لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۲

هنوز تعداد دقیق کشته شدگان معدن آزادشهر مشخص نیست؛ «بسیج» هم سهامدار است


برخی از کارگران می گویند که معدن ایمن نبود.
برخی از کارگران می گویند که معدن ایمن نبود.

یک روز پس از وقوع حادثه در معدن یورت آزادشهر، هنوز آمار دقیق کارگران جان باخته مشخص نیست. همچنین وزیر صنعت ایران تایید کرد که برخلاف اخبار پیشتر منتشر شده، معدن وقوع حادثه متعلق به یک شرکت کاملا خصوصی نیست و یکی از زیرمجموعه‌های بسیج، سهامدار آن است.

در پی وقوع انفجار در معدن یورت آزادشهر در ۹۰ کیلومتری شرق گرگان در استان گلستان که ظهر روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت به وقت ایران رخ داد، تاکنون پیکر ۲۲ کارگر از معدن خارج شده اما هنوز مشخص نیست که چه تعداد دیگری هنوز در معدن هستند. پیشتر وزیر کار ایران گفته بود ۳۵ نفر در این معدن کشته شده اند.

به گفته حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان «دیگر امیدی به زنده ماندن محبوس شدگان نیست».

علی ربیعی، وزیر کار ایران می‌گوید که آمار دقیقی از کارگران حاضر در معدن در زمان حادثه وجود ندارد و دلیل وقوع انفجار را «سهل‌انگاری» کارگران معدن و استفاده از روش «باتری به باتری» برای روشن کردن لوکوموتیو حمل زغال سنگدانست.

آقای ربیعی که به همراه محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت و معدن ایران به منطقه سفر کرده است، تعهد کرد که از این پس با وجود تعطیل شدن معدن به مدت ۶ ماه، حقوق ۲۷۰ کارگر مجموعه «یک روز هم عقب نخواهد افتاد.»

این درحالی است که خانواده برخی کارگران معدن پیش از این گفته بودند در سال گذشته ۱۰ ماه حقوق نگرفته‌اند و بسیاری از آنها هم بیمه نیستند.

یکی دیگر از مواردی که به ویژه مورد توجه کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت، موضوع مالکیت معدن است. خبرنگار ایسنا که به محل حادثه رفته امروز در توییتر خود نوشت: «از دیشب سراغ مدیر معدن رو میگیرم. خبری ازش نیست، آب شده رفته زیر زمین.»

از سوی دیگر در ساعات اولیه بروز حادثه مقام‌های رسمی اعلام کرده بودند که این معدن متعلق به بخش خصوصی است اما در نهایت با انتشار اسناد سهامداران «شرکت صنعتی و معدنی شمالشرق شاهرود» وزیر صنعت هم تایید کرد که یک شرکت وابسته به بسیج، یک شرکت وابسته به ذوب آهن اصفهان و پنج هزار کارگر بازنشسته معدن سهامدار هستند.

به این ترتیب سهامدار اصلی شرکت مالک معدن، یکی از شرکت‌های تابعه «بنیاد تعاون بسیج» است. این بنیاد از زیرمجموعه‌های «نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» است.

همزمانی وقوع این حادثه با زمان برگزاری تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری نیز باعث شده تا طرفداران کاندیداهای مختلف از آن بهره‌برداری سیاسی کنند؛ اقدامی که با اعتراض شماری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی مواجه شده است.

بیشتر بدانید: آتش سوزی؛ خطری در کمین معدنچیان جهان؛ تجربه انفجار معدن در ترکیه، شیلی و پنسیلوانیا

در همین زمینه وبسایت «میدان» در ایران که توجه ویژه‌ای به اخبار کارگری دارد با انتقاد از بهره‌برداری سیاسی از کارگران معدن در تبلیغات انتخاباتی نوشت: معدنچیان یورت و کارگران ایران هیچ نهاد صنفی مستقلی ندارند که برای ایمنی در محیط کار به کارفرما فشار بیاورد. معدنچیانی که در محل کارشان دفن شدند حتی تصور نمی‌کردند که در صورت پرداخت‌نشدن حقوقشان، یا امن‌نبودن شرایط کارگاهشان حق اعتصاب دارند. در سایه نبود یک نهاد صنفی علت مرگ معدنچیان هم سرآخر به گزارشی دولتی در پوشه‌های وزارت کار ختم می‌شود که شاید اصلا هرگز منتشر نشود. و در نهایت وقتی تیرچه‌های سست معدن را چیدند و کار دوباره آغاز شد هیچ مسئول صنفی نیست که کارفرما را وادار به پاسخگویی و رعایت قوانین کند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG