لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۰

عفو بین‌الملل در گزارش تازه خود از «کارزار گسترده‌» حکومت ایران برای اجرای قوانین «سرکوبگرانه» می‌گوید


سازمان عفو بین‌الملل در گزارش تازه‌ای اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی ایران در حال راه‌اندازی کارزار گسترده‌ای برای اجرای قوانین سرکوبگرانه حجاب اجباری از طریق نظارت گسترده بر زنان و دختران در مکان‌های عمومی هستند.

بر اساس این گزارش، خودروی ده‌ها هزار زن به دلیل سرپیچی از قوانین حجاب اجباری به‌طور «خودسرانه» مصادره شده‌ است.

همچنین شماری از زنان نیز تحت پیگرد قانونی قرار گرفته‌اند و یا به شلاق، زندان، پرداخت جریمه نقدی و شرکت در کلاس‌های اجباری «اخلاق» محکوم شده‌اند.

عفو بین‌الملل شهادت‌ ۴۶ نفر از جمله ۴۱ زن شامل یک زن ترنس و یک دختر و چهار مرد را در ماه بهمن جمع‌آوری کرده است و با بررسی اسناد رسمی از جمله احکام دادگاه و دادستانی، نشان داده که مجموعه‌ای از سازمان‌های دولتی در آزار و اذیت زنان و دختران مشارکت دارند.

این سازمان ‌۲۰ مورد از این شهادت‌ها را منتشر کرده است.

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی ایران در تلاش برای از بین بردن مقاومت‌ها در برابر حجاب اجباری پس از اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» ، سعی در ایجاد وحشت در زنان و دختران دارند و زندگی روزمره آنها را مختل کرده و باعث ناراحتی‌های روحی شدید در آنها شده‌اند.

دیانا طحاوی، معاون عفو بین‌الملل در امور خاورمیانه و شمال آفریقا می‌گوید تشدید آزار و شکنجه زنان و دختران تنها چند هفته پیش از رأی‌گیری شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد تمدید مأموریت هیات حقیقت‌یاب با هدف بررسی تخلفات از زمان کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، به ویژه علیه زنان و کودکان صورت گرفته است.

عفو بین‌الملل در جریان این تحقیقات با یازده زن صحبت کرده است که از تعقیب و گریز و نگه داشتن ناگهانی و توقیف‌ خودروهایشان هنگام انجام فعالیت‌های عادی روزمره مانند رفت و آمد به محل کار، وقت‌های پزشکی یا رفتن به مدرسه توصیف کردند.

آنها در شهادت‌های خود بر «بی توجهی کامل» پلیس به ایمنی تأکید کردند و برخی از آنها گفته‌اند که در بزرگراه‌های شلوغ یا در شهرهای دور از محل زندگی خود سرگردان شده‌اند.

این زنان و مردان به عفو بین‌الملل گفته‌اند که فرآیند پس گرفتن خودروهایشان از پلیس «امنیت اخلاقی» شامل انتظار در صف‌های طولانی و رفتار تحقیرآمیز مقامات از جمله توهین‌های جنسیتی و اظهارنظر در مورد ظاهر زنان و دختران حتی ۹ ساله و همچنین دستورات تحقیرآمیز برای پوشاندن مو و تهدید به شلاق، حبس و ممنوعیت سفر بوده است.

زنان همچنین به عفو بین‌الملل توضیح دادند که دسترسی آن‌ها به وسایل حمل‌ونقل عمومی، فرودگاه‌ها و خدمات بانکی به طور مداوم ممنوع و یا مشروط به پوشیدن روسری شده است.

زنان همچنین شرح داده‌اند که چنین برخوردهایی معمولاً با آزار کلامی، از جمله توهین‌های جنسیتی و تهدید به پیگرد قانونی همراه بوده است.

عفو بین‌الملل همچنین از شرح حال ۱۵ زن و یک دختر ۱۶ ساله در هفت استان خبردار شده است که صرفاً به دلیل نداشتن روسری یا استفاده از کلاه یا حجاب «نامناسب» زمانی که در خودروی خود بوده‌اند و یا در مکان‌های عمومی مانند مراکز خرید، سینما، فرودگاه یا مترو؛ و یا حتی در عکس‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی خود تحت پیگیرد قرار گرفته‌اند.

XS
SM
MD
LG