لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۵

مدیرعامل هما: با وجود توافق ژنو، شرکت‌های خارجی مایل به ارتباط با ما نیستند


مدیر عامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، هما، روز یکشنبه از وجود برخی نگرانی‌ها بین شرکت‌های خارجی فعال در این صنعت و عدم تمایل آنها برای برقراری ارتباط با ایران خبر داد و گفت این شرکت‌ها منتظر نتایج مذاکرات هسته‌ای هستند تا پس از آن تصمیم‌گیری کنند.

به گزاری خبرگزاری مهر، فرهاد پرورش در جمع خبرنگاران با بیان این که بکارگیری هواپیماهای جدید در صنعت حمل و نقل هوایی، فعالیت شرکت‌های هوایی را توسعه می‌دهد، گفت جمهوری اسلامی ایران با توسعه ناوگان هوایی خود می‌تواند در ردیف کشورهای مهم منطقه در این زمینه قرار گیرد.

ناوگان هواپيمايی ايران، بویژه شرکت هواپیمایی ملی ایران، هما، در دهه ۱۹۷۰ ميلادی و پیش از انقلاب ۱۳۵۷ در میان ایمن‌ترين خطوط هواپیمایی منطقه و شاید جهان بود؛ اما پس از اشغال سفارت آمريکا در آبان ۱۳۵۸ در تهران و گروگان گرفتن ده‌ها نفر از دیپلماتها و کارکنان شاغل در آن، واشنگتن تحریم‌هایی را علیه ایران، از جمله بر صنعت هواپیمایی آن اعمال کرد.

شرکت‌های هواپیمایی ایرانی در سه دهه گذشته، از دسترسی مستقیم به قطعات یدکی هواپیماهای مسافری که بیشتر آنها بوئینگ آمریکا و ایرباس اروپا بودند را نداشتند و مجبور بودند یا به بازار آزاد مراجه کنند و بهای بالاتری را پرداخت کنند، یا آن که خود دست به کار شوند و قطعات را تعمیر و بازسازی کنند.

امکان خرید مستقیم هواپیماهای مدرن و مطمئن غربی نیز طی سال‌های گذشته برای ایران وجود نداشت و شرکت‌های هواپیمایی ایرانی تنها می‌توانستند هواپیماهای دست دوم و با عمر بالای ۱۵ سال برخی شرکت‌های دیگر را خریداری کنند و از این رو، ناوگان هواپیمایی ایران با عمر متوسط بالای ۲۰ سال در میان فرسوده‌ترین ناوگان منطقه و جهان قرار گرفته است.

پس از توافق اولیه ایران و قدرت‌های جهانی در سوم آذر سال ۱۳۹۲ بر سر برنامه هسته‌ای ایران، که به توافق موقت ژنو یا برنامه اقدام مشترک موسوم شد، شرکت‌های خارجی از جمله بوئينگ و جنرال الکتريک آمریکا اجازه يافتند تا برای تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز هواپيماهای مسافربری ایران اقدام کنند.

با این وجود، اواخر مهر ماه ۱۳۹۳ خبرگزاری رویترز از نخستین معاملات تائید شده رسمی بین شرکت‌های آمریکایی و ایران از زمان بحران گروگانگیری خبر داد و نوشت شرکت آمریکایی بوئینگ برای کمک به بهبود ایمنی صنعت هواپیمایی غیرنظامی ایران، کتاب‌ها و جزوه‌های آموزشی، نقشه‌های مسیریابی و اطلاعات هوانوردی به ایران فروخته است.

بر اساس آن گزارش، معامله مذکور شامل قطعات یدکی هواپیماهای مسافری نمی‌شد، در حالی که احتمال می‌رفت تامین قطعات یدکی مورد نیاز ایران نیز شامل آن باشد.

به گفته مدیر عامل هما، این شرکت‌ها منتظر نتایج مذاکرات هسته‌ای بین ایران و شش قدرت جهانی که آخرین دور آن پیش از مهلت تعیین شده سوم آذر ماه (۲۴ نوامبر) هم‌اکنون در وین پایتخت اتریش در جریان است، بوده و پس از اعلام نتایج آن، برای برقراری ارتباط با طرف ایرانی تصمیم‌گیری خواهند کرد.

خبرگزاری مهر در ادامه گزارش امروز خود از قول فرهاد پرورش نوشت با نهایی شدن توافق ژنو، شرایط لازم برای نوسازی ناوگان هوایی ایران ایر و دیگر شرکت‌های هوایی داخلی فراهم می‌شود.

تیر ماه سال گذشته، خبرگزاری ایسنا در گزارشی از آخرین وضعیت ناوگان هواپیمایی مسافری ایران نوشت در حال حاضر بیش از ۲۳۱ فروند هواپیما با عمر متوسط ۲۲ سال در کشور وجود دارند، که نزدیک به ۴۰ هزار صندلی در ناوگان هوایی کشور ایجاد کرده است.

بر اساس آن گزارش، ۵۴ فرودگاه غیرنظامی در کشور وجود دارد که سالانه ظرفیت جابجایی ۸۵ میلیون مسافر را دارند، اما در سال گذشته (۱۳۹۱ خورشیدی) بیش از ۴۳ میلیون مسافر در فرودگاه‌های کشور جابجا شدند.

XS
SM
MD
LG