» هدف «۱۳۶ گلوله ساچمهای» قرار گرفته بود.
مهران سماک، معترض ۲۶ ساله، روز هشتم آذر ۱۴۰۱ در جریان بوق زدن و شادی پس از باخت تیم فوتبال جمهوری اسلامی در برابر تیم ملی آمریکا هدف گلولههای ساچمهای قرار گرفت و جان باخت.
این پرونده از جمله معدود مواردی به شمار میرود که مراجع قضایی جمهوری اسلامی، متهم به قتل یک معترض را محاکمه کردهاند.
بر اساس برخی برآوردها، در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بیش از ۵۰۰ تن کشته، صدها تن مجروح و از جمله دچار آسیبهای جبرانناپذیر چشمی شده و هزاران تن دیگر نیز بازداشت شدند.
کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد روز ۱۸ اسفند در گزارشی، جمهوری اسلامی ایران را به ارتکاب «نقض جدی حقوق بشر» و «جنایت علیه بشریت» در جریان «سرکوب خشونت بار اعتراضات مسالمت آمیز» سال ۱۴۰۱ و «تبعیض فراگیر علیه زنان و دختران» متهم کرد.