لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۶

یک قربانی جدید برای مسمومیت‌های سریالی؛ بازداشت یک بلاگر در ارومیه


خبرگزاری‌های دولتی اسمی نیاورده‌اند اما از عکس‌های منتشر شده مشخص است که فرد بازداشتی، رضا پورجعفر بازیگر و فعال اینستاگرامی ترک است.
خبرگزاری‌های دولتی اسمی نیاورده‌اند اما از عکس‌های منتشر شده مشخص است که فرد بازداشتی، رضا پورجعفر بازیگر و فعال اینستاگرامی ترک است.

رسانه‌های ایران از بازداشت یک بلاگر معروف با بیش از ۷۰۰ هزار دنبال کننده در ارومیه خبر دادند. خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران از بازداشت «یک بلاگر مرتبط با مسمومیت‌ها در ارومیه توسط وزارت اطلاعات» خبر داد.

همشهری آنلاین درباره دستگیری این بلاگر اهل ارومیه نوشت: منابع آگاه از دستگیری تعداد دیگری از این افراد در استان های مختلف نیز خبر می دهند و به نظر می رسد عزم دستگاه قضایی و نهادهای امنیتی برای برخورد با این افراد جدی است. فارس نیز نوشت برخورد با سلبریتی‌ها و شاخ‌های مجازی اقدام به شایعه افکنی و التهاب آفرینی درباره مسمومیت دانش آموزان کرده‌اند، آغاز شده است.

این خبرگزاری‌ها جزئیاتی از نام او اعلام نکردند اما با توجه به عکس‌های منتشر شده و آی‌دی اینستاگرام، به نظر می‌رسد اشاره آنها به کاربر @amoizaorg است که به رضا پورجعفر بازیگر و فعال اینستاگرامی ترک تعلق دارد که به نام «عمو رضا» در اینستاگرام فعالیت داشت. او در روزهای اخیر دو استوری انتقادی از مسمومیت و حملات شیمیایی به مدارس گذاشته بود.

صفحه اینستاگرام او اکنون از دسترس خارج شده و خبرگزاری فارس عکسی از آن گذاشته که همه پست‌های او حذف شدند و به جای عکس پروفایل او، نوشته شده «به علت تولید محتوای مجرمانه، ضد امنیتی با آن برخورد گردید.»

اقدام نهادهای امنیتی در حالی است که او به عنوان متهم دستگیر شده و هنوز حکمی علیه او صادر نشده است.

یک روز پیش برخی منابع حقوق بشری از دستگیری رضا پورجعفر خبر داده بودند.


الگوی تکراری: برخورد با معترضان به جای عوامل

روز چهارشنبه وزارت کشور در سومین اطلاعیه خود اعلام کرد افرادی که «مواد تحریک‌کننده» تهیه کرده و آن را «در بین دانش‌آموزان» منتشر کرده بودند، در شش استان شناسایی و بازداشت شدند. در این اطلاعیه ادعا شده که سه تن از افراد بازداشت شده، در «اغتشاشات و جنگ ترکیبی اخیر» فعالیت داشته و با رسانه‌های آزاد که در مقامات جمهوری اسلامی آنها را «معاند» می‌نامند، «ارتباط» داشته‌اند اما گفته‌های معاون امنیتی وزیر کشور با این اظهارات در تناقض است؛ او تأکید کرده است که اقدام برخی از افراد بازداشت‌شده در خصوص حمله به مدارس «غیرمعاندانه» بوده و «ارشاد» شده‌اند.

ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی در حالی است که برخی چهره‌های شاخص سیاسی در داخل ایران از جمله عبدالحمید اسماعیل‌زهی مشهور به مولوی عبدالحمید، زهرا رهنورد، و ابوالفضل قدیانی حملات با گازهای ناشناخته به مدرسه‌های اغلب دخترانه را به حکومت نسبت داده‌اند.

شدت گرفتن اعتراضات به مسمومیت‌های سریالی ناشی از «حملات شیمیایی» به مدرسه‌ها، دستگاه امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی بازداشت فعالان مدنی را از سر گرفته و افرادی چون زرتشت احمدی راغب و غلامرضا محمدی، معلم بازنشسته در شهریار بازداشت شده‌اند.

بازداشت این فعال حقوق بشر پس از آن رخ داده است که او در تجمع از پیش اعلام شده معلمان برای اعتراض به تداوم مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان شرکت کرده بود.

این نخستین بار نیست که جمهوری اسلامی به جای برخورد با عوامل ایجاد بحران، با معترضان به شرایط برخورد می‌کند. سال ۱۳۹۳ که اسیدپاشی‌های زنجیره‌ای روی داد، ابراهیم رئیسی که در آن زمان دادستان کل ایران بود گفته بود دادستانی «با توجه به حق حکومت و نظام، به هيچ عنوان از ايجاد ترسی که {اسيدپاشان} در دل مردم انداخته‌اند کوتاه نخواهد آمد و به موجب قانون و شرع مورد مجازات شديد قرار خواهند گرفت.»

با این حال کسی از عوامل این حملات دستگیر نشد. در مقابل، گروهی از جوانان که به این اتفاقات اعتراض کردند، از جمله علی شریعتی فعال سیاسی و مهدی گلرو فعال دانشجویی در آن زمان توسط ماموران قضایی و امنیتی بازداشت شدند.

هرگز حکومت ایران کسی را به اتهام این اسیدپاشی‌ها دستگیر نکرد. معترضان می‌گفتند افرادی وابسته به طیف تندرو عوامل این حملات هستند. آنها به اظهارات یوسف طباطبایی‌نژاد امام جمعه اصفهان استناد می‌کردند که گفته بود «مساله حجاب دیگر از حد تذکر گذشته‌است و برای مقابله با بدحجابی، باید چوب تر را بالا برد و از نیروی قهریه استفاده کرد.» به گفته معترضان، این اظهارات بهانه عوامل حمله اسیدپاشی بود.

XS
SM
MD
LG