لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۳

مالک نفتکش توقیف شده بریتانیا در ایران با خدمه خود تماس گرفت


شرکت سوئدی مالک نفتکش بریتانیایی توقیف شده در ایران، اعلام کرد که برای نخستین بار با خدمه نفتکش خود تماس گرفته و با آن‌ها صحبت کرده است.

به گزارش رویترز، این شرکت اعلام کرده است که همه ۲۳ خدمه این نفتکش سلامت هستند و در وضعیت خوبی به سر می‌برند.

این نفتکش روز ۲۸ تیرماه از سوی سپاه پاسداران توقیف شد، عملی که از سوی بریتانیا به «راهزنی» تعبیر شد و باعث واکنش کشورهای مختلف جهان و همچنین ناتو شد.

اریک هانل، مدیر این شرکت گفته است که صدور اجازه برای صحبت کردن با خدمه این کشتی «نخستین علامت پیشرفت مثبت از سوی مقام‌های ایران» است.

توقیف این کشتی پس از آن صورت گرفت که مقام‌های جبل‌الطارق و ماموران نیروی دریایی بریتانیا یک نفتکش ایرانی را که عازم سوریه بود توقیف کردند.

سپاه پاسداران پس از آن تلاش کرده بود که مسیر حرکت یک کشتی بریتانیایی را مسدود کند، اما با دخالت یک ناو بریتانیایی در منطقه مجبور به عقب‌نشینی شده بود.

پیشتر محمد محمدی‌گلپایگانی، رئیس دفتر رهبر جمهوری اسلامی، مدعی شده بود که بریتانیا برای آزاد شدن این کشتی «واسطه‌هایی» به ایران اعزام کرده است.

امروز حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، هم گفت اگر بریتانیا و کشورهای اروپایی «از اقدامات خلاف خود از جمله آن چه در جبل‌الطارق انجام دادند» دست بردارند، آن‌گاه از سوی ایران «پاسخ متناسبی» دریافت خواهند کرد.

جمهوری اسلامی در گذشته نیز بارها تهدید کرده بود چنانچه قادر به صدور نفت خود نباشد، تنگه هرمز را - جایی که یک پنجم نفت جهان از آن می‌گذرد - خواهد بست. به دنبال حملات انجام شده به نفتکش‌ها در ماه‌های مه و ژوئن در منطقه خلیج فارس و شناسایی ایران به عنوان مظنون اصلی این حملات، ایالات متحده از تلاش برای تشکیل یک ائتلاف بین‌المللی خبر داده است.

پیشتر، مایک پمپئو در مورد اقدامات ایران در نزدیکی تنگه هرمز و توقیف نفتکش بریتانیایی گفته بود که ایران حالا دست به راهزنی دریایی در سطح حکومتی زده و یک کشتی که در حال حرکت در آب‌های بین‌المللی است را توقیف می‌کند.

تنش بین آمریکا و ایران در دو ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.

بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.

ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif


XS
SM
MD
LG