لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۷

پلیس سایبری جمهوری اسلامی فروشگاه‌های مجازی در اینستاگرام که «غیر اسلامی» می‌داند را هدف قرار می‌دهد


لوگوی اینستاگرام
لوگوی اینستاگرام

جمهوری اسلامی فروشگاه‌ها و مشاغل کوچکی را که در شبکه‌های اجتماعی به ویژه اینستاگرام، پوشاک و کالاهای «غیر اسلامی» می‌فروشند، هدف قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، برخی صاحبان مشاغل اینستاگرامی در ایران می‌گویند که پلیس سایبری جمهوری اسلامی موسوم به «فتا» حساب‌های کاربری آنها را از دسترس خارج کرده است.

به گفته این افراد، تصاویر خدمات و محصولات آنها در اینستاگرام با پیام‌هایی مبنی بر بسته شدن صفحه به دلیل «عدم رعایت حجاب و شئونات اسلامی» یا «انتشار محتوای خلاف اخلاق ‌و عفت عمومی» پوشانده شده است.

ظاهرا این صفحات با حکم دادگاه از دسترس خارج شده و پلیس سایبری این موضوع را به آگاهی صاحبان مشاغل رسانده است.

در شرایطی که «پلیس اخلاق» (که گشت ارشاد بخشی از آن است) بدنام جمهوری اسلامی از آغاز اعتراضات سراسری سال گذشته و جنبش «زن، زندگی، آزادی»، حضور کم‌رنگی در جامعه داشت، به نظر می‌رسد که پلیس سایبری به صورت جدی وارد صحنه شده است.

این نیرو با رصد کردن فضای مجازی، تلاش می‌کند تا قوانین به اصطلاح «اخلاقی» خود را بر کسب و کارهای کوچک در شبکه‌های اجتماعی تحمیل کند. این در حالی است که اکثر این مشاغل متعلق به زنان ایرانی است.

پلیس سایبری جمهوری اسلامی، مسئول نظارت بر فعالیت‌های مجازی غیرقانونی مانند پورنوگرافی کودکان، کلاهبرداری، و فروش مواد مخدر و سلاح است. اما ظاهرا در ماه‌های اخیر اولویت‌های این نیرو تغییر کرده است و صاحبان مشاغل در شبکه‌های اجتماعی را تحت نظر دارند.

شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، ایکس، و پیام‌رسان‌هایی مانند واتس‌اپ، و تلگرام، سالهاست که در ایران مسدود هستند ولی میلیون‌ها ایرانی با استفاده از «وی‌پی‌ان» و دور زدن سانسور به آنها دسترسی دارند.

طراحان پوشاک و لباس زیر زنانه، هنرمندان خالکوبی، ماساژدرمانگرها، راهنمایان تورهای گردشگری، آرایش‌گران، و بسیاری از مشاغل دیگری که توسط پلیس سایبری هدف قرار گرفتند، آن‌ چه را به‌عنوان «سبک زندگی غربی» تلقی می‌شود، تبلیغ می‌کنند.

اغلب تصاویر یا عکس‌های تبلیغاتی آنها، نمایش زنان بدون حجاب اسلامی، یا زنان و مردانی است که در حال لمس یکدیگر هستند، موضوعی که ناقض قوانین شریعت در جمهوری اسلامی است.

پلیس سایبری پس از تصرف حساب‌های کاربری این مشاغل در شبکه‌های اجتماعی، با انتشار بیانیه‌ای در صفحات می‌گوید که «این صفحه توسط پلیس حوزه تولید و تبادل اطلاعات بسته شده است» که نام رسمی پلیس سایبری فتا است.

به این ترتیب کسب‌وکارهایی که سال‌ها وقت صرف جمع‌آوری هزاران طرفدار و مشتری کردند، متوقف می‌شوند.

انگیزه‌های کسب و کارهای مجازی معمولا اقتصادی است و ربطی به سیاست ندارد. صاحبان این‌ مشاغل نمی‌توانند بدون درآمدی که از فروش محصولات خود در شبکه‌های اجتماعی به ویژه اینستاگرام به دست می‌آورند، زندگی کنند.

بر اساس نظرسنجی منتشر شده در سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۱۵ هزار کسب و کار کوچک در اینستاگرام در ایران وجود دارد، و شغل بیش از یک میلیون ایرانی به طور مستقیم و غیرمستقیم با این مشاغل کوچک در اینستاگرام مرتبط است.

XS
SM
MD
LG